Međunarodne selidbe

Selidba u Sloveniju – šta da očekujete?

Selidba u Sloveniju specifična je zbog mnogo razloga. Pre svega, selite se u drugu državu, što znači da se morate posebno pripremiti za taj put. Potrebna Vam je dobra agencija za selidbe koja će Vam pomoći da ovaj put organizujete što je moguće lakše. Sa druge strane, ovo je i velika promena u Vašem životu. Odlazak u drugu državu predstavlja promenu svakodnevice, jezika ali i načina života. Mnogo je toga što morate znati pre nego što započnete život u ovoj državi.
Dokumenta

Selidba u Sloveniju podrazumeva dugu pripremu dokumentacije

Istražite kako selidba u Sloveniju treba da izgleda

Mnogo je detalja na koje morate obratiti pažnju kada se selite u Sloveniju. To nije samo obično pakovanje kofera i promena adrese. Veoma je važno razgovarati sa ljudima u agenciji o tome šta da očekujete. Neophodno je pripremiti dokumentaciju ali i početi sa pakovanjem koje će biti komplikovano i dugo. Zato ne odlažite ništa i krenite što je moguće ranije sa pripremama.

  • Pripremite dokumenta i ne zaboravite na vize i radne dozvole – ima situacija kada je neophodno pripremiti posebna dokumenta za preseljenje u stranu državu;
  • Selidba u Sloveniju sasvim sigurno znači i promenu načina života i navika – naučite sve što možete o životu u novoj državi pre selidbe;
  • Selidbe iz Srbije u Sloveniju veoma su česte poslednjih godina i nije čudno što je sve više porodica koje se sele tamo – to samo znači da će Vam preseljenje biti lakše;
  • Ukoliko se selite sa decom morate imati u vidu i njihovu školu i ostale obaveze – možda će u nečemu imati poteškoća pa se pripremite na vreme;
  • Troškovi života u stranoj državi sigurno su drugačiji nego u Vašoj državi ali i standard može biti drugačiji – sve je to neophodno ispitati pre preseljenja kako se ne biste susreli sa neprijatnim iznenađenjima.

Dokumenta

Vi znate da je pripremiti dokumenta i za obično putovanje komplikovano. Imajte u vidu da Vam je u ovom slučaju potrebno da imate i radnu vizu i boravišnu dozvolu. Međunarodne selidbe uvek podrazumevaju i dugu pripremu, pa se na vreme spremite za komplikovanu proceduru. Dobra agencija Vam može mnogo pomoći u tome.

Posao

Uvek je najbolje preseliti se u državu u kojoj već imate posao. To znači da traženje posla stavite na prvo mesto pre nego što počnete sa pakovanjem. Sa druge strane, selidba sama po sebi nije toliko važna koliko je važno imati siguran posao u državi u koju odlazite. Stabilan život i prihodi moraju biti na prvom mestu. Tek kada to osigurate lako ćete spakovati kofere.

Stan

Sigurno je da ćete morati da pronađete mesto gde ćete živeti nakon preseljenja. Ipak, to mora biti posao koji ćete uraditi mnogo pre samog preseljenja. Raspitajte se u agencijama za izdavanje i prodaju stanova i organizujte sve na vreme. Ukoliko postoji mogućnost, otputujte jednom u Sloveniju i pronađite stan, pre preseljenja. Za stvari ne morate brinuti, kamionski prevoz će Vam lako transportovati sve što imate u Vaš novi dom.

Deca

Svaka selidba sa decom je teška, bez obzira na destinaciju. Deca su veoma emotivna i ne vole da menjaju adresu i mesto stanovanja. Odlazak u drugu državu još je i teži. Zato ih pripremite dobro, pronađite školu zajedno i možda i prijatelje pre preseljenja. To će im olakšati promenu.

Istražite Sloveniju

Slovenija je država koja ima mnogo lepih stvari da ponudi, pa je dobro da svoj život ovde započnete istraživanjem svega što nudi. Imajte u vidu da je ona najčistija država Evrope, dva puta izabrana za ekološku prestonicu. Razvijen turizam znak je da tu imate mnogo toga da vidite, pa krenite od onoga što ova država nudi.

Bled

Slovenija je ekološka država i ima mnogo prirodnih lepota

Selidba u Sloveniju posebno je zahtevna

Kao i kod svake selidbe u drugu državu, morate imati u vidu da je sam proces selidbe komplikovan i dug. Ne samo da morate spakovati sve što posedujete, nego se morate i pripremiti za proceduru adaptacije. Sa druge strane, preseliti se u stranu državu podrazumeva i opraštanje od najbližih, što znači da Vam predstoji veoma emotivno težak period.

Izaberite dobru agenciju za selidbe

Nema razloga da ovu avanturu organizujete sami kada postoje agencije sa iskustvom i znanjem o selidbama u inostranstvo. Agencija će Vam značajno skratiti vreme potrebno za selidbu i olakšati proceduru. Nemojte brinuti oko cene, jer sa dobrom agencijom selidba nije skupa.

Imajte u vidu kućne ljubimce

Mnogi misle da je selidba kućnih ljubimaca laka, odnosno, ne obraćaju previše pažnje na tu stranu selidbe. Možda i Vi mislite da ćete svoju kucu držati u krilu tokom selidbe i tako olakšati put i pakovanje. Ipak, imate mnogo toga na šta morate obratiti pažnju. Sva ta gužva, ali i put i na kraju dolazak u nepoznato okruženje sigurno će uznemiriti Vašeg ljubimca.

Obratite pažnju kada je selidba u Sloveniju posebno komplikovana

Ima slučajeva kada je selidba u drugu državu posebno rizična ili teška. To znači da se možete suočiti sa neplaniranim situacijama i problemima koji Vam mogu potpuno promeniti planove. Zato se pripremite na vreme i pokušajte da sprečite sve moguće probleme. To ćete najbolje postići tako što ćete sarađivati sa agencijom i njihovim radnicima. Oni ipak imaju dovoljno iskustva u ovim situacijama.

Pripremite torbu za prvu pomoć i prvu noć

Ovo je savet svima koji se spremaju da se presele bilo gde – spremite torbu za prve dane nakon selidbe. To znači da imate pri ruci pidžamu, ali i garderobu za te prve dane. Ne zaboravite da nećete odmah otvoriti kutije i raspakovati se, a neophodno je u tim danima sređivati i druge poslove, možda i ići na posao. Isto tako, dobro je da imate pri ruci lekove i paket za prvu pomoć.

Oprostite se sa prijateljima

Ovo je veoma emotivan trenutak koji ćete dugo pamtiti. U današnje vreme smo u kontaktu sa ljudima sa drugog kraja sveta, ali ipak je odlazak od naših najbližih težak. Napravite žurku ili sličnu aktivnost tako da možete proslaviti svoj odlazak ali i reći prijateljima zbogom.

Pas

Ne zaboravite da je Vašem kućnom ljubimcu ova promena teška

Promena načina života

Čak i u najsrećnijim scenarijima, kada imate i posao i stan u novoj državi, sama selidba u Sloveniju biće teška. Ovo je promena koja će označiti Vaš život i tako i razmišljajte o njoj. Mnogo je toga što će biti drugačije. Prepoznajte u ovoj promeni izazov i krenite u svoj novi život spremni na promene koje on nosi.

Selidbe u stranu državu uvek su komplikovane i stresne, ali uz dobru pripremu ne moraju biti. Napravite dobar plan i istražite zemlju u koju odlazite. Naravno, dobra agencija će Vam značajno olakšati ovaj proces.