Saveti za pakovanje

7 trikova profesionalnog pakovanja za selidbu

Ima više načina da pakovanje učinite bezbednijim, bržim i lakšim kod profesionalnog pakovanja za selidbu. Neki od saveta obuhvataju i pripremu plana, dok drugi podrazumevaju i pakovanje sa odgovarajućim materijalom. Ipak, najvažnije od svega je da angažujete profesionalce tamo gde je potrebno iz dobre agencije kao što je Moja Selidba, jer će Vam oni pomoći na pravi način.
Pakovanje kutije

Osnova profesionalnog pakovanja za selidbu je korišćenje dobrog materijala za pakovanje

Priprema profesionalnog pakovanja za selidbu

Priprema za svaki posao obuhvata pravljenje plana. Ovde je potrebno i pripremiti materijal i kutije za pakovanje, ali i napraviti strategiju u slučaju da nešto krene naopako.

  • Bez obzira gde i kako se selite, važno je pakovati brzo – selidba je dovoljno stresna i bez odugovlačenja;
  • Prvi od trikova kod profesionalnog pakovanja za selidbu je da morate iskoristiti prostor što je bolje moguće;
  • Od velike je važnosti da se pakujete tako da sačuvate bezbednost i Vas ali i pratilaca i radnika koji pakuju;
  • Možda Vam se čini da profesionalci koštaju mnogo, ali dobar Beograd Zagreb kombi prevoz može Vam samo uštedeti novac i vreme;
  • Ako već pakujete sami, ne zaboravite da pripremite dovoljno materijala kako se ne biste kasnije vraćali.

Pakovanje u kvalitetnim materijalima

Kada se radi o pakovanju za selidbu, od velike je važnosti da koristite isključivo kvalitetan materijal za pakovanje. Ne samo da ćete time sačuvati svoje predmete od oštećenja, već ćete imati prilike da spakujete stvari na pravi način. Nekada je neophodno pakovati stvari tako da imate što više prostora, dok je nekada važno sačuvati od međusobnog oštećenja. Šta god da Vam je potrebno, imajte u vidu da je za pakovanje stvari od velike važnosti i da imate iskustva, zbog čega je uvek dobro angažovati agenciju.

Više različitih vrsta kutija

Nije dovoljno samo puniti kutije sve dok mogu da prime predmeta. Od velike je važnosti i to da imate dobar raspored stvari u kutijama, jer ćete time olakšati raspakivanje. Za male predmete bolje je da spremite male kartonske kutije, ili kesice, jer tako čuvate predmete od gubljenja. Osim toga, važno je da odaberete dovoljan broj kutija i kesa, kako ne biste tokom pakovanja naišli na problem i odlagali pakovanje.

Vodite računa o upozorenjima

Neki profesionalci su dali svoja iskustva i savete u vezi sa pakovanjem. Ne zaboravite da svaki od njih ima dovoljno znanja da Vas pripremi za ovaj posao.

Ne preterujte sa pakovanjem za jedan dan

Sigurno je da želite da se što pre spakujete i prebrinete taj neprijatan deo posla, ali stručnjaci preporučuju da ne činite to. Daleko je važnije da se osećate zadovoljno i bezbedno dok se pakujete, bez nervoze. U suprotnom, pravićete greške i sigurno da će Vam biti mnogo teže da se prilagodite situaciji. Posebno je opasno ako ne umete da prepoznate burnout sindrom sagorevanja. Stručnjaci savetuju da odredite neki svoj tempo i pakujete dok možete i osećate se dobro. Slobodno napravite pauzu kada osetite da Vam je previše za jedan dan.

Koje trikove možete naučiti od profesionalaca?

Konačno, neki od trikova su veoma jednostavni, dok su drugi neočekivani. Vodite računa da poslušate profesionalce u ovom poslu, jer oni znaju šta je potrebno.

