Saveti za pakovanje

Pakovanje za selidbu u žurbi – pojednostavite proces

Teško je organizovati pakovanje za selidbu u žurbi tako da izbegnete sve moguće probleme i prepreke. Mnogi u ovom slučaju naprave i brojne probleme ili oštećenja a neretko se dese i ozbiljne povrede. Rešenje je da se najpre oslonite na profesionalce u ovom poslu kao što je Moja Selidba a onda i organizujete tako da izbegnete sve moguće greške.
Sat

Pakovanje za selidbu u žurbi može biti veoma stresno

Napravite plan za pakovanje za selidbu u žurbi

Pakovanje u žurbi ne mora da bude konfuzno ni stresno. Moguće je da i ovde imate dobar plan i pratite uputstva tako da izbegnete greške.

  • Pakovanje za selidbu u žurbi podrazumeva i moguće greške zbog čega morate biti posebno obazrivi;
  • Ako se ne pripremite dobro a žurite moguće je da napravite ozbiljna oštećenja na stvarima ili prevozu – folije za nameštaj mogu pomoći makar u ovom slučaju;
  • Vodite računa da ne izgubite nešto od svojih stvari jer je pakovanje na brzinu veoma konfuzno i bez organizacije;
  • Spremite se tako da izbegnete povrede jer je u žurbi moguće da se povredite zbog nepažnje i brzine;
  • Postoje brojne opasnosti u putu kada žurite, pa vodite računa da sve makar zaštitite koliko je moguće.

Napravite plan

Najvažnije je da se dobro organizujete i pripremite za ovaj posao a to je najlakše kada imate dobar plan. Ne mora to biti naročito precizan plan na papiru da bi bio uspešan. Obično je dovoljno da imate u tezama korake koje morate preći kako biste lakše organizovali selidbu. Predvidite i moguće probleme i odlaganja kao i alternative ako nešto krene naopako. Obavezno na listu stavite i prevoz, koji može biti Vaš ili profesionalan kombi prevoz Nemačka koji je svakako bolji.

Angažujte dobru agenciju

Kao i u svakom poslu najbolje ćete i najlakše organizovati nešto ako imate pomoć profesionalaca. U ovom slučaju to je agencija za selidbe sa iskustvom koja će Vam sigurno pomoći na najlakši način. Takođe, nemojte brinuti da će Vas skupo koštati, jer dobra agencija može pronaći načina da uštedite gde god je moguće. Moguće je da će Vas koštati skuplje da sami pronalazite male kartonske kutije ili ostalu opremu.

Pomoćnici

Uvek je bolje i lakše angažovati pomoć kada se spremate za selidbu. Ne samo da ćete lakše pripremiti sve već će Vam neko biti pri ruci kada napravite grešku. Osim toga, ako angažujete profesionalnu pomoć mnogo toga će biti lakše rešeno jer nećete imati problema oko organizacije. Ako nemate novca za profesionalce ili smatrate da će Vam to biti skuplja varijanta, oslonite se na prijatelje i komšiluk. Sigurno je da će i njima biti drago da Vam pomognu oko prenošenja stvari i možda i prevoza.

Pakovanje mora biti precizno i dobro organizovano

Čini Vam se da je pakovanje za selidbu najstresnije i najduže traje, ali ne mora biti tako. Važno je da se dobro pripremite i izbegnete sve moguće prepreke i greške.

Tri gomile

Pravilo tri gomile je veoma važno i možete ga primeniti i u uobičajenim selidbama ali i ovim na brzinu. Cilj je da sve što želite da spakujete odmah klasirate na ono što pakujete i nosite sa sobom, ono što želite da donirate i ono što sigurno bacate. Ne moraju to biti doslovce gomile, ali svakako da ćete bez mnogo razmišljanja se lakše odreći viška stvari i baciti ono što Vam više ne treba.

Spremite materijal unapred

Mada ste u velikoj žurbi i čini Vam se da ne znate odakle da počnete, najbolje je da sa ipak držite nekog reda. Jedan od načina je i da spremite sve što treba ranije, koliko god je moguće. Stručnjaci čak savetuju da prvo što uradite bude priprema materijala za pakovanje. Slobodno spremite i više kutija i folija za pakovanje nego što ste planirali. Na ovaj način ćete imati sve pri ruci i nećete odlagati selidbu zbog dodatne kupovine.

Saobraćajna gužva

Selidba na brzinu može biti komplikovana i zbog gužve u saobraćaju

Lomljive stvari spakujte posebno

Jedan od velikih problema kada se pakujete za selidbu je pakovanje lomljivih i osetljivih predmeta. Razlog je jednostavan, lomljive stvari su obično i veoma osetljive i morate posvetiti posebnu pažnju pakovanju. Najbolje je da ih stavite odvojeno kako se ne bi slomile i oštetile jedna u drugu. Od velike je važnosti i da materijal za zaštitu spremite ranije kako se ne biste posebno oko toga zadržavali.

Koristite postojeće stvari kao zaštitu

Ako se već pakujete na brzinu sigurno je da nemate mnogo vremena za zaštitu stvari i kutija. U mnogim situacijama moguće je i da nemate novca da spremite zaštitu za sve što nosite. Zbog toga je najbolje da iskoristite stvari koje već imate u kući i u ove svrhe. Videćete i sami da ima mnogo toga što možete iskoristiti kao zaštitu. Posebno se tu ističu ćebad, jastuci i jorgani koje svakako morate poneti prilikom selidbe. Samo ih stavite na dno kutije i tako zaštitite od lomljenja.

Poslušajte savete

Kao i u svakom drugom poslu, najvažnije je da poslušate ljude koji u ovome imaju iskustva. Svakako će Vam biti od koristi da unapred znate na šta treba obratiti pažnju.

Koristite pouzdan prevoz

Kada se radi o prevozu tu morate biti posebno obazrivi. Budući da se radi o brzoj selidbi, važno je da obezbedite prevoz što je pre moguće. U ovom slučaju to mora biti i osoba od poverenja ali i neko ko će Vam pomoći sa pakovanjem i organizacijom svega. Vodite računa da sve bude dobro spakovano ali i da vozač poznaje dobro kraj u koji se selite i poteškoće na koje možete naići.

Izbegavajte gužve

Kada već morate da se selite na brzinu, nemojte da Vam druge stvari prave dodatni stres. Sigurno je da ćete značajno uštedeti na vremenu ako organizujete prevoz u vreme kada nema mnogo gužve na putu. Obično je to vikend ili praznici, rano ujutru ili kasno noću. Naravno, morate imati u vidu da unošenje i iznošenje stvari pravi buku, pa morate biti obazrivi prema svom komšiluku.

Saobraćaj

Uvek počnite što je moguće ranije svoju selidbu

Smirite se kada god možete

Selidba sama po sebi je stresna, a pakovanje za selidbu u gužvi može biti prava mala katastrofa. Mnogi smatraju da je nemoguće izbeći stres kada već žurite ali u tome ima samo malo istine. Sigurno je možete makar pronaći načine da se opustite i relaksirate kada upadnete u krizu. Napravite pauzu, odmorite, ako ste naišli na problem razmislite o rešenju. Tek onda nastavite, smireniji i opušteniji.

https://unsplash.com/photos/vnOAErpxhZ4

https://unsplash.com/photos/Ka-CprHikO0

https://unsplash.com/photos/-HGy4pFoIQw

https://unsplash.com/photos/sxQz2VfoFBE