Saveti za pakovanje

Kako nabaviti kutije za selidbu?

Sigurno je da ste se pre nego što ste počeli sa pakovanjem zapitali kako nabaviti kutije za selidbu. One nisu jeftine, a sigurno je i da ćete morati da ih posebno očistite. Mnogi smatraju da je kupovna kutija od agencije veoma skupa, ali sa agencijom Moja Selidba to ne mora da bude  tako.

Agencija Moja Selidba Vam besplatno dostavlja besplatne kutije za selidbu na Vašu lokaciju nekoliko dana ranije ukoliko se odlučite da selidba bude u našoj organizaciji.Kutije

Na raznim mestima možete nabaviti kutije za selidbu

Kako nabaviti kutije za selidbu?

Ima mnogo načina i mesta na kojima možete pronaći kutije za selidbu. Neke od njih veoma su pristupačne, dok su druge i dovoljno pouzdane za Vaše stvari. Zato krenite od nekih očiglednih mesta.

  • Pre svega je važno da kutije za selidbu budu čiste, pa ih birajte prema tome za koje namene su nekada korišćene;
  • Iako Vam se čini da je ovaj način jeftiniji, odnosno, besplatan, nije uvek lako nabaviti kutije za selidbu koje su besplatne;
  • Moguće je da će Vam biti potrebne kutije različitih veličina, što nije uvek moguće naći, pa je potrebno da razmislite o kupovini makar nekih;
  • Ukoliko ste se odlučili za korišćene kutije, onda se potrudite da ih dobro ojačate i zatvorite;
  • Za kamionski prevoz je uvek bolje uzeti jače i kutije od debljeg kartona, a još je bolje pronaći plastične.

Prodavnice

Ubedljivo najlakši način da pronađete kutije u raznim veličinama je da odete u prodavnicu. Još je bolje da posetite neki od šoping molova, jer oni imaju sigurno mnogo veći izbor. Ako ste u mogućnosti, pitajte u prodavnicama pića ili posuđa, jer njihove kutije moraju biti jače, a neke imaju i pregrade. Naravno, negde će Vam naplatiti skromnu nadoknadu, dok će u većini biti zahvalni što reciklirate otpad. Ovo i dalje ne znači da materijal za pakovanje treba da bude recikliran iz neke radnje.

Agencija

Uvek treba razmotriti mogućnost da makar jedan deo kutija za pakovanje uzmete od agencije za selidbu. One imaju daleko veći izbor i kvalitet, a cena ne mora biti tako visoka kako mislite. Ako su Vam potrebne male kartonske kutije za fine stvari, agencija će Vam obezbediti čiste i nove pakete. Neke agencije čak imaju u ponudi i korišćene kutije, što Vas spašava nereda nakon selidbe. Ukoliko je moguće, probajte da iznajmite i onda vratite korišćenu kutiju.

Vaše kupovne kutije takođe mogu biti dobre

Sigurno je da ste tokom svog života mnogo kutija doneli u kuću. Na žalost, nemamo svi mesta za čuvanje, pa ih radije bacamo ili dajemo nekome za stvari. Ipak, mnoge od kutija smo možda samo bacili u podrum ili na tavan, kako bismo imali čisto i sigurno pakovanje za naše stvari. Možda nemate folije za nameštaj, ali kutije sigurno imate i Vi i Vaši prijatelji i komšiluk.

Plastične

Poslednjih godina mnogo se govori o reciklaži i traže se kutije koje možete ponovo koristiti. Dok su kartonske slabe, ne mogu se očistiti i svaki put se oštećuju, plastične kutije su veoma zahvalne za ovu svrhu. Odlične su i za transport Beograd, jer su čvrste i pouzdane. Ipak, one su skuplje i teško da će Vam se isplatiti da ih kupite za svoju selidbu. Jedini način je da pozajmite što više takvih od prijatelja i rodbine. Neke agencije ih imaju u ponudi za izdavanje.

Skladište

Važno je da kutije dobro zaštitite i očistite

Zašto biste uzimali korišćene kutije?

Mnogi će se pitati da li je uzimanje korišćenih kutija uopšte pametan potez? Realno govoreći, pomisao da svoje stvari stavljate u kutiju u kojoj je nešto već pakovano deluje malo nehigijenski. Ipak, ima mnogo razloga zbog čega je ovo pametan potez.

Ekološki

Selidba sama po sebi je prava noćna mora za ekologe, jer proizvodi mnogo otpada. Čak i ako ne razmišljate o tome koliko selidba zagađuje i stvara otpada, sav nered nakon selidbe biće Vam veoma težak. Zbog toga je najbolje da čak i sada, kada Vam je potpuno drugi problem u glavi, ipak sagledate i mogućnost da zaštitite životnu sredinu. Ako ništa drugo, imaćete više prostora za svoje stvari nakon selidbe.

Jeftino

Koliko god agencije bile dostupne i jeftine, kutije za selidbu ne mogu biti pristupačne svima. Ako izračunate sve što ćete morati da platite tokom selidbe, videćete da imate mnogo troškova i bez kutija. Zbog toga je mnogima od velike važnosti da prođu jeftino gde god mogu. Polovne kutije za selidbu mogu Vas spasiti neplaniranih troškova i značajno uštedeti novac.

Birate kutije kakve želite

Možda Vam i nije palo na pamet, ali nećete moći baš sve kutije da iskoristite kako želite. Neke od njih biće veoma velike, dok druge mogu biti potpuno neupotrebljive jer su male. Zbog toga Vam biranje polovnih kutija može biti veoma korisno. S obzirom da možete odbaciti sve što Vam ne odgovara, jer je potpuno besplatno, imaćete prilike da spakujete svoju selidbu onako kako želite.

Poslušajte upozorenja

Stručnjaci se slažu da i u ovome možete napraviti neke greške. Ako želite da imate čiste i pouzdane kutije za selidbu, poslušajte neke od ovih saveta.

Vodite računa da budu čiste

Za mnoge je korišćenje polovnih kutija pre svega neprijatno, jer zamišljaju šta je sve u njima čuvano ili prenošeno. Kartonske kutije je nemoguće očistiti, a niste uvek sigurni šta je u njima bilo. Posebno može biti opasno ako uzmete kutije koje su korišćene za prenos hemikalija ili otrova. Zbog toga vodite računa od koga uzimate kutije i dobro ih proverite. Naročito je važno da proverite da li su očišćene i imaju li fleka i tragova neke tečnosti.

Uporedite cene

Ako Vam se uzimanje polovnih kutija čini dobrim potezom zbog cene, razmislite još jednom. Moguće je da ćete korišćenjem polovnih kutija uštedeti znatnu sumu novca, ali ne mora uvek da bude tako. Nekada je bolje platiti čiste i nove kutije u agenciji nego uzeti polovne sumnjivog porekla. Novac ne sme biti jedini razlog zbog kojeg se odlučujete za ovaj korak.

Kutije dobro zapečatite, jer je moguće da su malo oštećene

Zatvorite ih lepo

Ako ste razmišljali da je bolje nabaviti kutije za selidbu koje su korišćene, nego kupiti nove, ima malih problema. Budući da ste uzeli kutije koje su već korišćene, možete se suočiti sa nekim problemima. Usled čestog i višestrukog korišćenja kutije mogu biti oštećene ili stanjene. Isto tako, neke kutije su pravljene od tanjeg kartona, ako su korišćene za lakšu robu. Sve to možete popraviti tokom pakovanja, tako što ćete ojačati dno i ivice i zatvoriti kutiju lepo.