Saveti i uputstva

5 stvari koje profesionalne agencije za selidbu neće prenositi

Svaka agencija će Vam reći da postoje stvari koje profesionalne agencije za selidbu neće prenositi. Ima mnogo razloga za to, neki od njih su vezani za zakon, drugi su nešto složeniji. Jasno Vam je da predmeti koji su osetljivi i skupi ne mogu se naći u prevozu zbog čega ćete morati da se javite nekoj specijalizovanoj kompaniji. Agencija Moja Selidba će svakako uraditi sve što je potrebno da Vas uputi na pravo mesto i da pravi savet.
Prazne kutije i pakovanja

Postoje neke stvari koje profesionalne agencije za selidbu neće prenositi

Zašto agencije ne prevoze sve stvari?

Ima mnogo razloga zbog kojih agencija jednostavno ne može prihvatiti prevoz svega što imate. Neke od tih stvari sigurno niste ni očekivali da su na listi, dok ste za druge sigurno i sami svesni koji je razlog.

  • Mnogi predmeti i materije mogu biti opasne za prevoz, pa ih prevoznici i agencije neće prevoziti;
  • Ako imate teške predmete ili komade nameštaja budite uvereni da ih kompanije jednostavno neće prihvatiti;
  • Neophodno je da imate alat i opremu za prevoz nekih stvari mada i male kartonske kutije mogu biti od koristi ali samo ako je predmet bezbedan;
  • Uvek je bolje angažovati specijalizovanu kompaniju za prevoz nekih stvari nego se oslanjati na agenciju koja nema uslove za to;
  • Prevoz može koštati mnogo više nego što ste očekivali, zbog čega je uvek bolje da angažujete agenciju od poverenja.

Važna je vrsta prevoza

Čak i ako bi agencija želela da Vam pomogne i prenese ono što Vam je teret, nekada ne bi bile u stanju to da urade. Neke materije, materijali i predmeti ne mogu da se prevoze bez prethodne dozvole ili mogu samo u specijalnim vozilima. Zbog toga nije dovoljno da unajmite Beograd Zagreb kombi i očekujete da ćete sve preneti. Neophodno je da se najpre raspitate kakav Vam prevoz treba i organizujete se u skladu sa tim.

Pakovanje

U nekim situacijama nije dovoljno samo staviti stvari u kutije. Potrebno je da imate dobar materijal za pakovanje i odgovarajuću zaštitnu opremu. Isto tako, morate se dobro raspitati šta je potrebno da bi Vaše stvari bile zaštićene u tim kutijama. Većina agencija, iako spremne za razne izazove, ne mogu uvek da spakuju stvari koje su osetljive i rizične za prevoz.

Angažujte agenciju u svakom slučaju

Agencije imaju protokol kojeg se drže, ali postoje načini da se prilagode i ipak prenesu stvari koje inače ne bi. Ukoliko postoje procedure, dokumentacija i neophodne dozvole, dobra agencija će uraditi sve da ih nabavi. Isto tako, agencija Vas može posavetovati šta i kako da uradite ukoliko Vam ne mogu lično pomoći. Kada su u pitanju opasne materije ili predmeti velikih gabarita, samo profesionalci Vam mogu pomoći.

Šta je potrebno agenciji da bi prevozila Vaše stvari?

Čak i najbolje agencije ne mogu da prihvate prevoz nekih predmeta, što zbog zakona, što zbog drugih problema. U svakom slučaju, angažovanje agencije znači i da se morate prilagoditi zakonu.

Dozvole

Za većinu stvari koje su opasne ili sadrže opasne hemikalije morate imati neophodne dozvole. Većinu njih i ne možete dobiti sami, odnosno, morate imati dozvolu nadležnih službi za prevoz. Agencije koje imaju dozvolu za prevoz ovih stvari imaju i neophodna vozila i mere zaštite, tako da uvek možete biti sigurni i bezbedni. Ipak, moguće je da agencija jednostavno ne prihvati prevoz ako proceni da je i pored svih mera zaštite opasno.

