Saveti i uputstva

Kako da osmislite budžet za selidbu?

Nije lako da osmislite budžet za selidbu tako da pokrije sve troškove. Znate da selidba mora da košta, ali nikada ne možete do kraja definisati koliko. Mogu se pojaviti mnogo manjih troškova za koje i ne znate da postoje. Ako niste iskusni u organizovanju selidbi onda ćete teško predvideti sve što Vas čeka. Ipak, postoje načini da se za ovaj proces pripremite mnogo jednostavnije. Prvi korak svakako je raspitati se koja agencija za selidbe ima povoljne cene i dobru uslugu. Tu ćete barem uštedeti dosta na samoj selidbi. Radnici u dobrim agencijama svakako Vam mogu pomoći da se bolje organizujete i napravite budžet.
Kolege u kancelariji

Ukoliko želite da odredite budžet za selidbu onda je najbolje da se oslonite na dobru agenciju

Budžet za selidbu zavisi od dobre organizacije

Sigurno znate da i u životu možete mnogo da uštedite ako napravite dobar plan i dobro se organizujete. Na taj način imaćete mnogo manje problema oko planiranja osnovnih obaveza. Što se tiče organizacije, teško je napraviti dobru organizaciju ako nemate iskustva u selidbama. Zato je uvek bolje osloniti se na profesionalce u agencijama za pomoć.

  • Najpre na papir stavite koliko košta unajmljivanje agencije za selidbu – zaposleni će Vam izračunati koliko selidba košta i ostale krupne troškove;
  • Imajte u vidu da i prevoz košta a to je posebno važno ako ste planirali da unajmite sopstveni prevoz a ne agencijski;
  • Radnici koji rade u agenciji imaju platu ali Vi možete dodati i neku napojnicu ili ih poslužiti pićem i hranom dok pakuju stvari – još je komplikovanije ako Vam u selidbi pomažu prijatelji i komšiluk;
  • Kada se govori o hrani, ne zaboravite da ni Vi nećete moći da pripremate hranu dok traje pakovanje i selidba pa uračunajte i troškove dostave u svoj budžet;
  • Znate da ćete morati da pripremite kutije za selidbu u velikim količinama pa ne zaboravite da dodate na spisak i troškove kupovine ili iznajmljivanje kutija.

Napravite tabelu

Svaki posao mora početi sistemom i dobrom organizacijom. Iako Vam se možda čini preteranim, neophodno je napraviti preciznu tabelu u kojoj ćete upisivati troškove. To je važno zato što će Vas tabela podsetiti na troškove koje ste možda i zaboravili u ovom trenutku. U svakom slučaju najlakše je napraviti plan i precizirati ga ako imate dobar pregled svih činjenica.

Cena selidbe

Najskuplje na Vašoj listi za selidbu biće sama selidba koja uključuje prevoz, najam radnika i ostale usluge. To ne mora da bude preskupo iskustvo, ali je najbolje da taj trošak stavite na listu kao prvi i najveći. Ipak, cena selidbe ne mora da bude visoka i možete je veoma lako izračunati uz pomoć agencije za selidbu. Njihovi radnici daće Vam sve podatke koji su Vam potrebni i izračunati konačnu cenu usluga.

Prevoz

U zavisnosti od toga za koji prevoz se odlučite i cena će biti drugačija. Kombi prevoz je među najpovoljnijim uslugama a dovoljan je za sve vrste malih selidbi. Razmislite o tome koliko stvari ćete imati i koliko prostora one zauzimaju. Tako ćete najlakše isplanirati i prevoz i dodatne usluge.

Kada pravite budžet za selidbu uzmite sve troškove u obzir

Možda to i ne mora da se naglasi, ali napraviti budžet znači da stavite na papir sve troškove, ma koliko nevažni i mali bili. Kada organizujete ovako veliki posao obično zaboravljate na neke detalje ili ih ne smatrate važnim. Zato je najbolje da se organizujete tako da krenete od svakog troška koji možete imati. Ne zaboravite da i mali troškovi na kraju daju visoku cifru kada se saberu.

