Međunarodne selidbe

Koja dokumentacija Vam je potrebna za selidbu iz Nemačke za Srbiju?

Kada imate spisak koja dokumentacija Vam je potrebna za selidbu iz Nemačke za Srbiju, trebalo bi da je ostalo lako. Ipak, obratite pažnju na to šta sve morate pripremiti, jer od toga zavisi i Vaš život i zaposlenje. Što se tiče same selidbe, agencija Moja Selidba će Vam pomoći u tome na najbolji način.
Dvoje popunjavaju dokumenta

Dokumentacija vam je potrebna za selidbu iz Nemačke za Srbiju obuhvata i neke detalje koje niste očekivali

Koja dokumentacija Vam je potrebna za selidbu iz Nemačke za Srbiju?

Postoji mnogo toga što morate spremiti za ovaj put, ali ne odugovlačite sa pripremom. Trebaće Vam i potvrde o školovanju, ali i prenos plate i plaćeni porezi.

  • Kad god se selite u drugu državu najpre morate imati odgovarajuću vizu;
  • Ako selite i firmu onda angažujte firmu za selidbe poslovnog prostora;
  • Spisak koja dokumentacija Vam je potrebna za selidbu iz Nemačke u Srbiju zavisi i od toga sa kim se selite i da li recimo selite auto;
  • Nije teško spakovati ceo dom i preseliti sa sobom, ali se raspitajte kako preneti električne uređaje i belu tehniku;
  • Teško ćete naći posao ako ne prevedete ili nostrifikujete diplomu pre toga.

Radna viza

Kada je u pitanju rad u stranoj državi, uvek će Vam biti potrebna radna dozvola ili viza. Isto to važi i ako dolazite u Srbiju. Za neka zanimanja dozvola će podrazumevati poznavanje jezika, dok će za druge biti neophodno da nostrifikujete diplomu. Šta god da je potrebno, najlakše će biti da unajmite kombi prevoz Minhen Beograd, gde će Vam stručnjaci pomoći oko pakovanja i selidbe. Za ostalo ćete morati sami da se pobrinete.

Diploma

Kada već govorimo o diplomi, ne zaboravite da svaka država ima svoja pravila ponašanja. Neke države traže da diploma bude izdata na njihovom jeziku, druge traže da budu nostrifikovane u ministarstvu prosvete. Čak i kada je to moguće, nije uvek lako samo prevesti diplomu. Svaka država će olakšati zaposlenje ako se radi o deficitarnim zanimanjima, ali kod onih drugih to i neće biti tako lako. Zbog svega toga je važno da se dobro pripremite i naučite sve što treba o Vašem preseljenju. Tek nakon toga unajmite kombi prevoz Frankfurt Beograd.

Boravišna dozvola

Kada dođete u stranu državu, morate se prijaviti u mestu u kojem ćete živeti. U ovom slučaju, morate se prijaviti u SUP u mestu u kojem planirate da živite. Ova procedura nije tako laka kao što će biti lako unajmiti kombi prevoz Študgart Beograd. Potrebno je da donesete potvrdu i dokaz o tome gde ćete živeti i kod koga, kako biste uvek bili dostupni. Ova adresa biće Vam potrebna i ako planirate da uzmete sva ostala dokumenta.

Dokazi o uplatama

Ako ste se u stranoj državi bavili nekim poslom, bilo da je to bila Vaša firma ili ste radili kod nekoga, morate imati potvrde da ste uredno platili porez. U Srbiji postoji zakon o porezu na dohodak i doprinosima, zbog čega morate dostaviti dokaze o primljenim platama i plaćenim doprinosima. Takođe, postoji zakon koji kontroliše uplate novca iz inostranstva, zbog čega ćete takođe morati da imate dokaze o poreklu novca i plaćenim taksama i porezima. Što se tiče prevoza, kombi prevoz Dortmund Beograd je lako unajmiti i preneti stvari u Srbiju.