Oprema

Jasno je da neće svaka agencija moći da prevozi opasne ili teške predmete jer nema potrebnu opremu za to. Iz tog razloga se uvek oslanjajte na ono što Vam je agencija preporučila ili na nadležne službe. Ukoliko agencija ima opremu za pakovanje i transport određenih stvari, najpametnije Vam je da angažujete njih i tako zaobiđete moguće probleme. Vodite računa o tome da je oprema specijalizovana i veoma skupa, pa Vam neće biti lako da je sami za sebe nabavite.

Oprema

Za neke predmete moraćete da imate posebnu opremu

Koje su stvari koje profesionalne agencije za selidbu neće prenositi?

Srećom, na listi stvari koje agencija neće prenositi nalazi veoma mali broj tih predmeta. Pročitajte koji su i spremite se dobro za sledeću selidbu.

Opasne materije

Jedna od stvari koju sigurno nećete moći da prenosite su opasne materije i hemikalije. Čak i ako agencija ima želju da Vam pomogne, moraće da pribavi sve dozvole, opremu i prilagodi vozilo tom izazovu. Nije lako, takođe, pripremiti radnike za ovaj posao, jer su i oni veoma specifični. Zbog svih tih razloga morate imati i visoke troškove, zbog čega agencije i ne prihvataju takve poslove. Šta više, neke ne bi ni mogle, zbog zakonskih propisa da prihvate ovu obavezu. Iz sličnih razloga agencije neće prihvatiti prevoz oružja, pirotehničkih sredstava i municije zbog čega bi trebalo da pogledate zakon o oružju.

Skupe i vredne stvari

Ovde se radi o predmetima koji su ne samo skupi, već i veoma vredne za vlasnika. Teško da ćete pronaći agenciju koja će pristati da prevozi skupa umetnička dela i antikvitete. Neke od njih dobijaju dozvole na od nadležnih službi na ograničeno vreme, pa je potrebno stalno ih obnavljati. Sa druge strane, ova dela imaju i veliku vrednost pa nijedna agencija neće prihvatiti odgovornost. Ukoliko Vam ovo predstavlja problem, raspitajte se za specijalizovane kompanije koje organizuju ovu vrstu prevoza.

Velike predmete

Sigurno je da agencije imaju velika vozila koja mogu koristiti za prevoz velikih predmeta. Ipak, taj prevoz odnosi se prvenstveno na nameštaj, što u najgorem slučaju može biti ormar. Ukoliko imate neki drugi predmet, mašinu ili sličan uređaj, agencija će dobro razmisliti o tome da li je pametno prevoziti ga. Možda je bolje da se raspitate na drugim mestima o tome šta Vam zaista potrebno za prevoz i moguće rasklapanje predmeta na manje celine.

Osetljive stvari

Kada se radi o stvarima koje ne podnose dobro prevoz, obično se misli na skupe i vredne komade nameštaja. Ipak, u ovom slučaju je neophodno definisati zbog čega je neki predmet osetljiv, odnosno, šta ga može oštetiti i zaštititi. Ukoliko se radi o predmetu koji ne sme da se pomera, ili se može oštetiti tokom transporta, sigurno je da će Vam biti bolje da angažujete specijalizovanu agenciju za transport ovih predmeta.

Prazni kanisteri

Od velike je važnosti da spremite odgovarajuća pakovanja za transport

Hrana i lekovi

Sve ono što može biti kvarljivo ili se tokom transporta može kontaminirati jednostavno ne bi trebalo da se nađe u kombiju agencije za selidbe. Ima mnogo razloga zašto ovo spada u stvari koje profesionalne agencije za selidbu neće prenositi. Pre svega, ne možete garantovati da predmeti neće doći u dodir sa vlagom, niskom temperaturom ili hemikalijama. Takođe, svaki pa i najmanji potres ili oštećenje više ne garantuje bezbednost tih proizvoda. Zbog toga i postoje specijalizovani prevoznici sa odgovarajućim vozilima za to.