Saveti za pakovanje

Kako spakovati bračni krevet?

Nije teško spakovati bračni krevet onoliko koliko mislimo, ali ima mnogo toga na šta bi trebalo da obratite pažnju. Jedan od razloga zbog kojih je važno da u ovome imate stručnu pomoć je i veličina i težina delova kreveta. Takođe, teško je spakovati dušek jer je veoma glomazan i može se oštetiti. Zbog svih ovih razloga birajte kompaniju koja je pouzdana a to je Moja Selidba.
Bračni krevet sa žicama

Može biti teško spakovati bračni krevet kada imaju specifične delove

Priprema za pakovanje

Kao i kod svakog drugog pakovanja, priprema najpre polazi od pravljenja plana za selidbu. Tek onda možete spakovati sve kako treba i na vreme.

  • Budući da je jedan od najvećih komada nameštaja u Vašoj kući nije lako spakovati bračni krevet;
  • Delovi kreveta veoma su teški a potrebno je i preneti dušek zbog čega će Vam biti potrebno više pari ruku;
  • Kada već govorimo o dušeku postoji mogućnost da će Vam biti teško da ga spakujete u kombi iz Beograda za Zagreb;
  • Kao i kod svakog drugog nameštaja potrebno je da rastavite nameštaj na manje delove i tako ga lakše spakujete;
  • Neki bračni ležajevi su posebni antikviteti pa je mnogima teško da ih pakuju i nose zbog rizika od oštećenja.

Rastavite

Najbolji način da spakujete velike komade nameštaja uvek je bio rastavljanje na manje delove. Nema drugog načina da prevezete previše teške i glomazne predmete. Ipak, u tome bi morali da budete posebno stručni i pažljiv, jer se nameštaj može trajno oštetiti. Najbolje je da angažujete profesionalca koji koristi isključivo profesionalnu opremu i alat. Isto tako, uzmite specijalne folije za nameštaj i tako zaštite i delove, jer se takođe mogu trajno oštetiti.

Izmerite vrata

Možda Vam se ne čini toliko važnim i možda od trenutka kada ste kupili nameštaj niste menjali okvir vrata, ali to i dalje ne znači da ćete sa lakoćom izneti nameštaj iz sobe. Morate naučiti da dobro izmerite nameštaj i prenesete sve na pravi način. Ukoliko se spremate za internacionalne selidbe biće Vam i još teže da se pakujete ako se zadržavati na svim uglovima i vratima. Kako biste izbegli odlaganja i eventualna oštećenja, najpre izmerite vrata, hodnik i plafone.

Profesionalno rastavljanje i sastavljanje

U ovom slučaju važno je da imate dobar plan kako ćete sve preneti i spakovati u kombi. Ipak, pre nego što uopšte i dođe do toga najpre se organizujte dobro oko rastavljanja. Od velike je važnosti da makar pitate stručnjaka za savet a još je bolje ako možete i da pozajmite dobar alat. Svi koji se bave ovim poslom znaju koji su mogući problemi i tako mogu biti spremni i za to. Čak i ako biste platili malo više nemojte oklevati i ponesite ono što treba.

Lako je spakovati bračni krevet, težak je transport

Čak i kada na najbolji način spakujete bračni krevet, dolazite u novu fazu njegovog preseljenja. Transport može biti veoma komplikovan, ali i tu ima rešenja.

Uzana soba sa bračnim krevetom

Zbog veličine i uzanih soba i hodnika teško je preneti krevet

Zaštitite ivice

Ako već nosite krevet sa sobom i odlučili ste se da ga rastavite, ne znači da ste time završili sa svim obavezama. Upravo sada javlja se još jedan problem, a to je zaštita delova koje nosite. Dok je u nekim situacijama dovoljno da imate dobru kutiju, sada je potrebno da zaštitite sve te delove od oštećenja. Od posebnog je značaja da zaštitite ivice svih delova, posebno one koje su velike pa mogu oštetiti zidove i podove.

Uključite što više ljudi

Ovo je situacija kada je moguće da nešto bude previše teško i glomazno za nošenje, pa su moguća oštećenja ili odlaganja. Zbog toga ne štedite na ljudima, bez obzira da li su profesionalci ili ne. U ovoj situaciji moguće je da Vam bude dovoljno nekoliko ljudi više nego inače, pa čak i komšija ili prijatelja. Oni su ovde kako bi što lakše i brže preneli stvari na mesto koje Vam treba. Tek kada Vam zatreba stručna pomoć, onda birajte manje ali što profesionalnije ljude.

Pakujte prvo u vozilo

Kada je u pitanju pakovanje predmeta u prevozno sredstvo, obično smo u dilemi šta treba spakovati prvo. Kada je u pitanju pakovanje bračnog kreveta, situacija je jasna. Neophodno je da pakujete prvo najveću stvar a to je upravo bračni krevet. Kasnije pakujte ostale stvari u prostor između. Takođe, kada pakujete trudite se da zauzmete što je manje prostora i da kasnije manjim kutijama popunjavate prostor između.

Zaštitite zidove i ostalo

Nošenje velikih predmeta uvek je rizično jer je teško sačuvati zidove i ostale predmete od oštećenja. U mnogim situacijama teško je sprečiti oštećenja zidova i prostor oko vrata. Zbog toga je važno da obratite pažnju i na ove delove pre nego što počnete sa nošenjem. Ne brinite, sve je moguće popraviti čak i ako se dogodi neki problem.

Poslušajte savete stručnjaka

Uvek je dobro poslušati šta o ovom problemu kažu stručnjaci iz ove oblasti. U svakom slučaju, dobićete savete koji zlata vrede.

Dušek

Mnogi su u dilemi da li da prilikom selidbe kupe novi dušek. Ima mnogo razloga za to, počev od teškoće prenosa dušeka pa do pojave grinja. Skoro pa je nemoguće spakovati i zaštititi dušek tokom prenosa, pa je mnogima lakše da ga jednostavno bace. Ako uzmemo u obzir da je dušek zaista potrebno menjati na 10-ak godina, jasno je da je najbolje da dušek jednostavno bacite. Ukoliko je dušek nov, onda je najbolje da ga uz dobru zaštitu stavite na dno kombija ili vozila za prevoz.

Krevet

Poseban problem može predstavljati dušek

Razmislite da ostavite krevet

Zvuči kao teška odluka, ali je zapravo veoma laka. Jednostavno razmislite o mogućnosti da bračni krevet ostavite za sobom kada se selite. Ne samo da ćete imati više prostora, već ćete imati i sasvim novu mogućnost oko kupovine nameštaja. Birajte novo i drugačije za svoj novi dom, što obično znači i da u potpunosti promenite dizajn. Ukoliko Vam se ova mogućnost dopada, možda je vreme da postavite oglas za prodaju.

Čuvajte šrafove

Nakon što se selidba završila moguće je da se suočite sa novim problemom. Ukoliko niste sačuvali sve delove i šrafove kako treba, moguće je da se suočite sa novim problemom, kako sastaviti krevet. Zbog toga nije dovoljno samo spakovati bračni krevet za selidbu, već morate voditi računa i o tome kako ćete ga nakon selidbe ponovo sastaviti.