Saveti za pakovanje

Pakovanje za selidbu u sopstvenoj režiji ili profesionalno pakovanje?

Dilema da li je bolje pakovanje za selidbu u sopstvenoj režiji ili profesionalno pakovanje sigurno je mučila svakoga ko se nedavno selio. Pre svega, tu je pitanje novca, jer svakome od nas je najvažnije da selidba ne košta mnogo. Sa druge strane, samo profesionalna agencija ima folije za nameštaj, kutije i zaštitne kartone koji će sprečiti oštećenja. Zato, birajte mudro kada se spremate za selidbu.
Čovek pakuje kutije u gepek

Kod dileme da li je bolje pakovanje za selidbu u sopstvenoj režiji ili profesionalno pakovanje najveći problem je kako naći dobar materijal za pakovanje

Kada razmotriti pakovanje za selidbu u sopstvenoj režiji?

Obično kada se spremamo za ovako velike događaje želeli bismo da sve organizujemo što je moguće jeftinije. To nije uvek lako, naročito ako imamo mnogo toga da spakujemo. Ipak, postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da se oslonimo na agenciju.

  • Svi bismo želeli da se spakujemo što je moguće praktičnije i jednostavnije, pa je neophodno postaviti pitanje šta je od ova dva bolje;
  • Ako ste u dilemi da li je bolje pakovanje za selidbu u sopstvenoj režiji ili profesionalno pakovanje onda se zapitajte šta će Vas koštati više;
  • Ne zaboravite da morate obezbediti sami svoj materijal, kutije i zaštitne folije ukoliko se odlučite da ovaj proces organizujete sami;
  • Organizovanje selidbe Beograd je samo po sebi veoma komplikovano, pa nije loše da se oslonite na one koji o tome znaju više i imaju duže iskustvo;
  • U svakom slučaju, ovo je proces koji biste morali završiti što je moguće brže, a to možda i ne možete sami.

Materijal za pakovanje

Teško je pronaći materijal za pakovanje na jednostavan način ako ne sarađujete sa agencijom. Pre svega, tu su mnogi specijalni materijal koji štite predmete od oštećenja, a za koje možda i niste čuli. Osim toga, važno je imati i dobru organizaciju i dovoljan broj kutija i tih materijala za uvijanje. Sve to utiče na način na koji pakujete, pa nije loše da imate podršku. Mnogi se plaše da će sve ovo koštati mnogo, ali agencija ne mora biti skupa.

Brzina pakovanja odlučuje

Bez obzira što Vam se čini da pakovanje može trajati koliko Vi to želite, sama organizacija pakovanja ne sme biti previše duga. Pre svega, većinu stvari koje pakujete koristite često ili barem sa vremena na vreme. To znači da će Vam pakovanje ugroziti svakodnevni život. Osim toga, teško ćete imati kontrolu ako razvlačite pakovanje na dane i nedelje. Agencija za selidbe je pravi profesionalac u tom smislu, pa nije loše osloniti se na njih u ovom slučaju.

Važno je i iskustvo

Ne možete poreći da je iskustvo u pakovanju presudno kada se spremate za selidbu. Mada mislite da je sve to Vaše i da sigurno možete spakovati sve kako treba, to nije baš tako lako. Pre svega imajte u vidu da postoje stvari koje ne možete tek tako spakovati ako nemate iskustva. Selidbe specijalnih predmeta najbolje je da organizuje dobra agencija.

Kada je bolje profesionalno pakovanje?

Ako se spremamo da čitav život spakujemo u kutije i premestimo na drugo mesto, želeli bismo da imamo što manje problema. Naravno da je lakše da se oslonimo na profesionalce, ali nekada nam se čini da je lakše da sve spremimo sami.

Kutije u skladištu

Idealno je da imate dovoljno dobrih kutija za pakovanje

Komfor

Za neke je veoma teško da puste nepoznate ljude u kuću i dozvole im da pakuju stvari umesto njih. Ako uzmemo u obzir da ovaj proces traje nešto duže, onda je komfor koji inače imate u kući narušen. Da ne govorimo o situacijama kada imate mnogo različitih predmeta i više veličina za pakovanje. Ipak, unajmite agenciju za odnošenje starog nameštaja, jer to nećete moći sami.

Kontrola

Priznajte da Vam ideja da se nepoznati ljudi vrzmaju po kući i po nekoliko dana ne zvuči baš primamljivo. Čak i kada mislite da će to trajati kratko, obično se oduži na beskrajno mnogo vremena. Za mnoge od nas teško je kada izgube kontrolu nad celim procesom i čini nam se da smo izgubili prave razloge za selidbu. Ako Vam se čini da biste na ovaj način mnogo teže podneli ovaj proces, zakup skladišnog prostora nije skup a može Vam pružiti kontrolu nad pakovanjem.

U svom ritmu

Ipak je za mnoge od nas lakše kada imamo svoj ritam pakovanja i pripreme za selidbu. Ne samo da na taj način kontrolišemo proces, već nam to daje i neku smirenost u ovom, inače veoma stresnom, procesu. Ipak, ne zaboravite da je ovaj proces pre svega dugotrajan i da možda i nije pametno da ga odužite previše.

Ako ste u dilemi da li je bolje pakovanje za selidbu u sopstvenoj režiji ili profesionalno pakovanje – poslušajte upozorenja

Bilo kako bilo, kada se spremate za ovako velike procese i poslove, birajte one koji su Vama najudobniji. Ne postoji potpuno tačno rešenje za ovu dilemu, međutim, spremite se za brojne probleme. Ako ništa drugo, barem ćete sprečiti moguće komplikacije.

Kutije iz prodavnice

Kada birate kutije iz prodavnica vodite računa da budu čiste i čvrste

Proverena agencija

Ako ste se za Vašu sledeću selidbu odlučili za agenciju, onda je važno znati i kakvoj agenciji ste dali poverenje. Ne zaboravite da dobra agencija mora imati iskustva, dobar materijal za pakovanje, ali i dobru saradnju. Izbegavajte agencije sumnjivog porekla i čiji su radnici neprijatni prema klijentima.

Ako koristite svoje ono mora biti provereno

Možda ste se ipak odlučili za pakovanje u svojoj organizaciji? Za neke je pakovanje dobar način da se sprovede reciklaža papira, pa se odlučuju za ovaj način. Kako god, vodite računa da materijal koji koristite, od kutija preko papira i plastike za uvijanje bude proveren, čist i neoštećen. U suprotnom, rizikujete oštećenja tokom selidbe.

Zaštita

Ne zaboravite da je kod pakovanja primarno zaštititi sve predmete od lomljenja, oštećenja i gubitka. To je moguće samo sa dobrim materijalom za pakovanje. To su problemi koje obično zna agencija za pakovanje, ali i Vi možete pronaći dobre materijale samo ako se dobro pripremite i imate u vidu da je zaštita najvažnije što morate imati.

Krađa

Za mnoge je pakovanje za selidbu u sopstvenoj režiji ili profesionalno pakovanje dilema u kojoj nema pobednika. Ali ono o čemu svi razmišljamo kada se spremamo za selidbu je kako da zaštitimo stvari od krađe. Zato je dobro sarađivati sa dobrom agencijom, koja zapošljava samo proverene radnike i u koju imate poverenja.