Saveti i uputstva

Kako da spakujete posuđe za selidbu?

Postoji mnogo načina da spakujete posuđe za selidbu, ali se pripremite unapred za težak posao koji Vas čeka. Pre svega, posuđe je lomljivo, što je samo po sebi komplikovano za pakovanje. Pored toga, posuđe se može isprljati ili loš papir za uvijanje može ostaviti mrlje. Čak i kao Vam ostanu svi tanjiri ili čaše nerazbijeni, možda ih nećete moći oprati ili koristiti kasnije. Zato je najbolje da ovo prepustite profesionalcima. Dobra agencija za selidbe će Vam ne samo dati materijal za pakovanje, već i zapakovati sve kako treba.Sudovi

Nije lako da spakujete posuđe za selidbu pa počnite na vreme

Materijal za pakovanje je veoma važan kada želite da spakujete posuđe za selidbu

Možda Vam se čini da je nekoliko velikih i čvrstih kutija dovoljno da spakujete sve za selidbu. Iako to nije loše rešenje, obično nije dovoljno da zaštitite sve u kutiji. Morate imati i dovoljno materijala da zaštitite prostor između stvari ali i trake da zatvorite kutiju dobro kako nešto ne bi ispalo. Sve ovo morate pripremiti pre nego što počnete sa pakovanjem, jer posle nećete imati vremena da odlazite svaki čas u radnju.

  • Budući da je posuđe lomljivo morate biti posebno obazrivi kada želite da spakujete posuđe za selidbu – odvojite dan za to;
  • Zaštita stvari je važna i tu je neophodno da imate dobre kutije za selidbu ali ne zaboravite i na ljude koji pakuju i nose i njihovu bezbednost;
  • Materijal za pakovanje je veoma važan jer morate zaštititi sve od lomljenja – ali možete koristiti i alternative;
  • Ove stvari zauzimaju mnogo prostora i u kući i vozilu za transport pa imajte u vidu da ćete morati da odvojite posebno mesto za njih;
  • Kada se radi o prevozu tu takođe morate biti ozbiljni – unajmite dovoljno veliko vozilo da može da preveze sve Vaše kutije odjednom, bez vraćanja.

Unajmite kompaniju

Najlakši način da izbegnete sve moguće probleme i makar malo opuštenije obavite ovaj posao je da unajmite profesionalce. Oni će imati dovoljno materijala za pakovanje, ali će to obaviti brzo tako da ne gubite vreme u pakovanju. Ne brinite za njihove cene. Cena selidbe ne mora biti visoka ako sarađujete sa dobrom agencijom.

Koristite posebne kutije

Za ovu namenu je neophodno da imate jake kutije za zaštitu. Bez obzira koji prevoz koristite, uvek je moguće da se kutija izvrne ili pocepa tokom utovara. Kamionski prevoz je veoma pouzdan i daje dovoljno prostora, ali sam utovar i istovar može biti problem. Prodavnice pića imaju jake kutije za pakovanje, pa možete potražiti tamo.

Plastična folija

Svi znamo koliko je pouzdana i dobra plastična folija sa mehurićima. Možda smo se i igrali njenim mehurićima nekada. Baš zbog tih čepova vazduha ona je veoma dobra za uvijanje lomljivih stvari i zaštitu. Možete je kupiti u rolni i odvajati delove koliko su Vam potrebni.

Čaša

Nemojte naslanjati lomljive predmete jedan na drugi kada pakujete u kutije

Kada želite da bezbedno spakujete posuđe za selidbu morate početi na vreme

Nije dobro da žurite kada se spremate da selite lomljive stvari. Neophodno je da odvojite vreme kako biste se ovom poslu posvetili na pravi način. Isto tako, morate imati i malo znanja i pripreme za ovaj proces. Veoma je važno kako i kojim redosledom spuštate stvari u kutiju, kao i način na koji ćete pakovati sve u vozilo. Zato se dobro pripremite ali i koristite savete profesionalaca jer je ovo veoma delikatan posao.

Uviti svaki predmet posebno

Nije neophodno ovo reći, ali dobro je da imate u vidu kada planirate koliko Vam je materijala potrebno. Svaki lomljivi predmet morate uviti posebno i tako zaštititi od ogrebotina i mrlja. Nemojte nikako naslanjati predmete jedan na drugi ili dozvoliti da jedan leži preko drugog bez zaštite između.

Stavljajte papir između tanjira

Bez obzira da li ste uvili svaki predmet ili ne, obavezno ga dodatno odvojte papirom. Tako ćete sprečiti trljanje jednog o drugi tokom transporta. Imajte u vidu da je ova vrsta predmeta klizava i da lako može da sklizne i dok je u kutiji i tako se dodatno ošteti. Papir povećava trenje pa su tanjiri na svom mestu tokom prevoza.

Izbegavajte naslanjanje

Sve predmete koji su lomljivi treba staviti u kutiju tako da se ne trljaju jedan o drugi. Ako ima mnogo prostora između predmeta onda ga popunite odećom ili sunđerom. Veoma je važno da svi predmeti stoje potpuno ravno i bez pomeranja kako god da se kutija nosi.

Uvek pakujte uspravno

Uz sve mere zaštite deluje da i nije tako važno kako ćemo lomljive predmete staviti u kutije, ali zapravo jeste veoma važno. Sve što pakujete od lomljivih predmeta nikako nemojte stavljati položeno. Težina gornjih predmeta pritiskaće donje i tokom puta možda i razbiti. U kutiju pakujte stvari onako kako one stoje u ormaru.

Metalni sudovi

Ukoliko ne zapakujete sudove lepo za selidbu, možete ih oštetiti ili isprljati

Kako još da spakujete posuđe za selidbu?

Ima situacija kada nemate baš mnogo vremena da spakujete stvari za selidbu. Čak i kada imate vremena, možda niste u situaciji da baš obezbedite sve što treba za zaštitu stvari. Srećom, moguće je ovaj posao završiti i sa stvarima koje imate pri ruci. To znači da možete zaštititi čaše, tanjire i šolje uz pomoć onoga što biste i inače spakovali kada se selite. Tako štedite prostor i čuvate lomljive stvari.

Ćebad, jastuci i peškiri

Sve ovo i onako nosite sa sobom kada se selite, zar ne? Zašto onda ne biste iskoristili sve te mekane predmete da zaštitite stvari tokom selidbe. Spakujte predmete u kutije koje su obložene ćebadima ili peškirima. Prostor između lomljivih predmeta možete popuniti jastučićima ili peškirima.

Nemojte koristiti novine

Pošto morate uvijati lomljive predmete u papir, onda bar vodite računa kakav je taj papir. Izbegavajte novine, jer boja i olovo ostavljaju fleke. Bolje uzmite čist i neštampan papir i njime uvijajte sve. U knjižarama možete kupiti braon papir za uvijanje koji je idealan za ovu namenu. Ako ipak napravite mrlje, naučite jednostavne trikove za čišćenje posuđa.

Budite kreativni

Iako nemate mnogo vremena za smišljanje svih načina na koje možete zaštititi svoje predmete od lomljenja, možete se pripremiti za ovaj put na najbolji način. Ako želite da spakujete posuđe za selidbu, najpre krenite od svih mekanih stvari koje možete koristiti. Odvojte čarape, majice i debele dukseve na stranu. Poslužiće Vam kasnije, makar da popunite praznine u kutijama. Takođe, pronađite stiropor koji ste dobili kada ste kupili neki uređaj. On je odličan za dno kutije. Budite kreativni i spakujte sve bezbedno.