Saveti i uputstva

Selidba u trudnoći – da ili ne?

Selidba u trudnoći može biti veoma rizična i potrebno je organizovati samo ako imate dobar razlog. Teško je pripremiti sve, spakovati i utovarivati stvari kada znate da postoji mogućnost povrede. Zbog toga je neophodno angažovati agenciju sa iskustvom kao što je Moja Selidba, ali najpre razmislite da li je ovo pametan korak.
Trudnica

Selidba u trudnoći je moguća ali uz ozbiljne pripreme i organizaciju

Razlozi zbog kojih je selidba u trudnoći loša odluka

Ukoliko ne morate da se selite, najbolje je i da odložite selidbu dok ste u drugom stanju. Ima mnogo razloga zbog kojih će Vam i lekar preporučiti isto.

  • Kada je u pitanju selidba u trudnoći uvek mislimo na zdravlje trudnice i bebe a to nije uvek moguće kada krene gužva oko selidbe;
  • Postoji mnogo teškoća zbog kojih je teško organizovati se u trudnoći oko mnogih poslova pa je i selidba veoma komplikovana;
  • Pitanje je i kako ćete se ponašati nakon selidbe, odnosno, da li možete da se dobro organizujete tako da Vam ova promena ne bude teška;
  • Selidbe iz Crne Gore u Srbiju mogu biti teške i zbog puta a to je za trudnice dodatni problem;
  • Za svakoga je važno da mu selidba i put bude udoban, a pitanje je koliko je to moguće u trudnoći.
  • Lokalne selidbe manje udaljenosti poput selidbe Beograd su preporučljive ali međugradske selidbe sigurno ne.

Rizična trudnoća

Svaka trudnoća rizična je na svoj način, ali one koje su iz medicinskih razloga rizične ne bi trebalo da se izlažu većem naporu. Mada mnogi smatraju da je trudnoća lepo stanje, a trudnica ima snage za sve aktivnosti, ima situacija kada se to ne sme. Ako imate rizičnu trudnoću, ne smete ni pomisliti na selidbe iz Nemačke u Srbiju, niti učestvovanje u tome na bilo koji način. Koliko je Vaša trudnoća rizična reći će Vam lekar.

Podizanje stvari

Čak i ako je trudnoća potpuno normalna i ne predstavlja nikakav rizik, postoje poslovi koje ne smete raditi. Trudnicama je inače strogo zabranjeno da podižu stvari, jer mogu ozbiljno povrediti kičmu. Obično se savetuje da se drže lakših poslova, a teže poslove, kao što je montaža nameštaja bolje je da prepuste profesionalcima. U svakom slučaju ćete biti sigurniji.

Stres

Selidba uvek podrazumeva veliki stres koji jednostavno ne možete izbeći. Čak i osobe koje su potpuno zdrave zbog selidbe mogu imati probleme sa stresom. U trudnoći, međutim, sve postaje mnogo teže i komplikovanije. Zbog toga ne smete ništa prepustiti slučaju a sigurno ne smete izložiti sebe dodatnom stresu. Najbolje je da prepustite nekom drugom organizaciju ili odložite selidbu. Ako ništa drugo, možete unajmiti skladište Beograd pa raspakovati stvari tek nakon što prođe kritičan period.

Putovanje

Ima trudnica koje svoju trudnoću iskoriste za putovanja i obilaske, ali selidba je nešto sasvim drugo. Čak i ako Vas neko drugi spakuje i Vi uživate u putovanju, ono može biti veoma teško za Vas. Najbolje je da pitate lekara da li možete uopšte da putujete u Vašem stanju. Možda ćete na tom putu naići na probleme, oštećen kolovoz ili dugo čekati na granici. U svim tim situacijama Vaše telo i beba trpe veliki teret, pa je možda lakše da odustanete od puta.

