Međunarodne selidbe

5 najboljih mesta u regionu za frilensere

Nije lako reći kojih 5 najboljih mesta u regionu za frilensere možete izabrati za život, ali nije loše imati makar smernice kako ih birati. Pre svega, tu su praktična pitanja, poput poreza i cene života. Ako Vas brine sama selidba, tu je agencija Moja Selidba da Vam organizuje ovo putovanje na jednostavan način.
Laptop i kafa u kafiću

Neka od najboljih mesta u regionu za frilensere imaju veoma blagonaklon odnos prema frilenserima

Šta tražiti kada birate 5 najboljih mesta u regionu za frilensere

Najpre je važno reći da najbolje mesto za nekoga ne mora biti najbolje za Vas. I sami znate da svakoga od nas privlače različite stvari. Zbog toga je bolje da birate mesta koja imaju ono što baš Vama treba i prema tome se upravljate.

  • Troškovi života su od velike važnosti kada je u pitanju život u drugoj državi – to važi i za frilensere;
  • Kada birate neko od najboljih mesta u regionu za frilensere, najpre krenite od otvorenosti države za ovu grupu ljudi;
  • Važno je i koliko ćete putovati do ovog mesta i kako će to putovanje izgledati – selidbe kamionom mogu biti veoma skupe i komplikovane;
  • Ako volite atrakcije i lepe predele, neke od ovih država važe za pravo bogatstvo u tom pogledu;
  • Birajte države koje su i praktične za život – jeftine, sa dosta lepih mesta i jednostavne za selidbu.

Porez i olakšice

Logično je da kada odlučite da se preselite u novu državu, najpre pogledate koliko će Vas život u toj državi koštati. Za frilensere je to pitanje još važnije, jer je posao kojim se bave specifičan. Budući da se ne vezuju za određenu državu, onda je i plaćanje poreza i doprinosa za njih drugačije. Najpre se raspitajte kakve olakšice kao frilenser imate i koliko biste plaćali porez u tom slučaju. Mnogi shvate da su selidbe Crna Gora jedno od pametnijih rešenja.

Šta tražiti?

Ne samo da će Vas zanimati koliko biste plaćali porez, već i kako se ta vrsta poslova organizuje. Veoma je važno da znate da plaćanje poreza u svakoj državi je obavezno, ali neke države su taj proces učinile lakšim. Takav postupak Vas sigurno može privući nekoj državi, jer ćete želeti da živite tamo gde nećete morati da se nosite sa komplikovanom birokratijom. Jedna od tih država je Hrvatska, zbog čega su selidbe Hrvatska pametna odluka.

Selidba neće biti laka, pa birajte države koje Vam odgovaraju

Budući da ćete u nekoj od ovih država i raditi i živeti, birajte one koje Vam u potpunosti odgovaraju. Sama selidba mora biti brza i bez velikih komplikacija.

Blizina

Bez obzira šta je pravi razlog da se preselite u neku državu, biće Vam važno da to ne bude predaleko. Drugim rečima, birajte državu u koju ćete moći lako i brzo da otputujete ali i vratite. Ma kojim poslom se bavili, nostalgija je veoma teška za neke ljude, pa će Vam biti važno da znate da možete da se preselite negde bez dugih putovanja. U tom slučaju selidbe u inostranstvo budu mnogo lakše.

Standard

Kada se selite u drugu državu, svakako da ćete želeti da znate koliko su troškovi života i kakav je standard u njoj. U tom slučaju najbolje je da se raspitate kakav je život u državi u koju planirate da se preselite, jer će Vam sigurno biti od značaja. Takođe, budite sigurni da je sve tako kako ste planirali, kako ne biste krenuli u selidbu bez plana. Selidbe kamionom su veoma skupe, nemojte da morate da se vraćate.

Frilenser u kafiću

Birajte mesta koja imaju mnogo toga da pruže za slobodnjake

Atrakcije i turizam

Možda Vas u ovom trenutku to ne interesuje, ali dobro je znati da država u koju idete ima šta da ponudi od zabave. Mnoge države regiona imaju predivna mesta koja posećuju turisti iz celog sveta. Budite i Vi jedan od njih i spremite se za selidbu tamo gde je svima zanimljivo. Dobro dođe u danima kada želite da se odmorite ili dovedete rodbinu u posetu.

Kojih je to 5 država u koje možete otići kao frilenser?

Među državama koje smo stavili na ovu listu nalaze se i one koje su u Evropskoj uniji, ali i one koje nisu. Najpre smo birali one koje imaju dobre zakone i uslove života, pa tek onda atraktivnost.

Hrvatska

Ova zemlja je odlična za one koji vole more i lepu prirodu. Na hiljade turista svake godine dođe u ovu zemlju jer želi da ovde letuje ili poseti neke od mesta koje ona nudi. Ipak, ovo je država koja je i deo Evropske unije, što znači da u njoj važe posebna pravila. Najpre se raspitajte kako se ovde plaća porez, koji je prilično pojednostavljen. Takođe, zanimaće Vas kako da sebi uplatite staž i kakva prava imate nakon toga. Sve to biće Vam više nego pristupačno kada odlučite da se preselite ovde.

Rumunija

Možda nije baš država u koju se često sele frilenseri, ali videćete da o njoj nije loše razmisliti ovim povodom. Ova država ima veoma pristupačne poreze, a pored toga i dobro organizovanu administraciju, pa je lako plaćati ih čak i online. Sa druge strane, veoma je jeftina za život, što će mnogima olakšati rad odavde. Ako tome dodamo i neka zanimljiva mesta koja možete obići, poput rodni grad grofa Drakule i pogledate kako je postao Drakula, jasno je da o njoj treba razmisliti.

Crna Gora

Mnogi frilenseri se odlučuju za život u jednoj od država u kojima mogu i da letuju ili čak žive na moru. Crna Gora je jedna od njih, ali to nije njena jedina prednost. Ovde možete uživati i u veoma pristupačnom životu, jeftinim troškovima i lepim mestima za život. Nekretnine u nekim gradovima su veoma pristupačne, a Vama jedino treba dobar internet i struja. Isto tako, iz bilo kog kraja lako možete skoknuti do mora, što je dodatna prednost.

Bosna i Hercegovina

Mada se godinama mučila sa zakonskim rešavanjem problema frilensera, Bosna i Hercegovina je konačno postala pristupačna ovoj vrsti radnika iz inostranstva. Porez u BiH je samo 10% i plaća se online, što u potpunosti olakšava život i funkcionisanje ljudi koji ovde rade. Ako Vam to nije dovoljan razlog, setite se da BiH ima neverovatno veliki broj turističkih atrakcija, počev od srednjovekovnih spomenika do neverovatnih lepota prirode.

Frilenser

Uvek se možete vratiti kući ako mislite da Vam novo mesto ne odgovara

Makedonija

Konačno, ako bismo birali najbolje od najboljih mesta u regionu za frilensere, onda bi Makedonija bila najbolja od svih. Dok je, sa jedne strane, država odlučila da u potpunosti ukine porez za frilensere, sa druge je olakšala život i rad ove grupe radnika na neodređeno vreme. Tome moramo dodati i veoma nizak standard i niske cene života, što će Vam se sigurno dopasti. A kada Vam dosadi rad, možete obići prelepa mesta kojima ova država obiluje.