Selidba kuće zahteva posebnu pripremu

Za mnoge je pakovanje doma veoma teško. Ipak, još je teže pripremiti sve što je potrebno da se uspešno preselite i naselite u Srbiji.

Nekretnine

Sigurno je da ste i sami razmišljali o tome gde biste živeli nakon što se preselite u Srbiju. Ako još niste rešili to pitanje, krenite odmah u istraživanje šta Vam je potrebno. Pre svega istražite gradove i delove gradova u kojima bi Vam bilo najprijatnije. Onda pretražite tržište nekretnina i pronađite mesto za sebe. Za prevoz stvari ne brinite, jer agencija organizuje kombi prevoz Srbija Nemačka od vrata do vrata, pa nema nepoznatih adresa.

Popunjavanje dokumentacije

Raspitajte se dobro o papirima i ceni nekretnina

Bela tehnika i uređaji

Svaki prevoz električnih uređaja podleže zakonu o carini, koji se razlikuje od države do države. Ako su Vaše stvari starije i već izašle iz garantnog roka, onda i nećete imati problema na carini. Sa druge strane, ovakve stvari verovatno i nećete nositi sa sobom, jer su one veoma stare i glomazne, pa Vam i neće značiti puno. Ipak, ako se odlučite da prenesete stvari koje su novijeg datuma, onda morate imati dokaz da su Vaše. Kada već govorimo o garanciji, imajte u vidu da neke države ne priznaju garanciju kada je predmet u stranoj državi.

Obratite pažnju na upozorenja

Čak i kada se najbolje pripremite za selidbu, ostaje uvek nekoliko stvari koje zaboravimo. Postoje detalji na koje morate obratiti pažnju ako želite da započnete život u Srbiji na pravi način.

Saobraćajna dozvola

Ako ste polagali vozački ispit u Nemačkoj, moguće je da ćete morati da prevedete dozvolu na srpski dokument kada se preselite u Srbiju. Srećom, procedura nije preterano teška i obično je potrebno samo otići jednom na šalter u policijskoj stanici. Naše dozvole su priznate u Evropi, a i obrnuto, što znači da je samo potrebno prevesti je na naš jezik.

Vlasništvo auta – dokumentacija Vam je potrebna za selidbu iz Nemačke za Srbiju

Nije teško prevesti auto na naše papire ako odlučite da ga prevezete ovde. Svaka država, pa i Srbija, ima konkretan zakon o tome, koji podrazumeva da najpre dokažete vlasništvo. Onda je neophodno da imate dokument o vlasništvu, saobraćajnu dozvolu i ostala dokumenta koja dokazuju da ste auto kupili ili nasledili. Procedura prenosa vozila na naše tablice nije teška i možete je obaviti u našem SUP-u. Sve ovo značajno će Vam olakšati registraciju auta kasnije.

Zdravstveno osiguranje

Ako se selite u Srbiju kako biste radili onda Vam neće biti potrebno da se posebno angažujete oko osiguranja, jer će poslodavac imati obavezu da Vas prijavi na zdravstveno osiguranje. Ipak, ako ne planirate da počnete sa radom odmah, najbolje je da se prijavite sami. Na šalteru socijalnog osiguranja dobićete sve informacije, naročito o tome koja dokumenta će Vam biti potrebna za to.

Grafik na papiru

Od velike je važnosti da izaberete pravu školu za Vaše dete

Poznavanje jezika

Konačno, selidba u stranu državu će teško uspeti ako niste naučili jezik. Postoje mnoge poteškoće u učenju srpskog jezika kao stranog, a možete i sami uz dobru literaturu. Mada je teško napraviti detaljan i precizan spisak koja dokumentacija Vam je potrebna za selidbu iz Nemačke za Srbiju u ovom slučaju sve zavisi od škole. U zavisnosti od toga da li upisujete školu, vrtić ili fakultet i nivo jezika potreban za taj nivo nastave je drugačiji. Srećom, postoji veoma dobra literatura za ovu vrstu nastave.