Saveti za pakovanje

Kako da preselite lomljive predmete

Lako je da preselite lomljive predmete ukoliko imate dobru podršku i pomoć profesionalaca. Ipak, čak i u tim situacijama može biti veoma teško pripremiti sve u kratkom vremenskom roku. Upravo to i jeste problem sa selidbama. Čak i kada imate dobru podršku i pomoć, sama procedura jednostavno mora dugo da traje. To se posebno odnosi na pakovanje za selidbu za koje je najbolje da Vam pripremi kompanija sa iskustvom. Ukoliko mislite da je bolje da se u tome oprobate sami, odvojite dovoljno vremena za taj proces.

Kada su u pitanju lomljivi predmeti, najčešći problem je zaštita tokom transporta. Ukoliko prevozite predmete u velikim vozilima, moguće je da se tokom puta kutije prevrnu ili jedan paket padne preko drugog. Zato je loš prevoz rizičan za Vaše vredne stvari i uvek je bolje prepustiti profesionalcima najteži posao. Sa druge strane, predmeti se mogu oštetiti i tokom pakovanja i nakon selidbe. Imajte u vidu da se u tim situacijama obično žuri, što dovodi do velikih problema i oštećenja.
Čaše za vino

Kada se pripremate da preselite lomljive predmete najbolje je angažovati kompaniju sa iskustvom u selidbama

Priprema je važna ako želite bezbedno da preselite lomljive predmete

Neophodno je selidbi lomljivih predmeta prići na vrlo ozbiljan način. To ne znači samo da morate uvijati te komade u plastične folije i papir. Imaćete mnogo situacija kada se predmeti mogu oštetiti tokom pakovanja ili spuštanja u kutije. Isto tako, ovaj proces traje dugo i mnogi nisu spremni na sve to, pa lako gube strpljenje i pažnju. Najpre procenite kolilko su Vaši predmeti zaista vredni, a onda pripremite materijal za pakovanje.

  • Kompanija sa kojom sarađujete prilikom selidbe je od velike važnosti – Moja Selidba profesionalno priprema lomljive predmete za selidbu tako da ne morate Vi da se mučite;
  • Naučite da koristite ono što imate pri ruci – iako Vam se čini da uviti kristalni luster u ćebe i nije baš najsjajnije rešenje ono Vam pomaže a ne košta ništa;
  • Rastavite nameštaj na manje delove i sve lomljive delove uvijte zasebno;
  • Ako želite bezbedno da preselite lomljive predmete počnite sa pakovanjem od njih – onda ih tako i pakujte u zasebna pakovanja;
  • Ponekad je bolje ostaviti stvari drugome kada se selite jer će Vas to poštedeti muka oko pakovanja i zaštite.

Dobra kompanija

Pre svega je važno pronaći kompaniju koja ima iskustva u organizovanju selidbe u Srbiji uz sve što ovaj proces podrazumeva. Dobre kompanije imaju materijal za pakovanje koji je specijalno napravljen za ovakve situacije i njihovi radnici umeju da ga koriste. Sa druge strane, zahvaljujući iskustvu, mogu Vam preporučiti najbolja rešenja za Vaš problem.

Pripremite se posebno za pakovanje lomljivih predmeta

Sigurno je da žurite i nemate vremena da se posebno zadržavate oko nekih predmeta. Ipak, možda je ovo trenutak da zastanete i posebnu pažnju posvetite pakovanju lomljivih predmeta. Profesionalci savetuju da se u tom pogledu ne rizikuje mnogo. To je naročito važno kada su međunarodne selidbe u pitanju gde je putovanje duže i komplikovanije.

Napravite plan i raspored

U mnogim situacijama priprema detaljnog plana je od najveće važnosti ako želite da se lako i brzo pripremite za selidbu. On će Vam svakako pomoći da nešto ne zaboravite ali i da na vreme pripremite materijal za pakovanje. Sa druge strane, nemojte se previše nervirati i ako nešto ne ide po planu. To i dalje ne znači da radite ovaj posao loše.

