Međunarodne selidbe

Kako da se preselite u Nemačku sa decom?

Ako planirate da se preselite u Nemačku sa decom onda morate mnogo toga uzeti u obzir. Pre svega, preseljenje u stranu državu podrazumeva dosta pripreme i dokumentacije. Svaka država ima svoja pravila, pa je najbolje informisati se na zvaničnim sajtovima i obaveštenjima. Isto tako, vodite računa da ne zaboravite na potrebe Vaše dece, jer su ona u ovakvim situacijama najosetljivija. Jedino oko čega možete odahnuti je organizacija selidbe, jer uz agenciju Moja Selidba pripremićete se lako i brzo.
Deca se igraju

Ako želite da se preselite sa decom u Nemačku spremite se za težak period navikavanja

Priprema da se preselite u Nemačku sa decom

Kao i kod svakog velikog poduhvata, neophodno je napraviti dobar plan i organizovati sve na vreme. Mnogi zaborave da je deci potrebna i emotivna podrška u ovom trenutku, jer nisu sigurni šta ih čeka. Deca ne vole promene, pa svaka promena prebivališta za njih je veliki šok. Zato posvetite neko vreme i njima i budite strpljivi.

  • Ako se pripremate da se preselite u Nemačku sa decom, onda znate da će najteže biti navići ih na novu školu i način na koji se tamo uči;
  • Svakome, pa i Vama, će biti teško da se preseli zbog opraštanja od prijatelja – ne zaboravite da i Vaša deca imaju svoje društvo sa kojim su provodili vreme;
  • Za neku decu je sama promena rutine veoma teška – posebno ako to podrazumeva novi način života i svakodnevicu;
  • Sigurno ćete poseban deo pripreme odvojiti i za Vaše ljubimce ako ih imate – dobar kombi prevoz za Nemačku pomoći će Vam da ih na pravi način transportujete;
  • Kao što ćete i Vi često osetiti nostalgiju za starim društvom i načinom života, tako će i Vaša deca imati problema da se naviknu na nove okolnosti – budite strpljivi i imajte razumevanja.

Pripremite ranije

Svaki veliki posao mora započeti dobrom pripremom. Nemojte zaboraviti da se pripremite ranije za sve i odvojite vreme za pripremu. To znači da napravite plan, spisak stvari pa i moguće probleme koji mogu nastati. Mnogi smatraju da selidbe Srbija Nemačka moraju biti komplikovane, ali uz pravu agenciju mogu biti daleko jednostavnije. Uz dobar plan i organizaciju sve može biti mnogo jednostavnije.

Dajte deci da učestvuju

Najpre morate istražiti baš sve kada se pripremate za selidbu u Nemačku, ali nije naodmet da se dobro pripremite. Pre svega potražite kako izgleda kraj u kojem ćete živeti, ulice i parkove. Potražite i naše ljude koji žive u blizini. Uključite decu u to, jer će najveći deo njihovog života zavisiti od mesta u koje odlazite. Odložite pakovanje za početak, lako ćete se spakovati i pripremiti ako imate dobar kombi prevoz.

Deca sa kockama

Dozvolite deci da učestvuju u pakovanju i pripremama za selidbu

Birajte školu pametno

Pre svega škola će imati najznačajniji uticaj na Vaše dete nakon preseljenja u Nemačku. Nije dovoljno samo da imate dobru školu, već je važan i njihov odnos prema strancima. Uglavnom svaka škola u Nemačkoj veliku pažnju posvećuje integraciji dece stranaca, tako da nećete imati mnogo problema. Sada je najvažnije da obezbedite dobar međunarodni kombi prevoz kako biste što više stvari mogli poneti sa sobom.

Učite jezik

Deca se veoma brzo uklapaju u novu sredinu i nove uslove, ali to nije dovoljno. Što brže naučite jezik, to ćete se lakše prilagoditi novim uslovima. Za neke je daleko važnije da imaju pomoć, poput kolega na poslu, dok se drugi dobro snalaze i sami. Ipak, ne čekajte da se preselite pa da učite jezik, već počnite sa učenjem što pre.

Oprostite se od prijatelja

Vašoj deci će odvajanje od društva najteže pasti. Ne zaboravite da su i oni osetljivi i da je ovo za njih velika promena. Napravite dobar oproštaj od prijatelja, organizujte žurku. To će biti dobra prilika da svi budu na jednom mestu i oproste se od Vas na pravi način.

Pakovanje pre nego što se preselite u Nemačku sa decom

Ako se pripremate za dug put i veliku selidbu, ne smete zaboraviti na čitav proces pakovanja koji Vas čeka. Nisu to samo odeća i nameštaj. Ima toliko manjih stvari koje morate da pripremite i odvojite ako želite da se spakujete na pravi način. Ne zaboravite da ćete nešto morati i da ostavite, što deci može biti dodatno stresno. Najbolje je da ih uključite u sam proces, u zavisnosti od starosti deteta i date im šansu da i sami odluče šta i kako će pakovati.

Budite strpljivi

Bez obzira na to koliko se dobro pripremili, ovo će biti veoma izazovan period za Vas i Vašu decu. Ne dozvolite da emocije prevladaju, barem ne na loš način. Dozvolite Vašoj deci da se naljute, rastuže i budu besni. Olakšajte adaptaciju deci i nakon selidbe na sličan način.

Pakujte se zajedno

Nema ničeg lepšeg za Vas i decu ako kroz ovaj proces prođete zajedno. Najbolji način je da uključite i njih u pakovanje. Ne samo da ćete se zbližiti na ovaj način, već će i Vaše dete imati osećaj kontrole. Isto tako, ne želite da se suočite sa gubitkom dragih uspomena nakon selidbe. Najbolje je da Vaše dete odlučuje o tome šta će ostaviti a šta poneti.

Deca u školskom dvorištu

Od same škole i drugara tamo zavisi koliko će se brzo Vaše dete navići na novu sredinu

Šta nakon što se preselite u Nemačku sa decom?

Ma koliko se dobro pripremili i organizovali put, on nije završen nakon što ste stigli u Nemačku. Pripremite se za dug proces adaptacije na nove okolnosti kao i na probleme koji mogu nastati tom prilikom. Ne zaboravite da deca tek treba da upoznaju nove prijatelje, da počnu da se druže, pa čak i da nauče običaje i pravila ponašanja. To može zahtevati dodatni napor od Vas.

Dajte vremena da se priviknu

Dani nakon selidbe moraju biti što je moguće više relaksirajući. Ovo nije trenutak da žurite sa raspakivanjem, mada će Vam to najpre biti u glavi. Odmorite, šetajte i provodite što je više moguće vremena sa decom. I njima je potrebno vreme, a i prilika da upoznaju novi grad i okolnosti.

Istražite komšiluk

Ono što Vas okružuje u novom stanu je ono što ćete gledati narednih godina. Najvažnije je da se upoznate sa tim što je pre moguće. To može biti i dobra prilika da se zbližite sa decom nakon što se preselite u Nemačku sa decom. Pogledajte šta sve imate u komšiluku, kakve parkove, prodavnice i ulice. Svakoga dana krenite na drugu stranu dok ne upoznate sve što Vas okružuje. Konačno, ovo su dani za privikavanje, pa se tako i ponašajte.