Saveti za pakovanje

Kako da zaštitite nameštaj tokom selidbe?

Ako se spremate za selidbu onda je pitanje kako da zaštitite nameštaj tokom selidbe jedno od najvažnijih u ovom trenutku. Ne samo da morate da vodite računa o svojim stvarima tokom pakovanja, već je i transport veoma rizičan po Vaše kutije. Isto tako, nakon što završite sa selidbom, posebnu pažnju morate posvetiti stvarima kao što je montaža nameštaja. Ukoliko to uradite nestručno, rizikujete da slomite sve i to nakon što se najteži deo posla završio. Srećom, ima mnogo načina da sprečite da se Vaše stvari polome i raspadnu u transportu. Jedan od njih je i da unajmite dobru kompaniju za selidbe.

Za mnoge ljude selidba predstavlja veoma težak posao najviše zbog straha da će tokom nje izgubiti dragocene predmete. Ne samo da je to moguće, već se veoma često i dešava. To je posebno često u situacijama kada se ne spremite dovoljno ili nemate dobar plan selidbe. Onda se pakujete na brzinu, bez reda i u tom haosu lako se ponešto i izgubi. Kako bi izbegli te probleme ali i sačuvali svoje stvari, počnite od dobre pripreme i plana selidbe.
Stolica

Ako želite da naučite kako da zaštitite nameštaj tokom selidbe krenite od najosnovijih saveta

Priprema je jedan od odgovora na pitanje kako da zaštitite nameštaj tokom selidbe

Kao i u svakom poslu, napraviti dobar plan rada kao i moguće alternative ukoliko nešto krene naopako skoro pa je pola posla. Sigurno je da dobar plan može pomoći onda kada se dogode nepredviđene okolnosti. Šta više, ukoliko stavite na papir sve mogućnosti videćete da je lako predvideti probleme na vreme. Zato, krenite od papira i olovke i zapišite sve što mislite da je važno o Vašem preseljenju.

  • Stvari bi trebalo zaštititi još dok pakujete u kutije – to znači da vodite računa da pakovanje bude precizno i uz zaštitu svakog makar i najmanjeg predmeta;
  • Prevoz je najvažnija stavka u selidbi i sigurno je jedan od načina da upropastite svoje stvari ako nije organizovan kako treba ili koristite vozila koja nisu spremna za tu namenu – rešenje je uvek profesionalna kompanija;
  • Kada govorimo o profesionalcima, angažovanje ljudi koji poznaju ovaj posao je sigurno jedan od načina da sprečite oštećenja i povrede prilikom selidbe;
  • Ako vas zanima kako da zaštitite nameštaj tokom selidbe onda krenite od očiglednog a to je materijal za pakovanje – dobar materijal za uvijanje i čvrste kutije prvo je što morate imati na spisku;
  • Posebnu pažnju obratite na demontažu i montažu nameštaja i sitne predmete koje možete izgubiti ili slomiti tokom ovog procesa.

Organizujte se dobro i napravite plan

Najpre je neophodno imati dobru listu zadataka po kojoj ćete se pripremati za selidbu. To uključuje i najsitnije korake pa i one koji Vam se u ovom trenutku čine nebitnim. Uvek možete konsultovati i kompaniju za selidbe koja ima iskustva u ovim poslovima. Moja selidba je jedna od profesionalnih agencija za selidbu koja može pomoći.

Nabavite dobar materijal za pakovanje

Pod dobrim materijalom pre svega podrazumevamo plastičnu foliju za uvijanje, papir i kutije od čvrstog kartona i stiropor. Ipak, kada se spremate za selidbu, sve što može da zaštiti Vaš nameštaj je dozvoljeno, poput ćebadi, jastuka i jorgana. Kada pripremate svoje stvari za kombi prevoz treba da znate da će kutije biti na malom prostoru bez mogućnosti da padnu ali je moguće da se zgužvaju.

Očistite nameštaj

Ma koliko komplikovana Vaša selidba bila i šta god da spremate za transport, dobro je da očistite stvari od prljavštine i prašine. Iako je sigurno da će se one dodatno isprljati tokom transporta, baš to je razlog da ih očistite jednom i pre. Tako ćete lakše pronaći tačke koje možete odšrafiti ili posebno zaštititi.

Komoda

Postoji mnogo detalja na koje morate obratiti pažnju prilikom selidbe stvari

Zapitajte se da li dobro pakujete stvari

Sigurno je da je dobro pakovanje jedan od načina da zaštitite stvari tokom selidbe. Ukoliko imate dobar materijal za pakovanje i iskustvo u tom poslu, onda ne morate brinuti. To je jedan od razloga zašto je dobro unajmiti agenciju za selidbe. Oni će organizovati sve kako treba, ali i pripremiti opremu i alat koji Vam može biti potreban. Ukoliko nemate adekvatnu opremu za pakovanje najbolje je da se oslonite na profesionalce.

Uradite profesionalnu demontažu

Svaki komad nameštaja trebalo bi da ima sastavne delove i šrafove koji su vidljivi, tako da je lako demontirati za transport. Kada se radi o velikim komadima nameštaja, onda je moguće da imate i uputstvo sa crtežima kako da ga rastavite na delove. Vodite računa da ne oštetite osetljive delove i staklo prilikom ovog posla.

Sakupite sve u kese

Šrafovi često mogu napraviti veliki problem prilikom demontaže i montaže nameštaja. Iako većina proizvođača koristi standardne veličine šrafova, nekada ćete teško pronaći odgovarajuću veličinu baš za Vaš regal ili komodu. Zato je najbolje da stavite sve u kesice i dobro ih pričvrstite. Možete dodati i kratko uputstvo sa kog dela nameštaja ste šrafove skinuli.

Koristite sve do čega možete doći u svojoj kući

Iako će Vam svako savetovati da koristite isključivo profesionalnu opremu, to ne znači da ne možete da malo i improvizujete. Naročito kada se radi o selidbi gde i inače vučete sa sobom velike jorgane i ćebad. Slobodno ih iskoristite da u njih uvijete komade koji su posebno osetljivi. Tako ćete uštedeti prostor.

Koje su moguće greške?

Spremili ste sve kako treba, imate dobar materijal kojim ćete zaštititi svoje kutije i sve se dešava kako treba. Na žalost, često se i nakon odličnih priprema dešavaju problemi. Iako ste baš sve uradili kako treba, postoji mnogo detalja na koje ne možete biti spremni. Zato je dobro konsultovati profesionalce ili makar one koji imaju iskustva sa skorašnjom selidbom. Ma koliko ti detalji bili mali, mogu napraviti velike probleme.

Dnevna soba

Nemojte zaboraviti da imate mnogo sitnih stvari u svom domu koje morate zaštititi

Pripremite mesto za dolazak

Kako god da ste organizovali svoje pakovanje, sada imate još jedan problem a to je istovar i otvaranje kutija. To je takođe trenutak kada je moguće oštetiti stvari, pa vodite posebno računa i o tome. Najbolje je da i pre nego što kamion sa kutijama dođe, pospremite svoj nov dom i odvojite prostor za kutije i nameštaj. Tako ćete ih lakše i raspakovati.

Budite spremni za dodatni stres

Već samo pitanje kako da zaštitite nameštaj tokom selidbe stvara nervozu. Možete zamisliti koliko je teško sve to organizovati i sa kakvim ćete se sve izazovima suočiti tokom ovog procesa. Rešenje je da budete smireni i izbegavate stres kada god je to moguće. Nađite vremena da se odmorite kada god osetite potrebu.