Kristalni luster

Neke predmete možete uviti u ćebad i jorgane i zaštititi ih od lomljenja bez troškova

Procenite vrednost svojih predmeta

Kada imate mnogo osetljivih ali i skupih predmeta, onda je posao sa pakovanjem i spremanjem za selidbu veoma komplikovan. To znači da ne smete ništa prepustiti slučaju i slabo ili nikako zaštititi vredne predmete od lomljenja. Zato je najbolje proceniti koliko su Vaši lomljivi predmeti zaista vredni i ponašati se u skladu sa tim. Možete se obratiti i društvu antikvara Srbije jer mnogi predmeti koje imamo u kući imaju i kolekcionarsku vrednost a da toga nismo svesni.

Materijal za pakovanje mora biti specijalan ako želite da preselite lomljive predmete

Jasno je da se u ovim situacijama ne smete igrati sa pakovanjem i zaštitom predmeta. Šta više, ono što obično smatramo dobrim zaštitnim materijalom u ovoj situaciji može biti veoma loš izbor. Nekada i najbolja plastična folija može oštetiti vredne predmete, pa je ne smete koristiti u svakoj situaciji. Sa druge strane, ukoliko se ne pripremite na vreme, može se dogoditi da odlažete pakovanje jer ćete svaki čas trčati u radnju u kupovinu.

Pripremite materijal za pakovanje

Možda Vas pakovanje asocira na velike kutije i eventualno malo stiropora, ali kada želite da transportujete lomljive predmete bolje je osloniti se na još neke stvari. Kompanije obično koriste mnogo više od kutija i papira za uvijanje. Možete upotrebiti i plastičnu foliju sa mehurićima vazduha, jak karton za dno kutije i bezbojni papir. Takođe, imajte u vidu da Vam je potrebno mnogo trake da zalepite sve uglove kutije.

Obeležite sve kako treba

Imajte u vidu da radnici koji pakuju kutije u kamion ili Vaši prijatelji ne znaju šta se nalazi u kutijama. Lomljive stvari posebno obeležite i naglasite koja strana je gornja. Možete dodati i vidljive znake upozorenja, kao što su velike crvene strelice ili crteži onoga što je u kutiji.

Možda i ne možete uvek da preselite lomljive predmete

Kada su u pitanju male kristalne čaše onda je lako spakovati ih u kutije i zaštititi papirom. Ali, šta ako imate mnogo takvih lomljivih stvari od kojih neke i nisu baš naročito vredne? Nekada ljudi nose sa sobom stare predmete i nameštaj, verujući da na taj način čuvaju uspomene i nasleđe. Ipak, ako Vam to predstavlja problem i svaki put kada se selite odvojite dane kako biste zaštitili nešto što Vam i ne znači toliko u životu sasvim je u redu da to više ne nosite sobom.

Razmislite o tome da ostavite svoje lomljive predmete

Iako Vam u ovom trenutku možda tako nešto i ne pada na pamet, nije loše staviti i tu opciju na papir. Razmislite koliko su Vam ti predmeti važni. Da li predstavljaju porodično nasleđe koje samo ima emotivnu vrednost ili i nešto više od toga. Ukoliko koristite u svom domu povremeno onda ima smisla trošiti vreme na pakovanje. Ali, zapitajte se vredi li sav ovaj trud oko nečega što Vam samo stoji u ormaru već godinama. Osim toga, možda ih možete i pokloniti nekome ili ostaviti u roditeljskom domu.

Čaše

Predmete koje koristite svakodnevno možete poneti sa sobom ali razmislite da li su Vam svi lomljivi predmeti zaista potrebni

Preselite lomljive predmete kasnije

Selidba podrazumeva žurbu i veliki trud i sigurno je da Vam je mnogo toga na umu u tom trenutku. Važnije je spakovati odeću i predmete koje koristite svakodnevno nego bakine kristalne čaše. Možda nije loše da lomljive predmete ostavite kod nekoga ili u skladištu pa im se posvetite kasnije, kada se gužva završi. Na taj način poštedećete sebe nervoze a predmete sačuvati od lomljenja.