Saveti i uputstva

Kako da se rešite starog nameštaja pre selidbe?

Trebalo bi da se rešite starog nameštaja pre selidbe pre nego što počnete sa pakovanjem. Ne samo da će Vam to skratiti vreme pakovanja, nego i uštedeti novac. Ipak, nije lako izbaciti stari nameštaj. Iako spada u smeće, on i nije uvek za bacanje na deponiju. Nekada možete taj nameštaj donirati ili prodati kao polovan. Taj novac svakako će Vam dobro doći za selidbu. U svakom slučaju, dobra agencija za selidbe će Vam pomoći da stari nameštaj odvezete gde god budete želeli.
Stare stolice

Neće Vam biti lako da se rešite starog nameštaja pre selidbe bez pomoći agencije

Potrebna Vam je pomoć da se rešite starog nameštaja pre selidbe

Kako god ovaj posao planirali, imajte u vidu da je neophodno najpre pronaći dobru kompaniju za odvoženje starog nameštaja. Skoro je nemoguće da ovo organizujete sami i to bez sopstvenog prevoza. Ima slučajeva gde nameštaj najpre morate rastaviti na manje delove. Ne samo da to ne možete sami, već će biti veoma teško bez odgovarajućeg alata. Zato je najbolje osloniti se na dobru agenciju.

  • Rastavite nameštaj na manje delove i tako ćete ga lakše odneti na bilo koju lokaciju – nabavite potreban alat za to;
  • Veoma je važno da vodite računa o bezbednosti kada želite da se rešite starog nameštaja pre selidbe – jer niste profesionalac i mnoge detalje ovog posla ne poznajete;
  • Budući da nemate opremu za ovaj posao onda je najbolje da pronađete agenciju za odnošenje starog nameštaja koja ima iskustva i znanje;
  • Imajte u vidu da će Vam biti potreban prevoz kako biste prevezli bezbedno nameštaj na novu lokaciju – a to može biti veliki izdatak;
  • Sigurno je da Vam prijatelji i komšiluk mogu pomoći kod selidbe, ali možda je za nošenje kabastih stvari bolje uzeti profesionalce kako biste izbegli povrede.

Kompanija je veoma važna

Kada je u pitanju odvoženje starog nameštaja imajte u vidu da morate sarađivati sa kompanijom koja ima iskustva. Neke kompanije imaju potreban alat i iskusne radnike za selidbe specijalnih tereta. Najbolje je osloniti se na njih i platiti koliko je potrebno. To će Vam na kraju uštedeti i vreme i novac.

Sklonite nameštaj negde privremeno

Možda Vam je u ovom trenutku najvažnije da imate mesto gde biste mogli da sklonite nameštaj dok se selidba ne završi. To se obično dešava kada žurite sa selidbom i najmanje Vam je važno šta ćete sa starim stvarima. U tom slučaju neophodno je da pronađete dobro skladište i sklonite stvari tamo. Onda ćete se lakše vratiti njima kada se gužva završi. Ne brinite, zakup skladišnog prostora nije skup i neće Vam značajno uticati na budžet za selidbu.

Proverite u kakvom je stanju nameštaj

Ovo je neophodno kako biste izbegli lomljenje i nezgode tokom prenosa stvari. Sitne ogrebotine i nedostaci nisu toliko važni. Mnogo je važnije da obratite pažnju na delove koji su polomljeni ili su na korak da se polome. Isto tako, imajte u vidu da većina kreveta i fotelja ima i grinje i prašinu. To je nešto što morate rešiti pre selidbe.

Imajte u vidu da je to trošak

Kakvu god uslugu da zatražite u agenciji, ona će morati da košta. Možda Vam se čini da usluge pojedinačno nisu previše skupe, ali kada se sakupi više njih na kraju mogu biti veoma skupe. Zato imajte u vidu da je potrebno odvojiti novac i za odvoženje starog nameštaja pre selidbe.