Nepredviđene okolnosti

Stanje puta ne mora da bude jedini potencijalni problem na koji ćete naići. Moguće je da savršeno organizovana selidba krene naopako ako Vas zadesi nevreme, jaka kiša ili vejavica. Takođe, moguće su velike vrućine ili zastoji na putu. Da ne govorimo koliko čekanje na granici može biti naporno i za zdravu osobu, a kamoli trudnicu. Sve ovo morate uzeti u obzir ako planirate selidbu u drugom stanju.

Kada je selidba moguća?

Ima situacija kada jednostavno ne možete odložiti selidbu. Tada je neophodno najpre razmisliti koje su sve poteškoće i mogući problemi pa se tek onda pripremite za selidbu.

Par sa slikom sa ultrazvuka

Pre selidbe posetite lekara i pitajte da li je selidba pametna ideja

Lekar

Sve što želite da znate o Vašem stanju trebalo bi da pitate Vašeg lekara. Jedino on može reći da li Vam možete izdržati selidbu i put. Ako je neophodno da se obave dodatne analize i pregledi, nemojte oklevati i slušajte uputstva lekara. U tome morate i sarađivati, pa nemojte ništa prećutkivati lekaru. Objasnite detaljno kako bi Vaša selidba izgledala, na koju relaciju putujete i šta Vas tamo čeka, kako bi lekar imao uvid u to da li je Vaš organizam spreman.

Visina trudnoće

Nije isto seliti se u drugom i devetom mesecu, jer su promene na telu u trudnoći drugačije, a i drugačiji su rizici. Dok je početak trudnoće obično rizičan zbog mogućih pobačaja, drugi deo trudnoće može predstavljati veliki fizički teret. Isto tako, možda će Vam biti potreban lekar tokom selidbe, a u tome od velike je važnosti i u kom ste mesecu. Nemojte da Vas prevari to što je stomak još uvek mali, jer upravo tada su moguće velike komplikacije, a tokom selidbe nećete imati mogućnost da konsultujete lekara.

Pakovanje

Kada je u pitanju pakovanje i raspakivanje za selidbu i zdravim ljudima ovo predstavlja veliki teret. Problem je što se trudnici čini da sve može, a i da ovaj posao nije tako težak. Imaćete osećaj da je to sedeći posao, koji ne zahteva veliki napor. Ipak, nemojte da Vas ta okolnost zavara. Naprotiv, može se desiti da baš pakovanje stvari zahteva podizanje predmeta, penjanje na stolicu i saginjanje koje može biti neprijatno i opasno za Vas.

Saveti kako da ovaj proces prođe bezbolnije

Važno je da se za ovu selidbu pripremite što je moguće ozbiljnije uz savete lekara. U svakom trenutku imajte u vidu da su mogući problemi, pa se u skladu sa tim i spremajte.

Noćenje prvih dana

Nakon svake selidbe se postavlja pitanje kako ćete provesti prve dane i noći pre nego što se raspakujete. Od velike je važnosti da spremite torbu za prvu noć, u koju ćete spakovati sve što Vam je hitno potrebno. Ovo važi i za trudnice, a pogotovo je za njih važno da imaju torbu za prvu noć. Pored odeće, sredstva za higijenu i pribora, pripremite i lekove. Takođe, spremite za eventualne iznenadne posete lekaru, jer ako do ovakvih situacija dođe, nećete se tako lako snaći u kutijama da pronađete pidžamu ili pribor za bolnicu.

Trudnica

Svakako se pripremite za nepredviđene okolnosti kada se selite u trudnoći

Novi lekar

Sigurno je da ćete i pre selidbe razmisliti o tome ko će Vam voditi trudnoću nakon selidbe. U tom slučaju ćete se raspitati o novom lekaru i pre nego što sve ovo počne. Ipak, veoma je važno da imate lekara pri ruci i pre selidbe, jer ne znate koliko hitno ćete morati da odete njemu. Najbolje je da pronađete novog lekara na preporuku svog sadašnjeg lekara i da nekako kontaktirate pre selidbe. Tako će selidba u trudnoći i biti bezbedna.