Napravite listu zadataka

Kada se spremate za selidbu imate mnogo toga u glavi i čini Vam se da je nemoguće sve postići. Zbog toga je uvek bolje da imate spremnu listu zadataka. Isto tako, spremite i moguće alternative i rešenja u slučajevima kada nije moguće uraditi sve što ste planirali. Ne samo da ćete tako brže rešavati problem, već ćete biti pod manjim stresom. Na listu stavite i one detalje koje smatrate mogućim rešenjem u slučaju da nešto ne ide onako kako ste planirali.

Kutije

Spremite više vrsta i dimenzija kutija za pakovanje

Profesionalci su uvek dobrodošli

Verovatno Vam je lakše da se pripremite za selidbu sami i smatrate to jeftinijom varijantom. Ipak, postoje trenuci kada ćete poželeti da se oslonite na profesionalce. U tom slučaju je uvek bolje angažovati agenciju, makar i za neke poslove, nego sve raditi sam. Na kraju, moguće je da sve košta mnogo jeftinije nego da ste posao organizovali sami.

Demontirajte nameštaj

Lakše je i bezbednije da prevozite stvari u što manjem gabaritu. Zbog toga stručnjaci uvek preporučuju da demontirate nameštaj tako da sve bude manje. Ipak, nemojte ovaj posao obavljati sami, već i za to angažujte majstora. Posebno je važno da sačuvate šrafove i manje delove kako biste lakše sklopili nameštaj kada se preselite. Naravno da je neophodno da i te manje delove uvijete u foliju ili zaštitni papir jer ćete tako sačuvati sve od oštećenja.

Spakujte torbu za hitne slučajeve

Ne zaboravite da nećete lako moći da se raspakujete kada završite sa selidbom, posebno će Vam prvi dani biti teški. Nije lako pronaći u kutijama ono što Vam je potrebno za prve dane, zbog čega će sve biti daleko teže. Zbog toga je neophodno da spakujete torbu ili čak celu kutiju sa stvarima za prve dane nakon selidbe. Ova torba treba da sadrži pidžamu, toaletni pribor ali i lekove i stvari za presvlačenje. Posebno je važno imati ovakvu torbu ako se selite sa decom.

Obeležite kutije

Od velike je važnosti da sve kutije budu spakovane na pravi način i zaštićene od mogućih problema. Ipak, nakon što ste ih spakovali, one kreću na još teži put. Naime, Vaše kutije će se suočiti sa bezbroj ruku koje će ih prevrtati i pakovati po nekoliko puta. Nemoguće je kontrolisati šta će se sve sa njima dešavati na tom putu. Kako bi olakšali majstorima ali i sprečili veća oštećenja, preporuka je da kutije obeležite. Ne morate pisati baš sve što se u njima nalazi, ali napišite da li su u njima lomljive stvari, ima li aparata i koja strana mora biti gornja.

Ne preterujte sa pakovanjem

Svaka kutija ima svoj kapacitet i u veličini ali i težini. Nemojte pretovariti kutije prilikom pakovanja, jer ćete na taj način rizikovati gubitak i oštećenja. Daleko je bolje imati više kutija sa manje stvari. Vodite računa da se držite istih predmeta koje pakujete u kutije, tako da lomljive budu na samo jednom mestu, na primer. Ako primetite da ste preterali, odmah prebacite deo u novu, praznu kutiju.

Kutija

Važno je da ne pretrpavate kutiju stvarima

Ne ostavljajte prazan prostor

Posebno je važno da u kutijama ne bude praznog prostora, jer se na taj način štite predmeti od oštećenja. Ovo je i dobra prilika da uštedite prostor, jer ćete bukvalno iskoristiti sve. Zato, sve ono što je mekano, poput peškira ili odeće stavite u prostor između lampi i čaša i dobićete dve koristi. Posebno je poželjno da ako već pakujete lomljive stvari u kutije, na dno stavite ćebe ili neki sličan materijal kao zaštitu.