Saveti za pakovanje

Kako spakovati antikni nameštaj?

Nije lako spakovati antikni nameštaj, posebno kada znamo da je ovaj nameštaj posebno osetljiv na lomove i oštećenja. Osim toga, znamo da je i veoma skup, zbog čega nije lako tek tako ga prenositi i pakovati. Ipak, to ne znači da nije moguće pakovati ovaj nameštaj, već da je potrebno da se oslonite na pravu agenciju. Moja Selidba ima znanje i iskustvo za ovu vrstu posla. Antikni nameštaj se u najvećoj meri može naći prilikom selidbi u Beogradu, a tu smo mi profesionalci sa preko dve hiljade selidbe Beograd godišnje.
Antikviteti

Nije lako spakovati antikni nameštaj jer je veoma osetljiv ali i skup

Priprema koju morate imati ako želite spakovati antikni nameštaj

Najpre je važno da imate dobru pripremu i organizujete sve tako da zaštitite stvari. Ukoliko napravite dobar plan, onda će i ostale stvari biti mnogo lakše.

  • Zaštita nameštaja je od velike važnosti kada ga pripremate za selidbu i pakovanje – ne zaboravite da zaštitite sve u kutiji;
  • Mnoge plaši cena koju će morati da plate kada sele nameštaj ali sa dobrom agencijom koja ima povoljan kombi prevoz Beograd to ne mora biti tako skupo;
  • Radnici koji se rade u agenciji obično imaju dovoljno iskustva i znanja da Vam pomognu u svakom trenutku pa se oslonite na njih;
  • Nije dovoljno samo spakovati antikni nameštaj, već morate i pripremiti dobru dokumentaciju za prenos stvari preko granice;
  • Za neke od ovih komada moraćete da dobijete specijalne dozvole ukoliko želite da ih nosite preko granice.

Pripremite kutije

Nije lako pre nego što počnete sa pakovanjem da procenite koliko Vam tačno kutija treba, ali makar približno spremite dovoljan broj. Budući da antikni nameštaj može da ima i sitne delove, dobro je da pripremite više kutija različitih veličina. Sigurno je da ćete rastavljati nameštaj na manje delove, što takođe zahteva posebnu brigu. Sačuvajte sve šrafove i delove u jednoj posebnoj kesici i kutiji, kako biste bili sigurni da se ništa neće izgubiti. Posebno je važno biti spreman za selidbe kamionom, gde ima mnogo mesta pa se sitni delovi mogu izgubiti.

Uradite procenu

Vlasnici antiknog nameštaja znaju da su komadi ovog nameštaja veoma skupi. Ipak, činjenica da znamo da je naš nameštaj skup nije dovoljna. Potrebno je da stručnjak proceni okvirnu cenu Vašeg nameštaja. Ovaj postupak važan je kako za Vas, tako i za kompaniju koja priprema kombi prevoz za Nemačku. U tom slučaju lakše ćete pripremiti dokumenta, ali i adekvatnu zaštitu.

Napravite inventar listu

Iako ste sigurni u sve što imate i znate šta nosite sa sobom, ipak je neophodno i da imate pred sobom spisak tih stvari. Nekada je važno da na papiru imate po stavkama sve što posedujete, kako biste lakše pakovali i raspakivali. Osim toga, ovo će Vam pomoći oko nabavke materijala i kutija za pakovanje, kao i folije za nameštaj.

Zaštita je od velike važnosti

Čak i kada pakujete običan nameštaj, obratićete posebnu pažnju na zaštitu stvari. Kada je u pitanju ova vrsta nameštaja, morate obratiti mnogo više pažnje.

Rastavite na delove

Postoje razna mišljenja oko pakovanja antiknog nameštaja za selidbu. Dok neki stručnjaci tvrde da je bolje ostaviti sve u komadu, ali dobro zaštititi, neki smatraju da treba uraditi upravo suprotno. Mada je teško naći sredinu između ova dva mišljenja, jedno je sigurno. Velike komade nameštaja je bolje rastaviti i podeliti na manje delove. U tom smislu vodite se logikom i posmatrajte nameštaj do detalja. Ono što vidite da viri, da može da otpadne, a lako je da se odvoji, jednostavno odvojite i dobro zaštitite.

