Saveti za pakovanje

Kako da spakujete sobu po sobu brzo i efikasno?

Kada se spremate za selidbu važno je da spakujete sobu po sobu brzo i efikasno. Mnogo toga će zavisiti baš od toga kako ste se organizovali i gde ste sve stavili svoje stvari. Ipak, nemojte zaboraviti i da dobra agencija može značajno pomoći u selidbi. Moja Selidba je mesto koje Vam pomaže da selidba bude jednostavnija i brža.
Žuta fotelja

Nije lako da spakujete sobu po sobu brzo i efikasno

Priprema za selidbu mora biti dobro organizovana

Od velike je važnosti kako počinjete selidbu i planirate ovaj proces. Iako Vam se čini da je dovoljno da spremite kutije i bacate stvari u njih, moraćete da imate dobar plan pre nego što počnete.

  • Pakovanje uvek mora biti praktično a ako spakujete sobu po sobu brzo i efikasno sebi ćete dosta olakšati posao;
  • Na ovaj način možete sprečiti oštećenja i gubitak stvari, a da ne govorimo o tome koliko će Vam lakše biti da kontrolišete proces;
  • Sigurno je da ćete i kasnije lakše raspakovati robu kada znate šta se gde nalazi i kojim redom je spakovano;
  • Kada najmite kombi prevoz Beč, važno je da sve bude spakovano u manja pakovanja praktična za ovaj prevoz – ali brzo i bez odlaganja;
  • Još jedan od razloga za ovakvo pakovanje je što time obezbeđujete više prostora, pa lakše pakujete stvari sa sobom.

Napravite inventar stvari

Dobra priprema za selidbu podrazumeva i dobru organizaciju. Teško je napraviti organizaciju ako nemate makar uvid u to kakve stvari posedujete. Možda Vam se čini da to nije teško, jer stvari koje imate su prosečne za svaki dom. Ipak, bolje je da stavite na papir sve što imate, jer je tako daleko bolje da organizujete sve. Takođe, klasirajte predmete tako da znate kakva pakovanja da pripremite. Tek onda organizujte transport Beograd za prevoženje stvari.

Napravite plan

Pre nego što angažujete kombi prevoz Austrija Srbija, važno je da imate dobar plan selidbe. Takav plan pravi se pre nego što počnete sa pakovanjem, i uključuje i stavke i korake koje morate da pređete. Ne brinite za moguća odstupanja od plana. Dešava se da nešto i ne krene kako smo planirali, ali upravo će dobar plan sprečiti probleme.

Jednu sobu odvojte za kutije

U situacijama kada pakujete sobu po sobu, čini Vam se da su ostale sobe neupotrebljive. Ipak, nećete imati prostora da pakujete ako sve radite samo u toj sobi koju pakujete. Daleko je lakše da jednu sobu odvojite za kutije i materijal za pakovanje. Ona je prolazna soba, tu pravite pauze i odlažete stvari kada zauzimaju mesto. Ova soba je najbolje da bude spakovanja kao poslednja.

Ako želite da spakujete sobu po sobu brzo i efikasno krenite od većih stvari

Iako nam se čini da je bolje da krenemo redom, uvek je bolje imati makar neki plan. Pre svega je važno da krenete od većih stvari a onda redom do najmanjih.

Prvo pakujte veće stvari

Pakovanje po sobama posebno je komplikovano i zbog toga što ne znate kojim redosledom da pakujete. Ukoliko krenete od stvari koje su veće, imaćete mnogo više prostora za pakovanje. Vremenom, sve će biti lakše da pakujete i svakako ćete uštedeti mnogo vremena. Ne brinite, pakovanje je svakako lakše kada sklonite ono što najviše upada u oči.

Pakujte stvari koje ne koristite

Mada obično imate mnogo stvari koje Vam deluju kao višak, kada krene pakovanje videćete da i nije baš tako. Nešto možda ne koristite svaki dan, ali je potrebno da bude tu tokom tih dana kada pakujete stvari. Najlakše je da krene od onoga što zaista ne koristite, pa tek onda ono što će Vam možda zatrebati. Tako će nepotrebne stvari biti na dnu odakle ih nećete vaditi do kraja selidbe.

Dnevna soba

Najpre spakujte stvari koje ne koristite

Pakujte kuhinju prvu

Obično se preporučuje da pakovanje krene od prostorije koja nije toliko važna. U tom slučaju nam i ne pada na pamet da je kuhinja jedna od tih prostorija. Ipak, ako pogledate samu važnost prostorije, Vi svakako nećete baš kuvati u danima kada se pakujete. Mnogi preporučuju da se oslonite na kupovnu hranu, a kuhinju spakujete. Ako se pridržavate ovih saveta, zaista ćete moći da kuhinju spakujete među prvim sobama.

Bacite ili donirajte višak

Teško je odvojiti se od stvari, bilo kada se selite ili u normalnim okolnostima. Neke nam predstavljaju dragu uspomenu, druge su nam važne zbog povremene upotrebe. U tim slučajevima je teško odreći se stvari, pa bespotrebno pakujemo nešto što nam i ne treba. Zato je dobro pre nego što pakovanje počne da jednostavno bacimo ili doniramo ono što ne nosimo sa sobom. Tako će nam biti lakše a i sa manje emocija i žurbe ćemo uraditi taj posao.

Saveti kako da ovaj proces prođe lakše

Ima nekoliko trikova kojima se služe agencije kada pakuju stvari za selidbu. Poslušajte šta imaju da kažu i primenite za svoju sledeću selidbu.

Dečju sobu pakujte poslednju

Ako imate malu decu, pakovanje njihove sobe može biti veliki emotivni teret. Deca ne dopuštaju da njihove stvari odnosimo negde, jer ne razumeju da će im se one vratiti. Može biti veoma naporno svakodnevno odgovarati na pitanja gde su im omiljene igračke. Iz tog razloga se preporučuje da ovu sobu pakujete poslednju. Ako su deca starija, možete im prepustiti pakovanje sobe, takođe na kraju svega. Pogledajte šta sve treba spakovati za letovanje sa detetom, pa iskoristite neki od ovih saveta.

Odvojite stvari koje su bitne

Postoje stvari koje jednostavno ne možete tek tako spakovati i nositi, bez obzira što imaju veliku vrednost. Neke ćete koristiti i tokom selidbe, pa ih ne možete spakovati na početku. Sa druge strane, preporuka je da uvek spakujete torbu za prvu noć ili hitne slučajeve, za dane nakon selidbe. Sve te stvari odvojite na drugu stranu i spakujte u posebne kutije ili torbe. Obeležite ih kako biste znali da treba da ih nosite sa sobom.

Cveće

Odredite jednu sobu u kojoj ćete odlagati višak stvari i kutije

Pakujte u iste kutije iz različitih soba

To što pakujete sobu po sobu ne znači da kutije treba da budu predviđene za svaku sobu ponaosob. Daleko je lakše i praktičnije da recimo garderoba bude u istim kutijama, zajedno sa knjigama i stvarima koje nisu lomljive. Zato stavite kutije u jednu sobu i u njih pakujte stvari iz različitih soba jednako. Ovo će Vam značajno pomoći da spakujete sobu po sobu brzo i efikasno.