Saveti i uputstva

Kako spakovati motocikl za skladište?

Spakovati motocikl za skladište nije lako i zahteva posebnu pripremu i organizaciju. U tome je važno da imate dobru podršku najpre agencije poput Moja Selidba koja izdaje skladište i njihovih profesionalaca sa iskustvom. I pored toga, dobro je da neke trikove i uputstva naučite i sami pre nego što ostavite svoj motor na duže vreme.
Motor u prirodi

Posebno je važno spakovati motocikl za skladište tako da se ništa ne ošteti

Bezbednost je na prvom mestu

Kada su u pitanju motori i uređaji ovakve vrste onda je od najveće važnosti da se sačuva bezbednost. Iako je skladišten, motocikl može oštetiti druge predmete u skladištu a može i napraviti ozbiljan problem. Zbog toga se savetuje da pre skladištenja napravite nekoliko važnih koraka.

  • Mnogi biraju skladište kada ne mogu da ponesu motor sa sobom prilikom selidbe – ipak, možda je moguće iznajmiti Beograd Zagreb kombi za ovakve namene;
  • Vodite računa o bezbednosti jer je ona najosetljivija kada je u pitanju vožnja i skladištenje motora;
  • Nije dovoljno samo spakovati motocikl za skladište – od velike je važnosti da dobro očistite i zaštitite motor;
  • Potražite prostor za koji ste sigurni da će Vam pružiti dovoljno mesta za Vaše vozilo ali u isto vreme nemojte pretrpavati skladište drugim stvarima;
  • Važno je da se dobro organizujete oko pakovanja motora, jer sve što uradite kako biste ga zaštitili kasnije će biti od velike koristi.

Očistite motor

Pre nego što ostavite motor na duže vreme u bilo kojim uslovima, prethodno se pobrinite da je dobro očišćen i sređen. Pod tim se ne podrazumeva samo da ga operete, već i da očistite mrlje, pogotovo od ulja i skinete sve fleke. Imajte u vidu da će Vam trebati profesionalan materijal za pakovanje, a on čvrsto steže neke delove motora, pa sve što nije očišćeno može ostaviti fleke.

Proverite elektronske delove

Iako je sam po sebi motor pre svega mehanički uređaj, svaki ima i elektroniku koja je veoma osetljiva. Duže stajanje, pogotovo ako već postoji neki kvar, može dodatno oštetiti uređaj. Nije loše da dobro proverite svaki kabal od mogućeg oštećenja i kvara. Odložite kablove u male kartonske kutije i dobro ih zaštitite. Sve što prepoznate kao oštećenje ili kvar odmah ispravite, jer kada budete uzimali motor možda nećete imati vremena da popravljate.

Zamenite ulje

Pre odvoženja motora u skladište neophodno je zameniti ulje. Mnogi ne znaju da se ulje „kvari“ u motoru čak i kada motor nije u upotrebi. Sa druge strane, nemojte ostavljati motor bez ulja jer tako dodatno oštećujete mehanizam. Zamenite ulje pre i na taj način ćete imati spremnu mašinu za vožnju nakon upotrebe. Naučite i razlike između mineralnog, sintetičkog i polusintetičkog ulja.

Uklonite točkove ili podignite

Pre odvoženja motora u skladište Beograd neophodno je skinuti točkove. Kada motor stoji dugo u jednom položaju, on vrši pritisak na gume i to uvek na istom mestu. Nakon nekog vremena gume će biti trajno urezane u tom položaju i moraćete da ih promenite. Ima više načina da izbegnete ovaj problem. Stručnjaci savetuju da motor podignete na stalak, tako da gume ne budu pod pritiskom. Drugi način je da uklonite točkove i opet motor podignete. Kako god da odlučite, samo gume oslobodite tereta.

Harley Davidson

Neki modeli motora su veoma skupi pa obratite pažnju na njihovo skladištenje

Rastavite motor

Kao i kod svakog pakovanja u skladište, neophodno je rastaviti uređaj na manje delove. Ne samo da ćete tako zauzeti manje prostora, već ćete i obezbediti uređaj od kvara i oštećenja.

Ispraznite rezervoar

Ima mnogo razloga zašto ovo morate uraditi kada spremate motocikl za skladište. Pre svega, on je veoma opasan ako je put goriva, jer nikada ne znate kada nešto može izazvati požar ili eksploziju. Kada imate pun rezervoar goriva bukvalno jedna varnica može napraviti nesreću. Upravo zato se i preporučuje da se u skladištu nikada i ne drže ovakve supstance. U svakom slučaju, ispraznite rezervoar pre nego što parkirate motor.

Uklonite akumulator

I ovde ima mnogo razloga zbog kojih se preporučuje uklanjanje akumulatora pre nego što stavite motor u skladište. Akumulator je prepun kiseline koja može da ošteti motor ali i da bude opasna. Moguće je da zbog njega imate problema i sa samim motorom kasnije. Veoma je važno da akumulator skladištite na bezbednom mestu, a možda i bolje da to ne bude skladište. Ako već ne možete da koristite, onda ga reciklirajte na nekom od sigurnih mesta.

Nije teško spakovati motor za skladište uz dobru organizaciju

Neophodno je da kada već pakujete motor vodite računa i o nekim detaljima u vezi sa sami skladištem. Ovo je neophodno kako biste pripremili prostor za Vašeg ljubimca.

Profesionalna kompanija

Bez obzira koliko se dobro pripremili za skladištenje motocikla, uvek je važno i da ga dobro skladištite na dobrom mestu. U ovom slučaju važno je da izaberete kompaniju koja će biti od koristi i veoma profesionalna. Birajte mesta koja su pod kontrolom i čija skladišta su bezbedna. I sami znate da ćete na ovaj način uštedeti sebi i truda i živaca. Ne zaboravite da je skladištenje takođe pitanje bezbednosti, pa se i u tom slučaju dobro informišite.

Bez vlage i čisto

Kada je u pitanju problem sa vlagom, mnoga skladišta su sasvim sigurna i bezbedna, pa nećete imati problema. Ipak, birajte pametno i dobro proverite skladište pre nego što tamo odvezete motocikl. Vlaga i buđ mogu oštetiti motor i izazvati velike probleme, zbog čega ćete samo napraviti sebi štetu. Upravo je to razlog da birate skladišta koja su proverena i u kojima nema problema niti mogućih oštećenja.

Pokrijte motocikl

Kada ste već ostavili motocikl u skladištu, od velike je važnosti i da ga dobro obezbedite. U ovom slučaju važno je da ga pokrijete kako bi zaštitili od prašine i vlage. Postoje specijalne profesionalne cirade koje upravo služe u ove svrhe, ali možete iskoristiti i mekano ćebe i ciradu preko. Nemojte ništa vezivati preko samog motocikla ali se potrudite da sve stoji na mestu i bezbedno.

Motor

Važno je i odabrati dobro skladište za Vaš motor

Bezbedno skladište

Nije dovoljno samo spakovati motocikl za skladište i ostaviti tako. On je i veoma skup, pa postoji velika opasnost da će Vam neko ukrasti. I sami znate da je veoma važno da izaberete mesto koje će biti zaštićeno od krađe i sličnih oštećenja. Zbog toga birajte samo profesionalne kompanije i uvek razgovarajte sa njima o tome kako planiraju da zaštite Vaše vlasništvo. Proverite i sami da li postoje brave, video nadzor ili čak i obezbeđenje. Sve ovo olakšaće Vam izbor kada birate mesto za skladištenje.