Saveti i uputstva

Kako da se psihički pripremite za selidbu?

Kada treba da se psihički pripremite za selidbu, obično počnete od dobrih strana selidbe. Stavljate na spisak sve ono zbog čega se selite, a obično to budu samo dobri razlozi. Bilo da je u pitanju nov posao, udaja ili jednostavno promena stana, sve su to razlozi da Vam preseljenje bude lepo iskustvo. Ipak, pravi problemi počnu tek kada počne i selidba. Tek tada shvatite da to i nije tako jednostavan proces kako Vam se činilo. Mnogo toga se pojavi kao teret dok vadite stare albume i stvari iz fioka. Osim toga, sav taj fizički teret iscrpljuje, a to se prenosi na psihu. Oslonite se na agenciju pa makar ne morate tražiti folije za nameštaj i ostale specifične predmete za pakovanje i tako olakšajte sebi.
Žena pod stresom

Jedan od razloga da se psihički pripremite za selidbu je i da izbegnete odugovlačenje tokom procesa selidbe

Priprema je važna ako želite da se psihički pripremite za selidbu

Veoma je važno da svoju selidbu posmatrate kao važan posao koji morate da obavite. Nije svejedno ako morate da se spakujete za kratko vreme ili imate mnogo stvari. Osim toga, kada se dobro pripremite, onda je i sama procedura lakša. Poštedećete sebe dodatnog stresa ako se dogodi nešto nepredviđeno ili se posao neplanirano produži.

  • Svaka selidba je emotivna jer podrazumeva opraštanje od jednog dela života – zbog toga će Vam biti još važnije da se psihički pripremite za selidbu;
  • Selidba je fizički teška, a to se može odraziti i na Vaše psihičko stanje – dobra agencija za selidbe Vam može pomoći da se makar ovaj deo posla olakša;
  • Kada imate decu onda je svaki problem pomnožen sa dva – to znači da ih morate veoma pažljivo pripremiti za ovaj proces;
  • Promena sredine i mesta za život ujedno je i promena navika i svakodnevice – za mnoge to je stresnije nego pakovanje;
  • Ne smemo zaboraviti da je svaka selidba skupa što je za mnoge veliki izdatak – ali ako se oslonite na agenciju koja ima povoljne cene uštedećete značajno.

Počnite sa pripremama ranije

Sigurno je da će Vam poseban stres predstavljati pakovanje u žurbi. Zato izbegnite žurbu tako što ćete se pripremiti za selidbu na vreme. Ne zaboravite da napravite plan selidbe Beograd i organizujete sve što je moguće ranije. Tako ćete izbeći moguća odlaganja ali imati vremena i da ispravljate greške i probleme kada se pojave.

Posmatrajte pozitivne aspekte selidbe

Jasno je da imate mnogo razloga da se selite, samim tim što ste se odlučili za taj korak. Ipak, kada krenu problemi i teškoće, lako zaboravimo na njih i mislimo samo na loše strane. Neke sitnice, poput toga kako nabaviti materijal za pakovanje sada isplivaju kao problem. Zato je dobro da se sa vremena na vreme podsetite zbog čega sve ovo radite i koje su prednosti tog postupka.

Pravite planove za nov život

Pakovanje, priprema za selidbu i svi prateći problemi mogu nas privremeno odvratiti od pravih razloga zbog kojih se selimo. Isto tako, zadržavanje u prošlosti može biti prilično stresno i otežavati selidbu. Zato se stalno vraćajte na budućnost i pokušajte da zamislite kako će nov život izgledati. Proverena agencija koja organizuje odnošenje starog nameštaja će Vas poštedeti vraćanja u prošlost.

Pripremite decu

Znamo da su deca daleko emotivnija od nas i da veoma teško prihvataju promene. Zato je najbolje pripremiti ih posebno za ovaj čin. To pre svega znači da obavite veoma dug razgovor sa njima o onome što Vas sve čeka ali i koje su prednosti selidbe. Možete ih uključiti u pakovanje, ali ipak selidbe specijalnih tereta prepustite profesionalcima.

Čovek u prirodi meditira

Možete pronaći mnogo načina da se oslobodite stresa tokom selidbe

Kako da se psihički pripremite za selidbu ali i olakšate sebi

Selidba je svakako stresna, bez obzira gde i zbog čega se selite. Možete dobiti posao i stan iz snova, ali opet će Vam biti žao jer za Vama ostaje čitav jedan život. Da ne zaboravimo da je i sam proces selidbe dovoljno stresan sam po sebi. On može trajati duže vreme, ako uzmemo u obzir pakovanje i transport. Zato se pripremite i za te dane, naročito ako imate mnogo toga da spakujete i vozite.

Oprostite se na pravi način

Možda najteže u svemu ovome će Vam biti da se oprostite od prijatelja, kolega na poslu i komšiluka. Svi oni imaju mnogo uspomena sa Vama i razloga da žale zbog Vašeg odlaska. Najlakše će Vam biti da iskoristite zakup skladišnog prostora i privremeno ostavite stvari tamo. Onda napravite žurku na koju ćete pozvati sve da se oprostite od njih.

Zatražite pomoć

Ne oklevajte da potražite pomoć kada god osetite krizu ili problem. Ima mnogo ljudi u Vašoj okolini koji su prošli kroz sličan proces, oslonite se na njih. Isto tako, unajmite agenciju koja ima iskustva u selidbama. Oni će organizovati sve što je potrebno brzo i lako, tako da je stres smanjen na minimum.

Napravite plan

Kao i kod svakog posla kojim se bavite, neophodno je da imate plan onoga što planirate i radite. Tako ćete biti pripremljeni i za probleme koji mogu nastati i spremni dočekati i stresne situacije. To može biti kratak spisak koraka koje ćete raditi svakoga dana, ali i detaljna lista zadataka za pripremu i sam proces selidbe.

Relaksacija je način da se psihički pripremite za selidbu

Čak i kada ste se dobro pripremili za ovaj proces, možete osetiti brojne probleme tokom njega. Jedan od razloga je i taj što je selidba komplikovana i teška, a može trajati danima. Neophodno je da naučite da se i tokom nje relaksirate koliko je god to moguće. potražite dobre načine da se odmorite, meditirajte ili povremeno prošetajte. Vaš organizam će Vam biti zahvalan.

Odmarajte kada god možete

Možda deluje kao neprimereno ponašanje kada sva gužva počne, ali to Vam može biti najbolji način da se pripremite za selidbu. Jednostavno, odmorite kada osetite potrebu za tim. Pronađite kutak u kome se možete relaksirati, a dosta Vam može pomoći i meditacija. Šta god je potrebno da Vam bude lakše dok ne prođe gužva.

Znak "breathe"

Kad god osetite da ste pod pritiskom uzmite pauzu i odmorite

Pravite pauze

Ne treba reći da će Vam biti potrebno da se odmarate kada god je to moguće. Sav taj teret i briga može se negativno odraziti na Vaše zdravlje. Čak i ako se psihički pripremite za selidbu, dešavaju se neplanirani problemi. Zato uzmite pauzu kada god osetite da Vas problem selidbe pritiska. Tako ćete pomoći i sebi ali i ljudima oko sebe.