Saveti za pakovanje

Vodič za pakovanje lustera

Pakovanje lustera može biti komplikovanije i teže nego što mislite. Za mnoge ovo je dodatni deo nameštaja koji Vam ne treba, ali nemojte odmah odbacivati ovu mogućnost. Ako imate luster koji se prenosi u Vašoj porodici decenijama i koji Vama posebno vredi, onda ga slobodno ponesite sa sobom. Profesionalne kompanije, kako što je Moja Selidba, imaju poseban protokol u ovim situacijama.
Luster

Pakovanje lustera može biti veoma delikatan posao

Priprema za pakovanje i zaštitu lustera

Veoma je važno da luster najpre spakujete tako da bude potpuno zaštićen. Obično se radi o veoma glomaznim i teškim predmetima, ali koji su zgodni za prenos. Za mnoge ovo je i važan deo porodice, pa je važno da ga dobro zaštitite i pre nego što unesete kutiju u kombi.

  • Lusteri su obično veoma skupi pa se retko ko odluči da kupi nov – obično svi nose svoje postojeće sa sobom;
  • Iako postoji mnogo vrsta lustera na tržištu, većina je veoma glomazna i time teška za pakovanje i transport;
  • Pakovanje lustera dodatno je teško zbog toga što je obično lomljiv – posebno ako je od stakla ili kristala;
  • Mnogi lusteri imaju i sentimentalnu vrednost – dovoljan razlog da unajmite profesionalan Beograd Zagreb kombi za njegov transport;
  • Mada mnogi misle da je prenos lustera komplikovan i bespotreban posao, ipak je moguće preneti ga na pravi način i neoštećenog.

Pripremite materijal

Kada se spremate za ovako delikatan zadatak, jasno je da morate pripremiti svaki detalj. Pakovanje lustera zahteva veoma specifičan materijal za pakovanje, koji možete naći samo u dobrim agencijama. Ne štedite na njemu, a posebno se potrudite da sakupite što je više moguće. Ne znate ni sami kada će Vam nešto nestati ili ćete morati da dodajete na ono što imate. Ako ništa drugo, potrudite se da kada počnete sa pakovanjem ne prekidate kako biste dodali još folije ili kutija.

Šta je sve potrebno?

Pakovanje lustera nije ni malo lako, a posebno ćete imati problem sa zaštitom svih delova. Zbog toga profesionalci savetuju da pripremite sve što je potrebno na vreme. Ukoliko niste sigurni, najpre krenite od folije, stiropora ali i kuglica stiropora. One će na najbolji način sačuvati delove od lomljenja. Sa druge strane, luster ćete morati da rastavite, a onda će Vam trebati male kartonske kutije, kako bi svi delovi bili propisno sačuvani i zaštićeni.

Angažujte električara

Bez obzira što možda mislite da je angažovanje električara preskupo, ovo je od velike važnosti za Vašu selidbu. Najpre pođite od toga da ćete morati da znate ponešto i oko struje, a to mogu samo profesionalci. Luster mora da se bezbedno isključi iz napona a žice uvežu tako da ne naprave požar. Pored toga, udar električne struje je veoma opasan za čoveka. Isto važi i nakon selidbe, kada luster treba spojiti. Zbog svih tih razloga se predlaže da za ovo ipak angažujete profesionalce i tako poštedite sebe muke i briga.

Pakovanje lustera je specifično

Budući da se radi o veoma važnom predmetu, koje je uz to i veoma lomljivo, važno je da luster spakujete tako da ne može da se ošteti. Koristite posebnu opremu i materijal za pakovanje.

Rastavite šta možete

Nisu svi lusteri isti, ali dobra vest je da obično oni koji su najveći ujedno se mogu i rastaviti na male delove. U tome je Vaša prednost, jer možete lako spakovati i poneti sve što želite kada ga podelite na manje celine. Ipak, u ovome je veoma važno da budete pažljivi i proverite sve što treba oko rastavljanja. Najpre proverite sve spojeve, a onda polako odšrafite šrafove ali tako da nešto ne oštetite. Konačno, delove dobro zaštitite.

Sklonite sijalice i kablove

Kod pakovanja lustera najveći problem predstavljaju delovi koji nisu delovi lustera. Drugim rečima, moraćete da sklonite sve sijalice i kablove, kako ne biste napravili neki novi problem. Većina lustera ima mogućnost da odvojite kablove od njega, a njih ćete kasnije dodati. Sa sijalicama je barem lako, njih skinite odmah, pre samog pakovanja.

Luster

Ima mnogo detalja na koje morate obratiti pažnju

Koristite male kutije i kese

Iako su lusteri glomazni, kada odvojite sve delove od njih ostaje mnogo malih delova i šrafova koji se mogu veoma lako izgubiti. Zato budite posebno obazrivi upravo u ovom trenutku kada pakujete i rastavljate luster. Dobro je da pored sebe držite kese i kutije u koje ćete spakovati sve delove, a onda ih i obeležite. Tako ćete ih lako sklopiti kada se sve završi.

Koristite ćebad i peškire

Budući da se selite, Vi sigurno imate mnogo dodatnih stvari koje Vam predstavljaju teret prilikom pakovanja. Dobra vest je da ih možete iskoristiti za pakovanje lustera a ujedno ubiti dve muve jednim udarcem. Naime, peškiri, ćebad, jorgani i jastuci predstavljaju pravu noćnu moru za pakovanje, jer zauzimaju mnogo prostora. Ako već morate da ih pakujete, stavite ih na dno kutije u kojoj je luster i njegovi delovi. Tako ćete dodatno zaštititi luster od lomljenja.

Obeležite kutije

Od velike je važnosti da kutije sa lusterom dobro obeležite, jer će njih nositi i pakovati u kamion radnici u kompaniji za selidbe. Neophodno je da napišete šta je u kutiji, naglasite koja strana je gornja i na više mesta velikim slovima LOMLJIVO. Osim toga, možete dodati i neke nalepnice sa znakom uzvika, tako da se vide i u gomili drugih kutija.

Poštujte upozorenja profesionalaca

Zahvaljujući kompanijama koje se bave selidbom, ne morate ovaj posao raditi sami. Svakako poštujte njihova upozorenja i smernice.

Posebnu pažnju obratite na kristalni luster

Ako imate kristalni luster, onda ste veliki srećnik, jer oni zaista izgledaju impresivno. Na žalost, to ujedno znači i da ćete imati mnogo posla oko pakovanja i selidbe. Pored toga što je kristal veoma osetljiv i lako se ošteti, on se ozbiljno oštećuje i kada se tare jedno u drugo. Zbog toga morate svaki deo lustera posebno upakovati i sprečiti njihovo dodirivanje. Važno je, takođe i to da svaki kristalni deo upakujete u tkaninu, jer se lako ogrebe i ošteti.

Luster

Vodite računa da luster ne oštetite tokom pakovanja i transporta

Dobro zapečatite kutiju

Jasno Vam je da pakovanje lustera nije završeno time što ste luster ili njegove delove jednostavno stavili u kutiju. Neophodno je i da kutiju dobro obezbedite, jer ćete svakako imati mnogo toga vrednog da zaštitite. Na tržištu postoje odlične i jake trake kojima najpre treba zalepiti dno kutije, a onda i vrh, tako da ništa ne može da je pocepa. Neke kompanije dodatno uviju kutiju u foliju, jer se tako obezbeđuje sigurnost.