Saveti za pakovanje

Kako preseliti nameštaj iz inostranstva u Srbiju

Iako nije retkost, preseliti nameštaj iz inostranstva u Srbiju nije nimalo lak ni uobičajen posao. Ima mnogo razloga zašto se ljudi teško odlučuju za ovaj postupak. Neki misle da je cena prevoza veća nego da se kupi nov nameštaj. Drugi smatraju da je sama priprema previše komplikovana. Ipak, uz agenciju koja ima iskustva i zna kako da organizuje selidbe iz Crne Gore u Srbiju ali i bilo koje druge zemlje, ovo je mnogo bolja opcija.
Nameštaj

Uz dobru organizaciju nije teško preseliti nameštaj iz inostranstva u Srbiju

Priprema za selidbu

Kao i kod svake selidbe, najpre morate poći od plana i pripremiti se za poduhvat. Neophodno je prvo se raspitati šta Vam je sve potrebno od dokumenata, alata i prevoza. Onda tek možete pronaći sve što Vam treba za selidbu.

  • Nije lako spakovati nameštaj kada treba preseliti nameštaj iz inostranstva u Srbiju – zbog toga birajte agenciju od poverenja;
  • Transport je obično veoma težak i za mnoge predstavlja najteži deo ovog poduhvata;
  • Angažujte agenciju koja organizuje selidbe iz Nemačke u Srbiju sa iskustvom i znanjem jer je potrebno da pripremi dokumenta koja su potrebna;
  • Ako birate velika vozila za transport, znajte da ćete morati da imate i vozača ili agenciju koja pruža ovakve vrste usluga;
  • Nećete izgubiti ništa ako unajmite makar dvojicu nosača da Vam pomognu oko prenosa – tako ćete i poštedeti sebe mogućih povreda.

Nosači

Bez obzira što imate utisak da ćete lako i uz pauze preneti Vaš nameštaj, nemojte biti tako sigurni. Nameštaj je veoma težak i može napraviti veliki problem. Možda ni sami niste svesni koliko je teško nositi nameštaj preko stepenica, kroz vrata ili prozor i to više komada nameštaja u kratkom vremenskom roku. Sve to možete zaobići tako što ćete unajmiti agenciju i profesionalce. Osim toga, pored demontaže i montaža nameštaja je veoma važna, pa se oslonite na profesionalce.

Prevoz

Kod prevoza je najbolje uzeti što veće vozilo pa je kamionski prevoz logično rešenje za prevoz nameštaja. Ipak, nije dovoljno samo uzeti veliko vozilo. Ima mnogo toga što samo profesionalci mogu da organizuju, poput pripreme vozila ili utovara i parkiranja na pravom mestu. Sve ovo može Vam zadati mnogo muka kada krene gužva, zbog čega je profesionalni prevoz mnogo bolja opcija. Ukoliko nemate dobar prevoz a žurite, skladište Beograd Vam može sačuvati stvari i novac.

Dokumenta

Mnogi imaju problem sa prenošenjem stvari jer misle da je nemoguće preneti stvari preko granice. Istina je da stvari možete preneti ako želite ali je za neke komade nameštaja potrebno imati dokumenta. Raspitajte se šta je od Vašeg nameštaja novo i za koji komad je potrebno imati garanciju ili račun. Posebno obratite pažnju na antikni nameštaj koji je veoma skup.

Očistite sve pre selidbe

Mada ćete tokom selidbe sve isprljati, dodavanjem prljavštine na postojeću samo pogoršavate problem. Čak i ako Vam se čini da je to uzaludan posao i da nema svrhe raditi ga, očistite sve pre nego što spakujete u kamion. Na taj način ćete i zaštititi nameštaj tokom dugog puta tokom kojeg se mogu dogoditi nepredviđene okolnosti. Osim toga, lakše će Vam biti nakon selidbe da sve ponovo dovedete u red.

