Saveti i uputstva

Kako održavati skladište čistim i urednim?

Nije teško održavati skladište čistim i urednim čak i kada u njemu imate mnogo stvari. Od velike je važnosti samo da vodite računa kako ste stvari spakovali i da ih održavate čistim. Šta više, mnogi smatraju da je skladište jedno od mesta koje treba smatrati dodatnom sobom ili domom. Neka Vam pređe u naviku da ga povremeno obilazite. Naravno, pre toga, izaberite skladište od profesionalne agencije kao što je Moja Selidba jer ćete dobiti dobru saradnju i pomoć.
Složene kutije

Nije teško održavati skladište čistim i urednim kada napravite sistem

Pripremite skladište na pravi način

U svakom pakovanju stvari ključno je da ih dobro spremite i spakujete. Nakon toga će biti mnogo lakše da skladište održavate čistim.

  • Ako već želite održavati skladište čistim i urednim, najpre ga očistite i spakujte tako da u njemu nema pobacanih stvari i loma;
  • Čišćenje treba da bude specifično za skladišta jer teške hemikalije ne mogu ispariti između dva otvaranja;
  • Vodite računa da čišćenje bude često i da ne zaboravite da obilazite skladište sa vremena na vreme;
  • Mnogi koriste skladište za odlaganje stvari i onda bukvalno zaborave na njih – nemojte biti ovakvi jer time možete izgubiti uvid u ono što stoji u skladištu;
  • Iako se mnogi odluče za skladište kako bi sklonili stvari prilikom selidbe iz Nemačke u Srbiju nemojte pretrpati previše stvari u njih.

Dobro skladište

Veoma je važno da izaberete skladište koje ima dobar prostor i može Vam pružiti sve što je potrebno. Takođe, morate sarađivati sa dobrom kompanijom koja Vam može ponuditi takvo skladište. Nije dovoljno samo da skladište bude bezbedno, mada jeste važno kada se spremate za internacionalne selidbe. Potrebno je, takođe i da imate poverenja u kompaniju i znate da ih možete angažovati u svakom trenutku.

Dobar raspored

I sami znate kako je teško održavati sklonište urednim kada Vam je sve konfuzno i bez reda. Teško je pakovati sve na svoje mesto i voditi računa da se spakuje sve kako treba. Zbog toga je važno da odmah napravite raspored tako da imate prostora za sve. Ovo je i važan korak ako želite da spakujete što više stvari u skladište. U tome Vam može pomoći demontaža i montaža nameštaja koja svakako pomaže u organizaciji. Ipak, vodite računa da ne ostavite previše prostora praznog, odnosno, da ne zbijete sve u jedan ugao.

Manje stvari

Mada skladište i služi da u njemu držimo sve što nam je potrebno, stručnjaci savetuju da ipak smestimo tamo što manje stvari. Neophodno je da imamo dovoljno prostora i za svoje potrebe, ali ne preterujmo i sa pakovanjem svega u skladište. Ukoliko natrpate previše stvari tamo, imaćete velikih problema sa organizacijom svega i svakako ćete izgubiti mnogo vremena i prostora. Skladište Beograd trebalo bi da služi za odlaganje stvari samo privremeno.

Napravite sistem

Kao i kod svakog pakovanja, važno je da imate dobar sistem kako pakujete stvari u skladište. Ukoliko napravite dobar model, svaki put kada nešto uzimate ili odlažete u skladište imaćete prostora. Takođe, sistem će Vam omogućiti da ne pravite lom kada tražite neku stvar, jer ćete nepogrešivo znati gde se ona nalazi. Vodite računa da u svakom slučaju proveravate da li je sistem dobar odnosno da li nešto treba ipak promeniti.

Hemikalije

Nemojte koristiti teške hemikalije za čišćenje skladišta

Nije teško održavati skladište čistim i urednim

Kada jednom napravite dobru organizaciju, onda će Vam svako novo održavanje biti lakše. Vodite računa da nešto ne oštetite i da napravite sistem koji olakšava uzimanje stvari iz skladišta.

Održavajte redovno skladište

Čini nam se da je odražavanje skladišta nemoguća misija, ali ne mora da bude tako. Dovoljno je da imate dobar sistem, ali i naviku da povremeno obilazite skladište. Stručnjaci kažu da je u tom slučaju od velike važnosti da povremeno obiđete skladište, obrišete prašinu pa i pomerite ako vidite da nešto smeta. U svakom slučaju, održavanje skladišta ne zahteva neki veliki napor, naročito ako to radite redovno.

Napravite prostor za stvari

To što je skladište samo mesto na kojem privremeno odlažete stvari ne bi trebalo da bude razlog da te stvari tek tako nabacate tamo. Skladište služi da u njemu držite sve što je potrebno, ali to može biti i na duže staze. Ako je već tako, onda se pripremite dobro za odlaganje. Napravite police, okačite kuke, nabavite kutije ili metalne kase za stvari. Na taj način ostavićete dovoljno prostora sa strane za svoje stvari i opet imati uređen sistem čuvanja stvari.

Bacajte višak

Kada se radi o stvarima koje su višak, obično nam je žao da ih bacimo, jer smo emotivno vezani za njih. Upravo je to velika greška, jer na taj način gubimo mnogo prostora. Takođe, skladište ne bi trebalo da bude kao vreća u koju odlažemo sve što ne možemo da bacimo. Povremeno treba obići skladište i zaista baciti sve što dugo nismo ni pogledali ni koristili. Možete takođe donirati stvari i Unicef-u.

Poslušajte savete stručnjaka

Mada je skladište prostor kao i svaki drugi, čišćenje i održavanje je malo drugačije od ostalih. Poslušajte šta o tome kažu stručnjaci.

Čišćenje

Kao i svaki prostor u kome držimo stvari i skladište zahteva povremeno čišćenje. Stručnjaci savetuju da u skladištu ne koristite opasne materije i hemikalije jer mogu ozbiljno oštetiti zdravlje. Ne zaboravite da skladište je zatvoreno i u njemu nema mnogo vazduha kada niste tu. Možete zamisliti kakav miris ostaje kada ostavite isparenja u zatvorenom prostoru, a oni mogu biti i opasni po zdravlje. Zbog svega toga najbolje je da čistite sa što manje hemikalija.

Obilazite redovno

Kada jednom iznajmite skladište, gledajte na njega kao na još jednu sobu u kući. Neophodno je da je obilazite redovno, bez obzira šta se dešavalo. Iako je redovan obilazak važan, on ne mora biti svake nedelje. U zavisnosti od predmeta koje držite tamo, to može biti i jednom u par meseci.

Zatvoreno skladište

Važno je da skladište bude dobro zatvoreno i zaštićeno

Odvojte stvari od vrata

Čak i ako ste u dobrom skladištu koje je dobro čuvano, ne možete uvek biti sigurni koliko je bezbedno ostavljati stvari tamo. Od velike je važnosti da stvari sačuvate od spoljnog uticaja, ali i oštećenja koje može nastati kada otvarate skladište. Nema potrebe da držite stvari na samim vratima. Ne samo da će Vam smetati prilikom otvaranja, već je teško održavati skladište čistim i urednim kada imate toliko natrpanih stvari pred vratima.