Saveti i uputstva

Transport nameštaja u inostranstvo ili skladište – za šta se odlučiti pri međunarodnoj selidbi?

Ima mnogo razloga zbog kojih je dilema da li je bolji transport nameštaja u inostranstvo ili skladište teška. Treba odlučiti da li je pametnije u čitavoj gužvi rasklopiti nameštaj i prevoziti ga u drugu državu ili ostaviti ovde bez Vašeg nadzora. Zbog toga uvek birajte najbolju agenciju Moja Selidba, bez obzira kakvu odluku doneli.Uredno skladište

Transport nameštaja u inostranstvo ili skladište je veoma važno pitanje na koje morate odgovoriti

Razlozi zbog kojih je nekada bolji transport nameštaja u inostranstvo ili skladište

Kada donosite odluku, razmišljajte o očiglednim razlozima. Razmislite šta je jeftinije, ali i koliko truda i vremena će Vam biti potrebno.

  • Ako Vas muči pitanje da li je bolji transport nameštaja u inostranstvo ili skladište krenite najpre od toga koliko Vaše stvari vrede;
  • Skladište jeste dobra ideja u nekim situacijama, ali bi trebalo uvek da bude privremena;
  • Uračunajte i koliko košta kombi prevoz iz Nemačke za Srbiju pre nego što donesete odluku.

Glomazne stvari

Ako imate glomazne stvari, onda ne bi trebalo da ih pakujete za transport. Ako već morate ili želite da ih ponesete sa sobom, barem se dobro pripremite za to. Dobra odluka je i da ostavite stvari u skladištu dok se ne organizujete dobro za transport. Potrebno je da pre internacionalne selidbe, najpre rastavite na delove. Takođe bi trebalo i da zaštite svaki deo na pravi način, tako da sprečite oštećenja.

U svakom slučaju, nećete mnogo pogrešiti ako ih privremeno sklonite u skladište i tako odložite ovaj posao dok se ne smestite u novom stanu.

Rastavljanje na delove

Ako je već moguće rastaviti na delove, jasno je da to ne bi trebalo raditi na svoju ruku. Ovo je posao koji ne bi trebalo da radite i bez odgovarajućeg alata. Najpre pogledajte da li je moguće organizovati rastavljanje a da li je kasnije moguća i laka montaža nameštaja. Neki komadi nameštaja ne mogu da se lako rastave, dok je za druge neophodno imati alat. Može se dogoditi i da ovaj posao bude za Vas preskup, što takođe otežava čitav proces. Zbog svega ovoga je dobro da se najpre dobro informišete.

Transport

Nekada nije lako transportovati stvari za inostranstvo, čak i uz najbolji kombi prevoz. Pored toga što morate rastaviti i spakovati uredno i zaštićeno sve delove, morate i voditi računa da sve bude na mestu. U slučaju da se ne pripremite dobro moguće je da se nešto u putu izgubi ili ošteti. Sve ovo zahteva posebnu pripremu, pa je odložite što je duže moguće tako što ćete iznajmiti magacin za stvari.

Dokumentacija

Čak i ako ste sigurni da možete da spakujete svoj nameštaj u kamion ili drugo prevozno sredstvo, to i dalje ne znači da možete da tako lako prenesete u drugu državu. Neophodno je da popunite specijalnu dokumentaciju i pripremite sve za prenos preko granice. Dok za većinu stvari nećete morati da to radite, za antikvarni nameštaj ćete možda i morati. Takođe, imajte u vidu da morate obezbediti i dokaz o vlasništvu ako se radi o skupom i unikatnom nameštaju. Zbog svega toga je možda bolje da se raspitate gde možete iznajmiti skladište u Beogradu u ovom trenutku nije važna.

Opasnosti na koje ne smete zaboraviti

Na žalost, nema potpuno pouzdanog i dobrog rešenja. Najpre morate sami razmisliti o tome šta je najbolje za Vas, pa tek onda doneti odluku.

Procenite korist i štetu

Kao i kod svake druge situacije, imaćete mnogo toga da pripremite, ali je procena opravdanosti celog posla na prvom mestu. Razlog je jednostavan, ako smatrate da na ovaj način štedite, onda je ovo najbolja mogućnost. Ipak, nekada nam se čini da je jedna mogućnost jeftinija, ali ne znamo za dodatne troškove koji bi mogli nastati.

U tim situacijama moramo se okrenuti nekim drugim rešenjima, koja na kraju mogu biti daleko jednostavnija. Ne zaboravite da na papir stavite i transport do skladišta, moguće dodatne troškove pakovanja ali i štetu ako nastane.

Vredne stvari je možda bolje ostaviti

Ima mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da uzmete u obzir jednu ili drugu opciju. Kada se radi o pakovanju vrednih stvari, ima mnogo toga na šta morate obratiti pažnju. Pored daleko veće zaštite koju morate upotrebiti, od velike je važnosti da pratite uputstva proizvođača za rastavljanje. Takođe, dobro bi bilo da procenite vrednost i možda i osigurate veoma skupocene delove nameštaja. Iznajmljivanje magacina je naša preporuka u svim ovim situacijama, kako bi odložiili prenos i ostavili u skladištu, pa se vratite po njih kasnije.

Skladište

Vodite računa o tome šta Vas više košta

Proverite kompaniju

Ako ste već odlučili da stvari privremeno ostavite u nekoj kompaniji, najpre proverite dobro kompaniju. Iako se radi o stvarima koje su veoma osetljive i skupe, ne bi trebalo da ih ostavite tek tako u skladištu. Proverite kompaniju od koje iznajmljujete skladište, popričajte sa vlasnicima. Potrudite se da razumete način rada, a možda i predložite način čuvanja. Od njihove saradnje zavisi i kakva su kompanija i da li im treba verovati.

Poslušajte savete stručnjaka

Stručnjaci koji rade u ovom polju imaju dosta saveta i ideja. Poslušajte ih pa tek onda odlučite sami. Vodite računa o tome koje sve opasnosti postoje.

Očistite skladište

Iako svaka kompanija vodi računa o tome u kakvom je stanju skladište, nije uvek lako održavati čistoću i urednost. Vodite računa da Vaše stvari ostaju u njemu duže vreme i da svaki problem može dugoročno da ošteti nameštaj. Najpre se pobrinite da je skladište uredno, bez prašine, glodara i insekata. Onda pripremite prostor za istovar i odredite raspored stvari u skladištu. Sigurno je da nećete moći da često obilazite skladište, pa je najbolje da što bolje i preciznije uredite prostor pre useljavanja.

Odredite nekoga da obilazi

Budući da nećete moći da obilazite lično svoje skladište, morate se nekako organizovati. Najbolje je da odredite pouzdanu osobu, iz porodice ili komšiluka da Vam u tome pomogne. Ona ne mora da dolazi svaki dan, dovoljno je da Vaše stvari obiđe na nekoliko nedelja. Najpre bi trebalo da proveri stanje, da li ima prašine, da li se nešto slomilo, palo ili oštetilo. Takođe, ovo je način da se proveri i da li je neko obio prostor ili naneo neku štetu.

Skladište

Kompanija koja izdaje skladište mora biti od poverenja

Planirajte da obiđete

Mada nećete moći da dolazite ovde često nakon preseljenja, trebalo bi da Vam bude u glavi plan da ipak na neko vreme obilazite i lično skladište. Ako ste odlučili da nameštaj naknadno prenesete, neka to bude u narednih nekoliko meseci. U dilemi da li je bolji transport nameštaja u inostranstvo ili skladište, Vi donosite najbolju odluku.