Saveti za pakovanje

Najčešće greške koje se dešavaju pri pakovanju za selidbu

Postoje brojne greške koje se dešavaju pri pakovanju za selidbu, ali većinu možete izbeći. Stvar je u tome da se dobro pripremite i da imate plan. Takođe, nije loše da se oslonite na profesionalce koji znaju posao. Agencija Moja Selidba pomoći će Vam na pravi način.
Razbijena čaša i šolja

Ako ne sprečite greške koje se dešavaju pri pakovanju za selidbu možete imati ozbiljnu štetu

Priprema za selidbu je veoma važna

Kao i u svakom poslu, priprema prethodi svemu što podrazumeva timski rad više ljudi. Budući da selidbu organizujete uvek za što kraće vreme, uštedite sebi vreme tako što ćete napraviti korake koje planirate da napravite.

  • Pakovanje i selidba je veoma stresna zato ne dozvolite da Vam se dešavaju greške koje se dešavaju pri pakovanju za selidbu;
  • Posebno može biti teško ako se pakujete i selite prvi put pa se oslonite na nekoga ko već ima iskustva;
  • Ne rizikujte već unajmite kamionski prevoz sa profesionalnim vozačem;
  • Moguće je da se dogode razne neplanirane stvari pa je najbolje da imate plan i organizaciju;
  • Selidba je uvek skupa, a posebno je skupa ako se događaju greške i odlaganja.

Niste napravili listu inventara

Kao što svaki pravi i važan posao mora da počne izradom plana i inventar listom, tako i Vi morate ovo pakovanje početi profesionalno. Najpre morate napraviti grubi popis stvari, a onda i klasirati prema upotrebi, važnosti i veličini. Onda će Vam biti jasnije da li treba da pripremite male kartonske kutije, pored velikih i koliko jednih i drugih. Takođe, na ovaj način možete spremiti i svoje osetljive predmete i zaštititi ih od lomljenja i oštećenja.

Ne tražite pomoć

Iako Vam se čini da ćete svoje stvari lakše i brže spakovati, nekada je potrebno da se oslonite na pomoć, makar prijatelja. Više ruku će posao svakako završiti brže, a sigurno je da će i Vama malo laknuti. Ipak, ovo se ne odnosi samo na pakovanje, već i na prevoz. Neophodno je da unajmite profesionalan transport Beograd jer je tako najsigurnije i najbezbednije za Vas. Ne brinite oko toga koliko će biti skupo, jer saradnja sa profesionalcima na kraju košta mnogo manje nego kada sve ovo organizujete sami.

Ostavljate sve za poslednji trenutak

Ako već morate da organizujete selidbu, onda je najbolje da počnete da je planirate što ranije. Stručnjaci kažu da morate početi sa pripremama čim odlučite da se preselite. Nekada se možete dogoditi da i najbolje pripremljena selidba krene naopako, jer se dogode situacije koje nećete moći da kontrolišete, a mogu značajno odložiti sam proces a i izazvati dodatni stres. Jedino planiranjem na vreme možete na vreme i završiti selidbu bez odlaganja i poteškoća. Osim toga, imaćete vremena da ispravite moguće greške i evenutalne nepredviđene okolnosti.

Nemate dovoljno kutija

Verovali ili ne, nekada se dogodi da ne pripremite dovoljno kutija i papira za uvijanje. Šta više, veoma često se to dešava, a onda morate odložiti sve dok ne nabavite dodatak. A selidba se obično odvija i vikendom i popodne, kada prodavnice ne rade i onda se sve dodatno produžava. Zbog svega ovoga je preporuka da nabavite materijal za pakovanje unapred i što je više moguće. U tome Vam može pomoći i pravljenje plana i inventar liste, jer Vam omogućava da spremite sve što je potrebno na vreme.

Zgužvane novine

Nemojte se oslanjati na materijal za pakovanje koji imate u kući već nabavite profesionalni

Pakovanje je najvažniji deo

Svakako da i samo pakovanje može krenuti po zlu. I ovde stručnjaci imaju dosta ideja i preporuka kako izbeći greške.

Pakujete bez plana

Priznajmo, svima nam se čini da je najlakše da jednostavno krenemo redom i pakujemo stvari u kutije onim redosledom kojim dolaze. Na žalost, ovo nije baš pametno rešenje. Problem je što neke stvari ne morate pakovati odmah, dok je za neke bolje da ih odmah skinete sa dnevnog reda. Isto tako, neke stvari bi trebalo ostaviti za kasnije, što obično shvatite kada ste ih već spakovali, pa se vraćate na prethodno. Zbog svega toga stručnjaci savetuju da napravite dobar plan i držite se njega.

Pakujete sami

Kao i kod organizacije same selidbe i pakovanje bi trebalo da organizovati tako da Vam pomognu najbliži prijatelji i rođaci. Možda Vam se čini da je bolje i lakše kada nabacate svoje stvari u kutije nekim svojim redom i ritmom, ali ovo može biti greška. Najvažnije je da vodite računa da kada uzmete pomoć iskoristite je na pravi način. Pre svega, rasporedite dužnosti, pa neko može da pakuje, drugi da prave inventar listu. Sve ovo biće još lakše ako Vam pomažu profesionalci.

Pogrešna oprema za pakovanje

Kada kažemo pogrešna, mislimo najpre na veličinu, ali ne mora samo to biti razlog. I pogrešan tip materijala može predstavljati veliki problem. Ako Vam se činilo da je najbolje da spremite što više papira za uvijanje, iznenadićete se činjenicom da on zapravo ne štiti sve. Za nameštaj će Vam biti potrebne folije za nameštaj koje štite od ogrebotina i oštećenja. Isto tako, nemojte gubiti vreme skupljajući kutije, jer neke od njih neće uopšte biti upotrebljive.

Izbegnite greške koje se dešavaju pri pakovanju za selidbu

Neke od najvećih grešaka zapravo su detalji koje mnogi i ne znaju. Zbog toga se dešava da napravite greške i kada ste najbolje pripremljeni.

Ne odvajate torbu za prvu noć

Jeste li zaboravili da nakon selidbe nećete odmah raspakovati kutije? Može se dogoditi i da prvih nekoliko noći prenoćite u hotelu ili kod prijatelja, dok ne raspremite sve. Zbog toga je obavezno spremiti torbu za prvu noć kako biste izbegli ovakve neprijatnosti. Podrazumeva se da u nju stavite odeću, pidžame, ali i lekove i kozmetiku, jer Vam svakako može zatrebati za nekoliko dana.

Radni sto sa računarom

Dobra priprema je preduslov da se selidba završi dobro

Ne obeležavate kutije

Iako mislite da je lako zapamtiti šta je u svakoj kutiji, verujte da to neće biti tako lako. I ne samo to, moguće je da imate lomljive i osetljive stvari u kutijama, a da to i zaboravite. Važno je da oni koji nose i utovaruju kutije znaju šta se u njima nalazi, jer će ih tako drugačije pakovati. Ova metoda dobra je i za Vas, jer će Vam olakšati raspakivanje. U svakom trenutku ćete znati šta se u njima nalazi, a možete naglasiti i za koju sobu je svaka od kutija.

Niste zaštitili svoje stvari

Naravno da ćete morati da zaštitite svoje stvari od lomljenja i oštećenja, ali to nije tako lako. Neophodno je da svaki predmet posebno zaštitite, ako je moguće rastavite na manje delove. Postoji mnogo načina da uvežete kutije i dobro ojačate dno. Izbegnite greške koje se dešavaju pri pakovanju za selidbu tako što ćete poslušati profesionalce u ovom poslu.