Znak antiques

Ukoliko imate vredne stvari, najbolje je da konsultujete agenciju za procenu stvari i osiguranje

Materijal za pakovanje

Nije lako pripremiti sve što treba za pakovanje pre nego što proces počne. Ovo se posebno odnosi na one koji se pakuju za selidbu prvi put. Ipak, postoji više načina da se spremite za ovaj proces, pa makar i prvi put pakovali nameštaj. Pre svega, obratite se kompaniji sa iskustvom i zatražite pomoć od njih. Nikada nije višak folija, kutija i pucketavih folija, pa slobodno pripremite i više nego što ste mislili i planirali.

Zaštitite staklo i ogledala

Pored toga što je antikni nameštaj glomazan i veoma osetljiv, obično ima delove od stakla ili ogledala. Oni dodatno otežavaju pakovanje i zaštitu, zbog čega je neophodno da počnete od tih delova prilikom pakovanja. Pre svega počnite sa uvijanjem u foliju ili papir, kako biste zaštitili od ogrebotina ili sitnih oštećenja. Nemojte koristiti papir sa štampom, već čist, jer će ostaviti tragove. Sve uvijte u mekani tekstil, peškir ili ćebe pre stavljanja u kutiju.

Zaštitite uglove

Mnogi zaborave da svaki sto, komoda i ormar ima uglove koji se lako oštete i kada stoje u sobi. Kada krene selidba, još je teže voditi računa gde će se i šta zakačiti. Upravo iz tog razloga je neophodno da dobro zalepite uglove mekanim sunđerom, kako ne biste oštetili i svoj nameštaj ali i ostale stvari u kamionu. Vodite računa da ne lepite traku direktno na drvo, jer to oštećuje i skida lak.

Obratite pažnju na detalje i upozorenja

I kada se najbolje pripremite za ovaj proces, događaju se neprijatnosti. Iz tog razloga morate obratiti pažnju i na detalje i sprečiti moguće probleme.

Proverite osiguranje

Ukoliko se plašite da će se Vaše stvari oštetiti tokom selidbe, najpre angažujte agenciju od poverenja, na koju se možete osloniti. Dobra agencija pripremiće sve što je potrebno kako bi zaštitila Vaše stvari od oštećenja i dati savete. Ipak, ukoliko imate skupocen nameštaj, najbolje je da uzmete i osiguranje koje će Vam nadoknaditi štetu u slučaju neke nepredviđene okolnosti. Ni najbolja agencija ne može garantovati da će u svakom trenutku moći da zaštiti Vaše stvari.

Pazite da trakom ne oštetite nameštaj

Veoma je važno da nameštaj zaštitite, ali da tom zaštitom ne oštetite nameštaj. Moguće je i vrlo često se dešava da upravo zbog lošeg pakovanja i preterane zaštite oštetite nameštaj. Iz tog razloga je važno da naučite kako da koristite, posebno lepljivu traku i foliju, ali i papir koji ne sme biti sa štampom. Ovo je procedura i ako se odlučite za otkup starih stvari.

Antikviteti

Veoma je važno da zaštitite uglove i delove antiknog nameštaja

Obeležite kutije

Možda Vam se čini da ćete znati šta je u kojoj kutiji kada se budete pakovali za selidbu, ali to nije baš tako jednostavno. Tokom procesa nećete u svakom trenutku znati gde se šta nalazi. Iz tog razloga stručnjaci preporučuju da posebno obeležite kutije, tako da radnici u agenciji znaju šta se u njima nalazi. Na taj način, zaštitićete stvari unutra i tokom transporta, jer će radnici u agenciji spakovati antikni nameštaj u kamion na pravi način.