Saveti za pakovanje

Kako odabrati odgovarajuću veličinu kutija?

Veoma je važno odabrati odgovarajuću veličinu kutija jer je pravilno pakovanje najvažnije za putovanje. Morate voditi računa o tome i kako ćete zaštititi predmete unutra ali i kako ćete kutije transportovati. Na većinu pitanja možete pronaći odgovor u pravoj agenciji sa iskustvom, zbog čega je najbolje da angažujete agenciju Moja Selidba.

Agencija Moja Selidba Vam besplatno dostavlja besplatne kutije za selidbu na Vašu lokaciju nekoliko dana ranije ukoliko se odlučite da selidba bude u našoj organizaciji.Kristalni luster

Neophodno je odabrati odgovarajuću veličinu kutija

Koje dimenzije kutija postoje?

Mada mnogi ne znaju, kutije mogu biti različitih dimenzija. Čak i ako Vam to deluje kao bespotreban posao, ovo Vam može sačuvati i živce i strpljenje.

  • Neke kutije su neophodne za pakovanje stvari i obično su to one koje mogu prihvatiti jednostavne i svakodnevne predmete;
  • Kada imate kutije različitih dimenzija onda ćete moći da spakujete sve što imate na pravi način što posebno olakšava posao;
  • Čak i kada znate kako odabrati odgovarajuću veličinu potrebno je zaštititi stvari unutra na pravi način;
  • Treba birati izdržljive kutije u slučaju da vaše stvari idu na duže skladištenje, jer tamo će se čuvati na duži period.
  • Veoma je važno da budete brzi a to je moguće samo ako imate više različitih kutija i veličina;
  • Za mnoge je potrebno i da kutije ne budu previše skupe što je takođe moguće ako sarađujete sa dobrom agencijom koja ima profesionalni kamionski prevoz.

Postoji šablon

Koliko god da Vam priprema za selidbu deluje konfuzno, ne mora biti tako teško. Stručnjaci otprilike znaju koliko kutija treba spremiti za selidbu. Prosečno je potrebno bar 10 malih, 15 srednjih i 5 velikih kutija. Ovo je prosek za slučaj da Vam je potreban materijal za pakovanje za prosečnu kuću od 4-5 soba. Naravno, mere se menjaju prema veličini doma koji selite i stvari koje imate.

Male kutije

Kada se spomenu male kartonske kutije, mnogi pomisle na zaista male i beskorisne kutije. Međutim, to što su kutije male ne znači da ih ne možete koristiti. Nekada je bolje uzeti manje dimenzije od većih, jer tako možete lakše zaštititi stvari unutra. U njih možete staviti male kuhinjske aparate, predmete koje koristite svaki dan, ali i gedžete. Lako ih je obeležiti i obezbediti od lomljenja i gubitka stvari.

Srednje kutije

U ovom slučaju potrebno je da spremite kutije u koje mogu stati neke veće stvari, ali ne toliko velike da zauzimaju mnogo prostora. Dovoljno je da u njih stanu peškiri, posteljina ali i manja dekoracija iz kuće. Kada već pakujete sve u jednu kutiju ovo je dobra prilika da zaštitite osetljive stvari tako što jedno štiti drugo ali i tako što ćete upotrebiti posebne folije za nameštaj.

Velike kutije

Morate imati dovoljno velike kutije da u njih spakujete velike stvari, poput jastuka, ćebadi ali i manjih komada nameštaja i zavesa. U svakom slučaju, kutije u koje možete spakovati ovakve stvari mogu biti od velike koristi, pa ih nemojte izbegavati. Mnogi se brinu da je teško spakovati velike kutije u vozilo ali uz pouzdan transport Beograd neće biti takvih problema.

Tanjiri

Različite veličine kutija pomoći će Vam da bolje spakujete stvari

Ekstra velike

Verovali ili ne, ali postoje i kutije u koje možete spakovati i veoma velike stvari. Sada više ne morate da brinete kako ćete spakovati skijašku opremu, velike jastuke i delove nameštaja. Sve to biće moguće zaštititi kutijama napravljenim upravo za ovu priliku. Ove kutije ujedno imaju i ojačanja, u skladu sa namenom, tako da ih možete upotrebiti za veoma teške stvari koje su ujedno i veoma osetljive.