Možete i sami da se rešite starog nameštaja pre selidbe

Ukoliko ipak odlučite da sami organizujete ovaj posao, imajte u vidu nekoliko mogućih problema. Pre svega, morate imati alat, prevoz i dovoljno radnika za ovaj posao. Sa druge strane, neophodno je odvojiti i vreme, jer ćete možda izgubiti više vremena nego što ste planirali na pakovanje i demontažu. Mnogi se odlučuju za ovaj korak zbog uštede novca. U tom slučaju najpre izračunajte da li Vam se ta procedura isplati ako je radite sami.

Stara komoda

Proverite da li je nameštaj u dobrom stanju i da li postoje delovi koji su oštećeni

Raspitajte gde se odvozi nameštaj

Iako Vam je prva asocijacija na odvoženje starog nameštaja deponija, nije uvek tako jednostavno. Postoje specijalizovane deponije za ovu vrstu otpada gde morate platiti ostavljanje nameštaja. Sa druge strane, neke od njih će Vam tražiti da nameštaj bude propisno rastavljen, tako da ipak morate pripremiti sve. Zato se najpre raspitajte gde i kako se nameštaj odvozi.

Donirajte

Možda je najbolji način da se oslobodite starog nameštaja je da donirate. Ne samo da ćete učiniti dobro delo, već ćete se osloboditi svega što je još uvek u upotrebi. Postoji mnogo mesta gde to možete uraditi. SOS – Dečja sela su jedno od najboljih mesta i tamo se možete lako prijaviti kao donator.

Prodajte

Ako Vam je nešto potrebno u danima oko selidbe onda je to novac. Prodaja svega što možete prodati svakako je dobra ideja i o tome morate najpre razmisliti. Ipak, prodati nameštaj nije uvek lako i imajte u vidu da će trajati malo duže. Čak i na specijalizovanim sajtovima za to nije uvek lako i brzo pronaći kupca.

Stavite pored kontejnera

Možda je nekome u Vašem komšiluku potrebna stara fotelja ili stolica. To ne možete znati ali možete pomoći. Jednostavno ostavite nameštaj na trotoaru pored kontejnera. Sigurno je da će se pojaviti neko ko će u Vašem starom nameštaju videti novu funkciju.

Koji su još načini da se rešite starog nameštaja pre selidbe?

Sigurno je da Vam je odnošenje nameštaja na deponiju prva ideja koju imate kada je stari nameštaj u pitanju. Ipak, postoji mnogo lakših i jeftinijih načina da se rešite starog nameštaja. Za neke od njih ćete i sami videti koliko su zanimljivi i korisni. Šta više, razmislite o tome da nameštaj prepravite i napravite nešto drugo, praktičnije. Šta god Vam se čini dovoljno inspirativnim i korisnim. Ne brinite, za neke od ovih ideja ne morate biti neki veliki stručnjak.

Napravite novo

Ovaj savet deluje kao dobra ideja samo onima koji imaju malo iskustva sa izradom nameštaja. Ipak, to ne mora biti tako komplikovana ideja. Jednostavno potražite nekog majstora i pitajte za svet. Ili pogledajte na internetu kakvi saveti postoje. Možda Vam u ovom trenutku to deluje kao previše teška i komplikovana ideja, ali videćete da to i nije tako teško. Samo se naoružajte strpljenjem i dobrim alatom.

Soba puna starog nameštaja

Najteže je odvojiti se od stvari pre selidbe

Pitajte komšiluk i prijatelje da li im je potreban nameštaj

Ponekad su najjednostavnije stvari na dohvat ruke. Možda je nekome od Vaših poznanika potreban nameštaj. Raspitajte se i ponudite stari nameštaj ljudima oko sebe. Videćete da to i nije tako neobično. Pokloniti nameštaj nekome iz naše okoline je najlakši način da se rešite starog nameštaja pre selidbe.

Svaki problem može se rešiti ako se dobro raspitate. Probajte da naučite da pravite nov nameštaj od starog ili da rastavite nameštaj kako biste ga smestili u stovarište. Ali, ako Vam je sve ovo previše teško i čini Vam se da nemate vremena za to, onda unajmite agenciju.