Saveti za pakovanje

Kako da uključite decu u pakovanje za selidbu u Beograd?

Veoma je važno da naučite kako da uključite decu u pakovanje za selidbu u Beograd pre nego što počnete. Deca su veoma zahtevna i specifična a selidbe znaju da budu veoma stresne za njih. Ipak, jedan od načina da im ovaj proces učinite lakšim je da ih uključite u pakovanje. Na taj način im pružate kontrolu nad celim procesom i omogućavate da se oslobode stresa zbog selidbe. Naravno, neophodno da se oslonite na dobru agenciju koja organizuje selidbe Beograd na profesionalan način. Zahvaljujući njima najteži deo posla biće lakše organizovan.
Deca poziraju

Veoma je važno da ukljucite decu u pakovanje za selidbu u Beograd

Pripremite se da uključite decu u pakovanje za selidbu u Beograd

Pre nego što počnete sa pakovanjem, neophodno je da decu pripremite za selidbu. Objasnite im zašto je selidba važna i kako će izgledati. Isto tako, dozvolite im da učestvuju u planiranju, tamo gde je moguće. To može biti jednostavna odluka, recimo koja soba će biti njihova, ili nešto zahtevnije, recimo koju školu će upisati. U svakom slučaju, dajte im prostora i priliku da imaju svoje mesto u selidbi.

  • Pre nego što počnete ovaj posao uvek imajte u vidu da je deci veoma teško da se presele – imajte strpljenja i uključite decu u pakovanje za selidbu u Beograd;
  • Pakovanje je samo po sebi teško, sa decom može biti još teže – dobra agencija za selidbe svakako će pomoći da se ovaj proces završi brže;
  • Promena mesta za život teško će pasti i Vama – veoma je važno da se u ovom trenutku držite zajedno i u svemu učestvujete kao porodica;
  • Navikavanje na novo mesto za život može trajati mnogo duže nego što ste zamišljali – zato se pripremite za dug period adaptacije i nakon što se selidba završi;
  • Kada pakujete dečje stvari imajte u vidu da ćete imati mnogo specifičnih predmeta da spakujete – poput plišanih igračaka ili kućnih ljubimaca.

Počnite što je ranije moguće

Svakako je neophodno da se pripremite za selidbu što je ranije moguće. Ipak, sa decom je važno da se pripremite i još ranije nego što ste mislili. Nabavite materijal za pakovanje na vreme, angažujte agenciju i napravite plan. Najbolje je da još dok je selidba u planiranju već počnete sa nekim lakšim koracima.

Objasnite detaljno deci čitavu proceduru

Deci je važno da razumeju zašto i kako se cela selidba organizuje. Ako Vi razumete važnost preseljenja, Vaša deca neće biti baš tako otvorena prema promeni. Zato je neophodno da prvo pripremite njih za selidbu. Imajte u vidu da ćete možda izgubiti vremena za selidbe specijalnih tereta ili pakovanje nekih osetljivih stvari. Ne biste želeli da Vas deca usporavaju u tom procesu kada gužva počne.

Napravite plan

Svaka selidba mora početi makar od nekakvog plana, ali to je ovoga puta još važnije nego inače. Morate imati neku jednostavnu listu stvari koje morate uraditi. Neka bude organizovana prema vremenu do same selidbe. Tako počnite od mesec dana pred selidbu, pa tri nedelje, dve i tako dalje. Tu dopišite i specijalne aktivnosti, kao što je odnošenje starog nameštaja, jer će Vam i to oduzeti vreme.

Devojčica umazana bojama

Deca vole da crtaju pa ih uposlite na ovaj način kada se spremate za selidbu

Uključite decu u pakovanje za selidbu u Beograd

Mnogi ljudi izbegavaju da daju deci ovako komplikovane poslove, jer se boje da će samo napraviti nered i odugovlačiti. Ipak, selidba sama po sebi nije tako teška ako dozvolite deci da se makar u nečemu uključe. Oni će imati osećaj da u svemu učestvuju, a Vi ćete ih skloniti od gužve na sigurno mesto. Sa druge strane, njihova pomoć može biti vredna, ako obeležavaju kutije, na primer.

Odvojte dan za decu

Iako ste u velikoj gužvi sada i ni na kraju pameti Vam nije da razgovarate sa decom, morate se pripremiti i za taj trenutak. Deca su takva da traže pažnju, a sada će je tražiti još i više. Neka jedan dan bude samo za njih. Tog dana pakujte samo njihove stvari i obeležavajte njihove kutije. Tako ćete i Vi biti rasterećeni kada znate da ne kasnite nigde. Ukoliko ipak mislite da nećete stići, zakup skladišnog prostora nije skup a može rešiti problem.

Napravite od svega zanimljiv događaj

Morate biti spremni na emocije ovih dana, posebno kod Vaše dece. Dok će u jednom momentu biti radoznala da vide šta ih čeka nakon selidbe, drugog dana mogu biti veoma razdražljiva. Zato napravite od ovog pakovanja zabavu. Crtajte, prisećajte se događaja iz prošlosti i pakujte kutije zajedno. Možda Vas ovaj dan zbliži i donese i Vama trenutke opuštanja.

Dozvolite im da sami obeleže kutije

Ovo će biti veoma interesantan događaj za njih, a Vama zapravo može mnogo pomoći. Predložite deci da sami crtaju svoje kutije, naprave nalepnice i obeleže ih kako žele. Neka ne zaborave lomljive stvari ali i one koje se mogu prosuti ili odlomiti. Za to vreme, Vi možete pakovati njihovu garderobu. Ovaj metod možete koristiti za sve kutije koje pakujete.

Uključite decu u pakovanje za selidbu Beograd ali vodite računa o opasnostima

Deca vole da sarađuju sa odraslima u svakom poslu. Na taj način se osećaju vrednim i važnim. Ipak, nemojte dozvoliti da Vas njihova pomoć usporava ili pravi štetu. Malo dete ne ume da pakuje stvari i može samo da smeta. Ako ipak želite da bude tu i pruži podršku, učinite samo pakovanje zabavnijim. Veoma je važno da odvojite vreme za taj proces, možda i više nego što biste inače.

Deca se igraju

Napravite žurku na kojoj će deca imati prilike da se oproste od svojih prijatelja

Imajte strpljenja

Imajte u vidu da je selidba za Vaše dete veoma stresan događaj. Olakšajte deci selidbu tako što ćete najpre razumeti stres sa kojim se suočavaju. Razgovarajte sa njima, saslušajte i pružite im podršku. Ako je potrebno, obiđite mesta na starom mestu koja su volela. Ili napravite žurku za njihove prijatelje. Šta god da im treba kako bi se osećali udobno a pri tom da sebi ne napravite dodatni problem.

Zadržite rutinu

Deca se najviše plaše promena jer su navikli na rutinu. Oni su navikli da svakoga dana rade iste stvari i obavljaju ih čak u isto vreme. Potrudite se da zadržite taj sistem koliko god možete. U tom smislu imaćete i dovoljno vremena da uključite decu u pakovanje za selidbu u Beograd ali i opustite ih od stresa sa kojim su suočeni. Ne zaboravite da jedino sa zadovoljnom decom možete obaviti selidbu na lakši način.