Međunarodne selidbe

Kako da se preselite iz Nemačke u Srbiju sa decom?

Ima mnogo načina da se preselite iz Nemačke u Srbiju sa decom. Jedan od njih je da se oslonite na profesionalce u agenciji Moja Selidba. Zahvaljujući iskustvu i znanju oni Vam mogu pomoći da ceo ovaj proces učinite lakšim i bržim. Takođe, spremite se za velike izazove koji ovaj proces nosi. Za neke od ovih koraka možda ni sami niste bili spremni.
Majka sa detetom

Važno je da se dobro pripremite pre nego što se preselite iz Nemačke u Srbiju sa decom

Pripremite se na pravi način za ovu selidbu

Čak i kada putujete turistički u drugu državu najpre ćete malo istražiti o njoj. To je još važnije kada se spremate za selidbu. Od velike je važnosti da ispitate sve što to novo mesto ima, od uobičajenih svakodnevnih stvari pa do onih koji će Vam uticati na život. Ovo gledajte kao na putovanje i avanturu, ali sa određenom dozom odgovornosti.

  • Način života u novoj državi svakako je veoma važan i razlikuje se od države do države – istražite sve mogućnosti pre selidbe;
  • Troškovi selidbe mogu biti i niži ako pronađete povoljnu i profesionalnu agenciju koja organizuje selidbe iz Nemačke za Srbiju;
  • Dajte vremena i sebi i svojoj deci za navikavanje na novu sredinu i način života – i sami ćete videti koliko je lakše kada imate dobru organizaciju;
  • Pripremite se za emocije kako kod Vas tako i kod dece nakon što se preselite iz Nemačke u Srbiju sa decom;
  • Organizujte dobar prevoz sa dobrom agencijom i poštedite sebe stresa oko mogućeg gubitka ili oštećenja stvari.

Pripremite se za stres i emocije

I sami znate da je deci teško da prihvate promene i da uglavnom reaguju veoma loše na selidbu. Ipak, neće samo njima biti teško da se prilagode ovoj promeni. Šta više, moguće je da ćete baš vi biti ona karika koja će popustiti u prelomnim trenucima. Teško je odvojiti se od doma, promeniti sredinu i odseliti se u nepoznato. Zato se spremite za emocije koje će Vas povremeno ometati. Ako unajmite profesionalan kombi prevoz Nemačka, izbeći ćete nervozu zbog praktičnih stvari što Vam može mnogo pomoći.

Spremite dokumenta

Bez obzira šta je razlog selidbe, sigurno je da ćete morati da odvojite vreme za prikupljanje dokumentacije. Pored pasoša, biće Vam potrebne razne potvrde, možda i viza ili radna dozvola ako niste radili u Srbiji. Pripremite i kopije diploma i radno iskustvo. Ako ste se odlučili za kombi prevoz, raspitajte se šta Vam je potrebno od dozvola i potvrda u vezi sa prevozom stvari.

Unajmite dobar prevoz

Mada je obično porodična selidba veoma komplikovana i dugo traje, ne morate odmah da vozite sve sa sobom. Ima sigurno dosta stvari koje i ne biste želeli da nosite, kao što su veliki komadi nameštaja. U tom slučaju su kombi selidbe veoma praktične i korisne. Ne brinite o stvarima, lako ćete ih kupiti kada se doselite.

Preselite se iz Nemačke u Srbiju sa decom nakon dobre pripreme

Za Vašu decu ovo će biti veoma važan put i promena. Ne samo da menjaju mesto života, oni će učiti u potpuno drugačijoj školi i učiće nov jezik. Pobrinite se da im barem one svakodnevne aktivnosti ne nanose previše brige i nervoze.

Znak porodica sa decom

Nemojte zaboraviti da su Vaša deca emotivna zbog selidbe

Naučite jezik

Ako ste rođeni i živeli u Nemačkoj do sada, onda ćete možda imati potrebu da ponovo naučite jezik. To može biti prepreka i ako želite da pronađete posao u Srbiji. Sa druge strane, imate i veliku prednost zbog poznavanja dva jezika, što će Vam olakšati pronalaženje posla. Posebno je korisno što i Vaša deca poznaju dva jezika jer će tako imati više mogućnosti u kasnijem školovanju.

Birajte dobru školu

U Srbiji postoje državne i privatne, dvojezičke i specijalizovane škole, tako da možete birati između velikog broja različitih škola za Vaše dete. Svaka od njih ima određene kvalitete, pa je na Vama da izaberete ono što najviše odgovara detetu. Budući da već poznaju strani jezik, onda je i lakše da izaberete školu koja ima ovakve prednosti u vidu dodatnih aktivnosti i sekcija.

Dajte vremena za adaptaciju

I sami ste sigurno osetili koliko će sve ovo biti teško za Vas i decu, ali ste sigurno i spremni za sve što Vas čeka. Nije lako promeniti mesto na kojem živite i način života zato to posmatrajte kao izazov. Osim toga, nemojte požurivati sebe u procesu navikavanja na nov život. Svakome je teško, Vama i deci podjednako, pa dajte sebi vremena da se naviknete nakon selidbe sa decom.

Život će Vam biti drugačiji

Svaka selidba sa sobom nosi i izvesnu promenu u načinu života i svakodnevici. To može biti jedno lepo novo iskustvo i tako i gledajte na to. Dajte sebi vremena da se naviknete na sve što Vas čeka i prihvatite promene na pravi način.

Naviknite se na način života

Ma koliko se trudili da zadržite stari način života, biće Vam veoma teško da to i ostvarite. Svako mesto ima svoja pravila života i ponašanja i mnogima je teško da se priviknu na to. Sa druge strane, život u drugoj sredini donosi brojne izazove i prednosti, jer neće biti isti kao na starom mestu. Sve to znači da ćete morati da se naviknete i na novu sredinu i svakodnevicu koja je drugačija od stare.

Slobodne aktivnosti

Deci je veoma važno da imaju svoje vreme i interesovanja, pa je od velike važnosti da organizujete njihovo slobodno vreme kako žele. Ako su se u Nemačkoj već bavili nekim sportom, pronađite isti na novoj adresi. Isto važi i ako sviraju instrument ili imaju neka naročita interesovanja. Veoma je važno da u tom pogledu imaju kontinuitet, sve dok to budu želeli.

Posao

Ako ste se odlučili za selidbu u drugu državu onda i sami znate da je neophodno da imate i posao i to najbolje pre nego što se preselite. Ukoliko tek tražite posao, prethodno radno iskustvo i obrazovanje samo su jedan od prvih koraka koje morate preći kako biste započeli život u novoj zemlji na najbolji način. Iskoristite prednosti poznavanja jezika, jer će Vam to pomoći u traženju novog posla.

Porodica na moru

Jedan od uslova za srećnu porodicu je razumevanje

Istražite tržište nekretnina

Kupovina stana poseban je nivo stresa i to će Vam zadati muke pre nego što se preselite iz Nemačke u Srbiju sa decom. Idealno bi bilo da to obavite pre nego što započnete proces selidbe. U tom slučaju imaćete znatno manje briga i nervoze a i lakše će Vam biti da se prilagodite novom načinu života.