Namena kutija je takođe važna

Dok su neke kutije predviđene za svakodnevne stvari u našem domu, druge su ipak specifično napravljene za neke predmete. Zbog toga je važno da se dobro informišete i pripremite što više različitih pakovanja.

Posebno osetljive

Kada su u pitanju osetljive stvari morate biti posebno obazrivi, naročito ako ste naučili kako da odaberete pravi kristal. Nekada je bolje uzeti veliku kutiju u koju možete staviti osetljive predmete ali sa dovoljno prostora da između njih stavite zaštitu. Mnogi predmeti se mogu oštetiti samo naslanjanjem jedno na drugo. Zbog toga se preporučuje da najpre spakujete stvari tako da između njih ostane malo prostora, ali da se onda između njih podglavi što više mekanih stvari kako zaštita. Možete iskoristiti peškire, ćebad i čaršave. Sve ono što i inače morate nositi.

Garderoba zasebno

Iako većina stvari koje nosimo nisu osetljive, neke su verovatno previše osetljive da biste ih tek tako spakovali u kutije i zgužvali. Ako previše dugo stoje u kutijama tako spakovane Vaše stvari mogu se oštetiti i trajno pocepati. Ipak, mnogo toga možete uraditi da sačuvate svoje predmete od oštećenja. Neke od tih stvari možete spakovati u posebne kutije predviđene za to. Radi se o kutijama koje imaju vešalice, a one su sasvim dovoljne da sačuvaju odeću od gužvanja. Imajte u vidu da je potreban prostor za ove kutije i da ih morate držati uspravno.

Posebne kutije za ogledala i slike

Mada postoji način da se ovi predmeti sačuvaju i kada ih pakujete na drugačiji način, najbolje je da ih smestite u poseban prostor za to. Radi se o tome da morate spakovati ove predmete u specijalna pakovanja, koji imaju pregrade i držače. Ove kutije imaju i ramove, a neke od njih i specijalan materijal koji štiti slike od skidanja boje. Posebna prednost je što imaju i podesive ramove za različite veličine predmeta. I ove kutije morate spakovati u veliko vozilo i to tako da se ništa ne naslanja na njih.

Kako odabrati odgovarajuću veličinu kutija?

Kao i kod svakog posla, najpre je važno da se dobro informišete. Kada znate kako i gde treba spakovati stvari, biće Vam mnogo lakše za kasnije.

Angažujte agenciju

Nemoguće je spremiti sve što Vam treba sami, bez obzira da li su u pitanju selidbe Beograd, međugradske selidbe ili inostrane selidbe. Ako se niste selili do sada i nemate iskustva u ovom poslu, najbolje je da se oslonite na one koji znaju kako da Vam pomognu. Najbolje je da se pripremite tako što ćete angažovati profesionalce. Ne samo da imaju sve što Vam treba, već imaju i iskustva i mogu Vam preporučiti kakve veličine i vrste kutija da nabavite. I nemojte razmišljati o ceni, jer ćete svakako proći jeftinije nego da sami pronalazite kutije.

Tanjri

Tanjire ne smete držati jedne uz druge prilikom selidbe

Nabavite sami

Iako se čini kao nemoguća misija, možete mnogo toga pronaći i sami. Svakako da će Vam trebati više vremena, ali možete sami birati veličine kutija i pakovanja. Takođe, možete se prilagoditi raznim specijalnim situacijama i potrebama. Pogledajte na mestima koja prodaju elektriku ili piće, jer su njihove kutije najsigurnije. Možda je teško odabrati odgovarajuću veličinu kutija, ali ne mora predstavljati toliki problem.

https://unsplash.com/photos/OTPdTBcjPRE

https://unsplash.com/photos/YCPAqurU8dg

https://unsplash.com/photos/uoXceUw2mZI

https://unsplash.com/photos/DevJkLB3hWE