Fotelja i kauć

Pripremite nameštaj i rastavite na delove ako je potrebno

Preseliti nameštaj iz inostranstva u Srbiju podrazumeva i zaštititi ga

Iako je selidba sama po sebi komplikovana, prenos nameštaja je posebno zahtevan. Mnogi odustaju i pre nego što spakuju nameštaj. Ipak, uz dobru zaštitu moguće je bez problema preneti sve u Srbiju.

Rastavite nameštaj

Deluje kao logičan savet, ali mnogi ne urade to pre putovanja. Posebno se odnosi na one koji unajme veliki kamion za transport i misle da im ne treba mnogo prostora. Ipak, kada je nameštaj u jednom komadu, lakše padne i ošteti se. Takođe, lakše je zaštititi delove nameštaja i staviti ih u kutije kada su u manjim komadima. Ukoliko niste sigurni kako ovo da obavite, unajmite agenciju.

Zaštitite

Logično je da ćete nameštaj zaštititi pre putovanja i selidbe, ali vodite računa kakav materijal koristite. Za neke vrste nameštaja dovoljno je uviti u ćebe, dok ćete neke druge morati da zaštitite na poseban način. Posebno vodite računa o zaštitnoj foliji, jer ona može oštetiti lak i mekano drvo. Takođe, nemojte uvijati komade u papir sa štampom. Poslušajte nekoliko saveta za farbanje nameštaja.

Sačuvajte male delove

Kada već rastavite nameštaj, ne zaboravite da će Vam ostati mnogo manjih delova koje morate sačuvati. Ne samo da ćete ostati sa punom šakom šrafova i eksera, već i sitnim kopčama koje jednostavno ne možete naći više nigde. Najbolje je da ih sve stavite u posebnu kesu ili kutiju i zaštitite od cepanja. Ako je potrebno, obeležite sa kog dela nameštaja ste ih skinuli.

Zaštitite lomljive delove

Nameštaj obično ima i staklene delove ili ogledala. Zbog toga se može desiti da tokom puta imate i ozbiljne lomljave, koje mogu dalje oštetiti ostale predmete u kamionu. Sve to može napraviti veliki problem, pa je najbolje da se dobro pripremite i zaštitite. Na ogledalo i staklo stavite mekanu prostirku ili ćebe i zalepite ali pažljivo tako da ne oštetite lak. Daleko je jednostavnije da prepustite agenciji da obavi ovaj posao umesto Vas.

Fotelja

Zaštitite sve delove nameštaja od lomljenja

Obratite pažnju na upozorenja

Budući da nosite veliki i osetljiv teret, morate se dobro pripremiti za ovaj put. Najpre se pripremite za putovanje, ali i raspakivanje, jer će i to zahtevati pripremu.

Izbegnite gužvu

Ako već morate da prenosite nameštaj preko granice, onda se barem potrudite da ovaj put ne bude previše naporan. Najvažnije je da izbegnete gužvu gde god je moguće. Najpre izbegnite praznike, vikende i vreme kada se obično odlazi na godišnje odmore. Birajte puteve i granične prelaze za koje znate da nemaju mnogo gužve. Takođe, budite strpljivi čak i kada naiđete na gužvu, jer se nepredviđene okolnosti stalno dešavaju.

Obeležite kutije

Dok je Vaš nameštaj sklopljen čini Vam se da nećete moći da promašite u kojoj kutiji se šta nalazi. Čak i ako promašite, mislite da to nije od velikog značaja za put. Ipak, nije lako preseliti nameštaj iz inostranstva u Srbiju a to i traje duže nego što ste mislili. Posebno je teško radnicima u agenciji i nosačima koji moraju da znaju šta se u kojoj kutiji nalazi. Olakšajte i njima i sebi i napišite na kutijama da li su predmeti unutra lomljivi, koja strana je gornja i u koje svrhe se koriste predmeti iz kutije.