Saveti i uputstva

10 pitanja koje treba da postavite agenciji za selidbe pre nego sto je angažujete

Kada angažujete profesionalnu agenciju za selidbe Beograd onda ne treba da se ustručavate da postavite neka, možda i neprijatna pitanja o njihovom poslovanju. Ona nisu tu da zbune ljude koji rade u agenciji, već da Vam daju prikaz kako agencija radi. Zato pogledajte koja su to pitanja koje treba da postavite agenciji za selidbe pre nego sto je angažujete. Pripremite se dobro za ovaj proces i ne oklevajte da pitate.
Notes

Spremite pitanja koje treba da postavite agenciji za selidbe pre nego sto je angažujete

10 pitanja koje treba da postavite agenciji za selidbe pre nego sto je angažujete

Većina pitanja koja bi trebalo da postavite agenciji vezana su za njihovo poslovanje i rad. Ona se odnose na poslovanje agencije i dozvole koje ima. Takođe, ne zaboravite da pitate i za radnike ali i prevoz. Sve su to osnovne stvari koje dobra agencija mora da ima.

  • Pre svega je za saradnju sa nekom agencijom važno koliko je pouzdana za rad – a to možete saznati isključivo ako postavite pitanja koja to pokazuju;
  • Jedno od pitanja koje treba da postavite vezano je za njihovo iskustvo – koliko dugo rade i na kojim vrstama selidbe su radili do sada;
  • Ono što svaka agencija za selidbe koristi je oprema koja mora biti profesionalna i napravljena isključivo za selidbe;
  • Ne ustručavajte se da pitate i za radnike – ako agencija štedi na njima ili uzima honorarne radnike to dosta govori o njoj;
  • Možda i najvažnije pitanje je kako agencija organizuje prevoz i kakvim vozilima jer tu će se naći Vaše dragocene stvari.

Koliko dugo rade

Sasvim je sigurno da agencija sa dugogodišnjim iskustvom ima više znanja i prakse da Vam pomogne u selidbi od početnika. Naravno da ćete i Vi sami želeti da se oslonite na one koji znaju posao i prošli su mnoge situacije sa klijentima. Ipak, dužina poslovanja ne govori mnogo o samoj agenciji, a ni o tome kakav alat i kutije za selidbu koriste. O tome ih ipak morate pitati naknadno.

Prevoz je jedno od pitanja koje treba da postavite agenciji za selidbe pre nego sto je angažujete

Mada svaka agencija koja drži do sebe ima najbolji najmoderniji prevoz, nisu sve sigurne u svoju profesionalnost kada je ova stavka u pitanju. Najbolje je da ih pitate i kakva vozila voze ali i koliko godina iskustva imaju vozači. Nekada oni odlučuju o tome kako će se odvijati sam proces, ali i kako će rešiti probleme sa kojima se susretnu. Sve to može uticati i kako se formira cena selidbe.

Iskustvo

Kada se govori o iskustvu onda dužina rada nije jedino što bi trebalo da Vas interesuje. Agencija može raditi dugo, ali da nema baš mnogo iskustva u selidbama. Posebno je važno da pitate o specifičnim zahtevima koje imate i kako ih oni rešavaju. Ako ne umeju da Vam odgovore to znači da nisu ni imali iskustva u tome, a onda to može predstavljati problem.

Oprema

Mnoge agencije koriste običnu opremu prilikom selidbi ili neke predmete koji su samo prilagođeni selidbama. Prava agencija, međutim, drži do sebe, bezbednosti i sigurnosti. Oni koriste isključivo opremu koja je napravljena za selidbe. Imate pravo da to pitate u agenciji i zahtevate da Vam objasne šta i kada koriste tokom procesa.

Materijal za pakovanje

Slično kao i kod opreme, lako je spakovati stvari u obične kutije koje ste pokupili u neko prodavnici. Ipak, agencija je tu da Vam ponudi profesionalnu opremu, a to podrazumeva i kutije koje su napravljene za selidbu. Neke od njih su jače, imaju deblje dno, pa možete spakovati i teže stvari u njih. To sve čuva i Vas ali i Vaše stvari tokom selidbe.

Detalji su jedno od pitanja koje treba da postavite agenciji za selidbe pre nego sto je angažujete

Iako Vam se čini da je plan koji imaju u vezi sa Vašom selidbom detalj i sitnica, nedostatak tog plana pokazuje da oni nemaju dobru strategiju. Prava agencija ima načine da pripremi svoja vozila i radnike, ali u isto vreme mora imati alternative u slučaju da nešto krene naopako.

Čovek za kompjuterom

Neka od pitanja možete postaviti i pre nego što dođete u agenciju

Kakav plan imaju

Mada su selidbe manje-više slične i podrazumevaju sličnu pripremu, selidba svaka zahteva jedinstven pristup i plan. Profesionalci to znaju i nikada neće selidbu prepustiti slučaju ili ostaviti da se stvari rešavaju u hodu. Oni će napraviti makar i grub plan selidbe. Pitajte kako planiraju da Vas preseli i to će Vam mnogo reći o njima i kako rade.

Predlog cene

Teško je u agenciji da Vam daju konačnu cenu selidbe samo na osnovu razgovora ili prvog utiska o samoj selidbi. Šta više, profesionalci to i neće učiniti, jer znaju da je nemoguće napraviti procenu. Ipak, možete dobiti predlog konačne cene i na osnovu toga napraviti svoju procenu. Konačna cena će se menjati ali ne u velikoj meri i zavisiće od dodatnih okolnosti koje nastanu tokom selidbe.

Koliko planiraju da selidba traje

I ovo je jedno od pitanja koja morate postaviti i na koje Vam agencija mora odgovoriti. To će Vam značajno pomoći prilikom pripreme za selidbu, planiranje slobodnih dana u firmi, na primer i slično. Profesionalci znaju da je ovo važno i Vama i njima, pa će Vam i sami dati neku vrstu procene već tokom prvog dogovora. Ovo će Vam i pokazati koliko su profesionalni i koliko poznaju posao.

Pitanja koje treba da postavite agenciji za selidbe pre nego sto je angažujete kao upozorenja

Neka od pitanja koje treba postaviti agenciji su tu da nam pokažu koliko je agencija profesionalna i koliko poznaje posao. Ako umeju da odgovore na ta pitanja i daju Vam zadovoljavajući odgovor, to će pokazati i da li treba da sarađujemo sa njima. Najvažnije je da imamo poverenja u ljude koji će nositi ceo naš život na novu adresu.

Imaju li sve dozvole

Kada je u pitanju rad agencija za selidbu, naš zakon ima nekoliko važnih zahteva u vezi sa dozvolama. Sve one pokazuju da agencija ima plaćene i prijavljene radnike, dobru opremu i licence za rad. Ipak, nije loše proveriti i poslovanje u APR registru, jer to pokazuje da li ona uopšte ima dozvolu za rad. Konačno, pitajte i za edukaciju radnika.

Kutija sa knjigama

Ne zaboravite da će Vam agencija pomoći i oko pakovanja i ostalih detalja

Osiguranje

Mada nije strogo definisano zakonom, dobro osiguranje zlata vredi kada se organizuju selidbe. Zato ovo mora biti jedno od pitanja koje treba da postavite agenciji za selidbe pre nego sto je angažujete. Kod nas postoji više vrsta osiguranja i više načina da se ono sprovede, pa ne oklevajte kada treba saznati tu informaciju. Ako ništa drugo, to će Vam pokazati koliko je agencija profesionalna.