Saveti i uputstva

Kako da spakujete terarijum za selidbu?

Pre nego što spakujete terarijum za selidbu, najpre naučite šta je sve potrebno da bi zaštitili životinje unutra. Najvažnije je da sve bude bezbedno, ali i udobno za Vaše životinje. Angažujte profesionalnu kompaniju sa iskustvom kao što je Moja Selidba i ne morate brinuti o tim detaljima.
iguana na suncu

Iguana može predstavljati problem ako želite da spakujete terarijum za selidbu

Pripremite sve za pakovanje

Ne samo da ćete ovaj put morati da budete brzi, već morate biti i spremni za svaku moguću neugodnost. Od velike je važnosti da znate kako Vaše životinje reaguju na ove promene i šta sve morate uraditi da im obezbedite udoban put.

  • Lako ćete da spakujete terarijum za selidbu, najpre morate voditi računa o tome koliko je opasan;
  • Neke od životinja ali i biljki u terarijumu su veoma osetljive na promene i transport;
  • Pored toga što morate obezbediti folije za nameštaj, morate zaštititi i skupu opremu i ukrase;
  • Za mnoge životinje ovo je nemoguća misija ali se potrudite da budete što je moguće brži;
  • Obezbedite životinjama udobnost, jer je ovo veliki stres za njih.

Konsultujte stručnjaka

Iako mislite da svoje životinje dobro poznajete, ne bi trebalo da se previše olako upuštate u selidbu svojih ljubimaca. Ovo je ipak situacija koju ne poznajete dovoljno, a mogu se dogoditi prilično opasne situacije. Kada se radi o pomoći, najpre je važno angažovati profesionalan i dobar kombi prevoz Nemačka. Od toga zavisi i kako ćete sprovesti čitav proces i da li ćete uspeti da izbegnete probleme prilikom transporta. Sa druge strane, pitajte i prodavca u prodavnici kućnih ljubimaca ili čak i veterinara ako imate pouzdanog sa kojim inače sarađujete.

Razmislite da napravite novi

Možda Vam se čini kao preterani i previše komplikovan posao, nekada je možda lakše krenuti ispočetka. Ovo se posebno odnosi na akvarijume, jer čuvanje starog modela može biti previše komplikovan posao. Posebno se to odnosi na mogućnost čuvanja stakla, jer je to teško u putu. Pripremite male kartonske kutije i više folija i papira za uvijanje kako biste zaštitili svaki deo. Sve ovo neophodno je i kada želite da transportujete terarijum.

Najbolje je transportovati u jednom komadu

Ako ste odlučili da sačuvate sve delove terarijuma i životinje unutra, onda je najbolje da ga prenesete u jednom komadu. Ovo može biti veoma teško, posebno jer se radi o živom stvorenju, ali i osetljivim i lomljivim delovima. Ipak, moguće je ako se dobro pripremite i zaštitite sve delove. Neophodno je, takođe, da se posebno okrenete ovom delu transporta i stavite ove delove na mesta u vozilu gde mogu biti dobro sačuvani.

Morate da spakujete terarijum za selidbu na poseban način

Ako želite da se sve odvija po određenom planu i bezbedno, najpre morate naučiti kako da spakujete stvari. Ovde morate brinuti i o životinjama i njihovoj bezbednosti.

Akvarijum

Ima mnogo razloga zbog kojih je bolje praviti terarijum ispočetka

Izvadite životinje

Znate i sami koliko je teško samo preneti terarijum kada su životinje unutra, jer one reaguju na svaki pokret i potres. Zamislite koliko će biti komplikovano preneti i voziti ih, posebno zbog vibracija i potresa. Ipak, i kada ih sklonite ne bi trebalo tek tako staviti u neku drugu staklenu posudu. Najbolje je da se raspitate u pet šopu da li postoji predviđeno pakovanje za ovakve životinje i tako ih transportujete. Ovo bi trebalo da obavi neko od poverenja, ali i tokom puta neko mora nositi ovaj paket sa sobom.

Izvadite ukrase

Ako imate terarijum sa svim onim ukrasima i kamenčićima, jasno Vam je da nećete moći da ih tek tako stavite u neku teglu. Moraćete da ih dobro spakujete i to na bezbednom mestu. Ako su ukrasi mali, onda može poslužiti i manja plastična posuda koju možete bezbedno zatvoriti. Veće ukrase ipak morate da stavite u veću kutiju. Osušite ih ako su vlažni i zapakujte u kartonsku kutiju, obložite papirom ili folijom i dobro zatvorite. Obavezno napišite na kutiji šta se u njoj nalazi.

Očistite sve delove

Kada već stavljate sve u kutiju rasklopljeno i izvan terarijuma, ne bi trebalo da ih držite tek tako. Voda i hrana koja se nalazi u terarijumu nakuplja se na ukrasima, stvara kamenac i naslage. Ovo je leglo neprijatnih mirisa, ali i bakterija i raznih drugih mikroorganizama. I oko ovoga bi trebalo da se konsultujete sa stručnjacima kako ne biste napravili veću štetu. Izbegavajte hemikalije i deterdžente koji mogu oštetiti delove ali i kasnije otrovati životinje.

Odaberite kutiju

Izbor kutije bi trebalo da bude jednostavan, u zavisnosti od količine i veličine stvari koje imate. Ipak, ako je ikako moguće, pronađite plastičnu kutiju sa poklopcem, jer će ona na pravi način zaštititi Vaše delove. Neophodno je da kutiju obezbedite kako se ne bi otvorila, ali i zaštitila delove od spoljne prašine i sličnih stvari. Važno je, takođe, da kutija ne bude providna, kako biste izbegli oštećenja od Sunca ili svetlosti. I naravno, obeležite šta je u njoj.

Obeležite kutiju na pravi način

Ne samo da treba da obeležite kutiju, već morate naglasiti kako se treba odnositi prema njoj. Drugim rečima, morate na kutiji napisati da li su stvari unutra lomljive, trošne ili nešto slično. Naglasite koja je strana gornja i kako se ne sme stavljati kutija u kamion. Možda nećete biti uz majstore koji utovaruju kamion pa nećete moći da im na licu mesta skrenete pažnju.

I putovanje mora biti posebno

Budući da životinje ne vole transport i vibracije, morate se potruditi da putovanje bude što je moguće udobnije. Najpre pripremite auto za to.

Obezbedite temperaturu u kolima

Ako već imate terarijum, onda dobro znate kakva temperatura i uslovi prijaju Vašim ljubimcima. Iguana kao kućni ljubimac ume da bude veoma zahtevna. Najpre morate obezbediti dobru temperaturu u kolima, kako ne biste napravili još veći problem. Jasno je da ćete ljubimce morati da nosite sa sobom, ali i način na koji to radite je veoma važan. Zagrejte auto pre nego što sednete u njega, a ljubimce najbolje da držite kod sebe, u krilu ili na zadnjem sedištu ali tako da ih pridržavate.

Iguana na drvetu

Životinje iz terarijuma naviknute su na određenu temperaturu

Ako putujete duže otvorite pakovanje

Pored životinja, u terarijumu se mogu naći i razne ukrasne biljke. Ni njima ne prija vožnja, pa ih morate nekako zaštititi. Ako putovanje traje dugo, otvorite terarijum i dajte biljkama svetlosti i vazduha. Ukoliko je potrebno, orošavajte ih, jer u nekim terarijumima inače ima vlage. Kada spakujete terarijum za selidbu, vodite računa i da sve bude što je moguće sličnije uobičajenim situacijama.