Prazan papir i olovka

Najbolje je da uzmete prazan papir i napišete sve što mislite da će koštati tokom selidbe

Destinacija

Sigurno je da od kilometraže koju morate preći kada se selite zavisi i konačna cena Vaše selidbe. Agencije najčešće imaju veoma precizan cenovnik prevoza prema kilometraži koju moraju preći kada organizuju prevoz. Zato se obratite njima za savet ali svakako i sami proverite udaljenost između gradova.

Iznajmljivanje

Postoji mnogo dodatnih stvari koje morate iznajmiti kada se pripremate za selidbu. Sve one učestvuju u budžetu za selidbu pa imajte ih u vidu kada pravite plan. Najpre morate imati prevoz, koji se u nekim slučajevima plaća posebno. Onda ćete možda morati da iznajmite radnike ako nemate dovoljno svojih pomoćnika. Konačno, nekada je potrebno da iznajmite i skladište gde ćete privremeno skloniti kabaste stvari.

Materijal za pakovanje

Pakovanje za selidbu nikada nije lak posao. Mada mnogi misle da je samo dovoljno imati mnogo kutija, to je daleko od stvarne situacije. Morate imati i dobar materijal za zaštitu stvari, razne folije, papir a nekada i stiropor. Isto tako, ne zaboravite da će Vam trebati kutije raznih veličina pa je možda bolje da konsultujete agenciju za selidbe.

Neplanirani troškovi su važni kada pravite budžet za selidbu

Najveći problem kada planirate bilo koji posao je da zaboravljate na troškove koji nisu vidljivi. Jednostavno, zaboravite da morate platiti i ručak radnicima koji učestvuju u selidbi i opremu da zaštite nameštaj od prašine. Zato se budžet i pravi, jer na taj način uzimate u obzir i detalje koji na prvi pogled nisu tako važni i vidljivi.

Dodatni troškovi

Nekada ni same agencije ne mogu biti sigurne koliko će Vaša selidba koštati dok se ne stavi sve na papir. Postoji mnogo troškova koji nisu direktno povezani sa selidbom ali ih morate uvrstiti u budžet za selidbu. U njih spada osiguranje koje morate imate, naročito ako se selite u drugi grad.

Dodatne usluge

Nije lako predvideti koje će Vam sve usluge biti potrebne kada organizujete selidbu. Dok spakujete sve u kutije, zaštitite i unajmite prevoz možete zaboraviti na dodatne probleme koji mogu nastati. Recimo, možda će Vam biti potrebna pomoć oko pakovanja, ili posebno skladište za odlaganje stvari. Posebno imajte u vidu da prevoz specijalnih i osetljivih predmeta, kao što su muzički instrumenti, zahtevaju posebnu pažnju.

Moguća oštećenja

Niko ne želi da na destinaciju stigne sa izgrebanim ili polomljenim stvarima. Nije lako zaštititi baš svaki detalj i predmet tokom selidbe. Ukoliko dođe do bilo kakvih oštećenja, to će svakako predstavljati dodatni trošak. Zato je najbolje da uvrstite i tu mogućnost u svoj budžet koji ste odredili za selidbu.

Tanjir pun hrane

Ne zaboravite da ćete i hranu morati da obezbedite tokom selidbe

Hrana i piće

Ne zaboravite da u ovim danima nećete imati mnogo vremena da spremate hranu. Verovatno ćete danima jesti brzu hranu ili naručivati hranu iz restorana. To predstavlja dodatni trošak. Isto tako, možete i radnicima u agenciji ponuditi jedan obrok u toku dana. Na taj način pokazaćete zahvalnost i ostvariti dobru saradnju. Svakako uvrstite i tu stavku u budžet za selidbu.

Napraviti budžet za bilo koji projekat nije lako. Ipak, to je neophodan korak ukoliko želite da u ovu avanturu krenete spremni i bez stresa. Napravite listu ili tabelu i stavite sve što mislite da će predstavljati trošak tokom selidbe.