Saveti za pakovanje

Evo zašto ne treba da odugovlačite s raspakivanjem

Ima mnogo razloga zbog kojih ne treba da odugovlačite s raspakivanjem. Najpre morate voditi računa o tome kako ćete započeti svoj novi život. Svako odugovlačenje može Vas dodatno opteretiti, a i selidba može biti na kraju skuplja. Oslonite se na pravu agenciju Moja Selidba i njihovo iskustvo u ovom poslu.
Raspakovane kutije

Najvažnije je da ne treba da odugovlačite s raspakivanjem

Ne treba da odugovlačite s raspakivanjem jer Vas čeka novi život

Sigurno je da ste i sami zaboravili šta ste sve planirali pre selidbe. Ako odugovlačite sa raspakivanjem biće Vam sve dalji Vaši planovi i budući život.

  • Teško je promeniti posao a ako smo se zbog njega preselili, onda ne treba da odugovlačite s raspakivanjem;
  • Svaka selidba podrazumeva veliki stres a što duže kutije stoje spakovane stres je veći;
  • Najvažnije je da nakon što kamionski prevoz doveze Vaše stvari što pre krenete sa adaptacijom a to možete tek nakon raspakivanja;
  • Selidba sa decom i ljubimcima posebno je stresna a postaje teža kada se dugo čeka da počnete nov život;
  • Kada god Vam je teško da otvorite kutije setite se da Vas čeka potpuno nov život i to će Vas motivisati.

Planovi

Neophodno je da napravite planove za Vaš nov život na novoj adresi što pre. Zbog toga ne bi trebalo da gubite vreme na bespotrebne poslove. Najpre se raspakujte i onda ćete lakše krenuti sa planiranjem. Ako se brzo raspakujete i odložite materijal za pakovanje, lakše ćete i zamisliti svoj novi život. Sve to olakšaće Vam i adaptaciju što dodatno skraćuje vreme za nov početak.

Novi posao

Svako želi da se posle selidbe vrati normalnom životu što je pre moguće. Nije problem ako imate mnogo kutija i stvari, ali dodatni problem mogu praviti odlaganja. Teško je krenuti u nov život, na nov posao, upoznati nov komšiluk, čak i ako ste ovu selidbu planirali. Zbog toga nemojte odugovlačiti i raspakujte čak i male kartonske kutije što je pre moguće. Videćete kako će sve biti još lakše kasnije.

Raspored u novoj kući

Kakav će raspored imati Vaš nov dom obično zavisi od toga kako ste zamislili da on izgleda. Ipak, teško je zamisliti nešto kada je stan prepun kutija i neraspakovane odeće. Takođe, moraćete da raspakujete i nameštaj i sklopite ga, a folije za nameštaj baciti, kako ne bi pravile gužvu. Iako ovo deluje kao lak posao, mnogi izgube mnogo vremena na ovim detaljima. Raščistite prostor i onda će Vam sinuti kako bi trebalo da ga sredite.

Čišćenje i sređivanje

Teško je očistiti stan ako u njemu još uvek stoje neraspakovane kutije. Kada Vam transport Beograd doveze sve na jedno mesto, to će biti odjednom. Nemojte odugovlačiti sa raspakivanjem, jer ćete imati mnogo poteškoća i oko sređivanja i čišćenja. Sa druge strane, veoma je zahtevno urediti prostor kada niste još uvek odredili gde će šta da stoji. Sve ovo može delovati konfuzno, ali radite korak po korak i biće lakše.

Odugovlačenje Vam menja raspoloženje

Mnogi smatraju da je odugovlačenje samo dodatno otežavajuća okolnost kada je u pitanju selidba. I u pravu su, jer mnogima je period nakon selidbe teži nego onaj pre.

Prazne kutije

Odugovlačenje u raspakivanju samo povećava stres

Stres

Praktično rečeno, što duže budete odugovlačili raspakivanje, to će biti teže po Vas. Nismo spremni na situacije koje ne možemo kontrolisati. Još je teže pratiti kako se razvija novi život na novoj adresi kada još uvek niste regulisali svoj život tu. Zbog svega toga stres koji je normalno da imate kada započnete selidbu sada postaje sve jači i traje duže. Možete se i zbog toga razboleti, pa izbegnite dodatne probleme rešavanjem problema na vreme.

Deca i ljubimci

Ako je Vama teško da organizujete selidbu, zamislite koliko je tek teško Vašoj deci i ljubimcima. Oni ne umeju da se postave u ovim situacijama i njima je svakako teško da se adaptiraju. Stručnjaci su jednoglasni, decu i ljubimce treba posebno pripremati za selidbu. Ali, ne završava se briga o njima tada. I posle selidbe je neophodno da se što pre raspakujete jer oni ne vole promene. Vraćanje na staro i rutinu koliko god je moguće jedino je rešenje da ova period prođete koliko-toliko mirno.

Adaptacija

Najteže nakon selidbe je da što pre steknete osećaj da zaista pripadate novoj sredini. Mnogi u ovome osećaju veliki teret. Teško je i priviknuti se na situaciju u kojoj Vam je sve novo. Još je teže ako Vam kod kuće stoje ogromne kutije koje još uvek nisu otvorene. Sve to povećava nervozu a Vi nikako da počnete svoj novi život na novom mestu. Lakše je da se raspakujete što pre.

Troškovi na kraju mogu biti veliki

Mada Vam se čini da ćete platiti najviše tokom pripreme i same selidbe, može se dogoditi da imate nepredviđene troškove i kasnije. Odlaganje sa raspakivanjem svakako može biti dodatni problem.

Troškovi

Iako Vam se čini da je najgore prošlo onoga trenutka kada dođete do svoje nove adrese, ima još mnogo toga što može biti problem. Najgore je što morate da plaćate i nakon što ste stigli, pogotovo ako ne regulišete ono što morate nakon selidbe. Ako ste iznajmili materijal, plaćaćete sve dok ga ne vratite, a može se dogoditi da i prevoz platite više jer niste preneli sve na vreme kako treba. U ovome možete mnogo uštedeti, pa nije loše da uzmete u obzir.

Oštećenja nameštaja

Možda Vam se čini da ovde ne može da se dogodi ništa strašno. Malo ste sačekali sa otvaranjem kutija, sve inače stoji, pa zašto bi brinuli? Ipak, možete rizikovati ozbiljno oštećenje nameštaja ako ne vodite računa. Ako se nešto oštetilo u prevozu, nešto palo ili se zgnječilo, to možete videti tek nakon raspakivanja. Što duže odlažete, oštećenje će biti veće. Realno bi bilo da požurite u stvarima koje su osetljive i skupe i tako uštedeti na samoj selidbi i nakon nje.

Male kutije

Potrudite se da raspakujete čak i najmanje kutije i pakovanja

Kvarljiva roba

Ono što bi zapravo trebalo da je na početku stavili smo na kraj, jer je očekivano da i sami znate da je čuvanje kvarljive robe i hrane dugo opasno. Na žalost, iako mnogi to znaju, dešava se da zaborave na hranu koju su poneli. Verovali ili ne, događa se da jednostavno zaboravite da imate hranu ili konzervu negde u nekoj kutiji. Kako biste sprečili ozbiljnu štetu, najpre pakujte pravilno i po sistemu soba. I najvažnije, ne treba da odugovlačite s raspakivanjem, jer tako samo pravite veći problem.