Saveti i uputstva

Koje stvari zahtevaju klimatizovano skladište?

Mnoge predmete ne bi trebalo držati u skladištu uopšte, dok neke stvari zahtevaju klimatizovano skladište. Od velike je važnosti da znate koliko te stvari mogu uticati na ostale predmete u skladištu. Jasno Vam je da ono što može da se otopi ili ošteti vlagom ne bi ni trebalo držati u skladištu. Isto važi i za vredne predmete koji ne bi trebalo da ostanu bez nadzora. U svakom slučaju, Moja Selidba ima veliki broj skladišta koji su bezbedni za upotrebu i skladištenje.
Magacin

Postoji duga lista osetljivih predmeta među kojima neke stvari zahtevaju klimatizovano skladište

Svakodnevne stvari zahtevaju klimatizovano skladište

Neki predmeti koje svakodnevno koristimo mogu ozbiljno da se oštete na visokim temperaturama. Zbog toga dobro razmislite gde ćete ih skladištiti.

  • Opasne stvari ne bi uopšte trebalo držati u skladištu, ali ako ipak to morate da uradite, pratite uputstva;
  • Ako ne znate koje stvari zahtevaju klimatizovano skladište pogledajte zakon jer je za neke od njih jasno propisano na kojoj temperaturi se moraju čuvati;
  • Lomljive stvari obično nisu za skladište, pa čak ni za ono sa klimom jer nisu pod kontrolom;
  • Možda biste pre selidbe iz Crne Gore u Srbiju radije smestili neke stvari u skladište, ali vodite računa da ne budu kvarljive;
  • I sami znate da hemikalije i uopšte tečnosti ne bi trebalo držati na visokim temperaturama jer se mogu pokvariti i oštetiti druge predmete.

Vredne fotografije

Sigurno je da biste svoje fotografije stavili negde gde su sigurne i neće se izgubiti, ali postoje razlozi zašto to ne bi trebalo da uradite. Nakon selidbe iz Nemačke u Srbiju, nećete imati mnogo vremena da se vratite svojim fotografijama. Zbog toga se može desiti da one ostanu previše dugo u skladištu, koje nema stabilnu temperaturu i ostale uslove. Mogu se oštetiti, što je daleko bolnije nego da ste ih nosili sa sobom. Takođe, dobro je da uvek imate uvid u svoje vredne stvari.

Plastika

Iako su skladišta koliko-toliko stabilne temperature, teško je u svakom trenutku kontrolisati temperaturu u njima. Zbog toga se može desiti da ona ostanu bez kontrole i izlože se visokoj temperaturi. Teško da će zbog toga potpuno istopiti, ali moguće je da se oštete ili oštete nešto drugo. Zbog toga je montaža nameštaja veoma važna, jer možete odvojiti delove koji su problematični i tako sprečiti oštećenje.

Drvo i politura

Mnogi smatraju da je drvo večno i trajno, pa ga stavljaju u svaki mogući magacin. Istina je i to da dobro skladište Beograd ima solidne uslove, ali to ne znači da bi trebalo držati predmete od drveta tamo. Pre svega dobro zaštitite, naročito predmete sa lakom i politurom. Visoka temperatura ili vlaga mogu znatno oštetiti taj predmet. Najbolje je ipak da ih i ne držite u skladištima koja nisu proverena.

Vredni predmeti moraju biti dobro čuvani

Kada imate vredne predmete, morate obratiti veliku pažnju na čuvanje. Oni nisu za skladištenje, a ako baš morate da ih tamo stavite, gledajte da bude u klimatizovanom skladištu.

Antikviteti

Ako već posedujete predmet koji je vredan i veoma osetljiv, sigurno znate da je neophodno zaštititi taj predmet. Isto tako, nije preporučljivo držati ga bilo gde i to bez nadzora. Stručnjaci savetuju da ove predmete držite što je moguće bliže sebi, pod nadzorom. Ili ako je već neophodno, stavite u skladište, ali često obilazite.

Električni uređaji

Kada imate više električnih uređaja koje ne koristite stalno, oni Vam samo oduzimaju mesto. Nekim ljudima je lakše da ih sklone na sigurno mesto i tako smanje gužvu u kući. Ipak, električni uređaji su jednako osetljivi kao i nameštaj. Pogotovo ako su novijeg datuma, pa ih može oštetiti i vlaga i visoka temperatura. Na taj način rizikujete da ostanete bez uređaja, ali i da izgubite njegovu vrednost. Da ne govorimo o tome koliko je moguće da jednostavno zaboravite da ih imate zbog toga što su daleko od Vas.

Skladište

U klimatizovanom skladištu čuvaju se stvari koje su osetljive

Muzički instrumenti

U našim domovima postoje muzički instrumenti koje ne koristimo, ali jesu od velike vrednosti. Bilo da je to obična flauta za decu ili harmonika ili violina, svaki muzički instrument je vredan i lomljiv. Zbog toga nije dobro da ih držite u skladištima koje ne proveravate često. Najbolje je da ih sklonite na mesto koje je prilagođeno Vašem instrumentu ili jednostavno u svojoj kući.

Kolekcionarski predmeti

Ako ste nasledili od roditelja marke ili stripove, imate utisak da Vam samo prave gužvu u kući. U tim situacijama radije biste ih sklonili u neko skladište. Ipak, nije dobro uraditi to, jer se mogu ozbiljno oštetiti. Sve ove predmete, ma koliko Vam se činili nepotrebnim, najpre dobro zaštitite i čuvajte u svom domu. Ako ste se već potrudili da ih sakupljate (ili neko Vaš) onda ih barem čuvajte.

Vodite računa o upozorenjima

Svaki put kada skladištite predmet Vi na neki način rizikujete. Zbog toga mnogi savetuju da je najbolje da ih i ne držite u skladištima koja nemaju klimu i kontrolisanu temperaturu.

Boje

Boje, lakove i slične tečnosti svakako nije dobro čuvati u skladištima, iz više razloga. Pre svega, one su štetne, isparavaju i mogu se prosuti. U tom slučaju ostaviće jak miris, a mogu i oštetiti ostale predmete u skladištu. Zbog toga stručnjaci savetuju da se one nikako ne ostavljaju bez nadzora. Svakako Vam i nije potrebna boja koju ste zaboravili negde na duže vreme. Bolje je da je odmah iskoristite ili jednostavno sačuvate na vidnom mestu.

Dokumenta

Mnogi imaju problem sa čuvanjem dokumenata, jer ne znaju gde je najbolje mesto za to. Ako ste i Vi jedan od njih, ne zaboravite da su dokumenta veoma vredna i da im morate posvetiti pažnju. Ako već morate da ih sklonite u skladište, stavite ih u posebne metalne ormare, po mogućstvu sortirane po azbučnom redu. Na taj način sprečićete oštećenja, a oni će opet biti dostupni za upotrebu.

Radnik u skladištu

Morate dobro zaštiti predmete koje čuvate u skladištu

Bicikli, gume i ostali automobilski delovi

Svako od nas priželjkuje prostor u kome može čuvati bicikl i slične predmete. Ipak, stručnjaci savetuju da se gume, sedišta od kože pa i celi bicikli ne čuvaju na ovim mestima. Kako tvrde, stvari zahtevaju klimatizovano skladište ako su od prirodnih materijala, zbog čega obično skladište ne bi trebalo da bude za njih. Razlog je očigledan, oni su podložni oštećenju na visokim temperaturama.