Saveti za pakovanje

Vodič za selidbu u studentski dom

Teško je organizovati selidbu u studentski dom jer ona predstavlja potpuno drugačiju selidbu od bilo koje druge. Ne samo da imate obavezu da se spakujete i preselite mnogo manje stvari nego što inače koristite, već to mora biti organizovano brzo. Zato se oslonite na agenciju Moja Selidba koja ima iskustva i znanja u ovom poslu.
Studenti

Spremite se za selidbu u studentski dom kao za veliku promenu u životu

Priprema za selidbu u studentski dom

Nije dovoljno samo da napravite dobar plan, kada se selite u studentski dom morate imati i organizaciju. Najpre istražite mesto u koje dolazite i organizujte se da selidba bude što je moguće brža.

  • Pakovanje je uvek dosadno i komplikovano – ovoga puta je još teže jer se selite u mali prostor pa ne možete nositi sve sa sobom;
  • Teško je organizovati selidbe Beograd kada morate preneti svoje stvari u mali prostor koji delite sa cimerima – zato je važno da se na vreme upoznate sa njima i pronađete zajednički jezik;
  • Budući da se selite u manji prostor izbegavajte da nosite kabaste stvari i velike komade nameštaja;
  • Odvajanje od kuće je teško, zato ćete selidbu u studentski dom zapamtiti kao odlazak od kuće na zauvek;
  • Neophodno je da ovaj proces završite brzo jer jedino tako nećete napraviti sebi dodatne stresove i komplikacije.

Upoznajte kraj

Pre nego što se preselite u studentski dom najpre istražite okolinu i komšiluk. Ako ste brucoš to će biti i prvo otkrivanje grada u kome ćete studirati. Sa druge strane, ovo može biti i lepa prilika da upoznate i ljude koje ćete sretati svakoga dana. Ne brinite kako ćete preneti stvari. Kombi prevoz robe funkcioniše besprekorno i Vaše stvari će svakako doći na pravu adresu. Sada je važnije da budete opušteni i pripremite se za veliku promenu u životu.

Najpre nosite manje stvari

Iako se selite iz svoje kuće ili starog stana, ne morate baš sve preneti odmah u dom. Šta više, daleko je pametnije da najpre prenesete najneophodnije, a da tek kasnije dodate i nove stvari. Razlog je očigledan, sobe u domovima su veoma male, pa sigurno nećete imati mnogo mesta za početak. Kasnije možete preneti i delove nameštaja. U tome je najbolje da unajmite kombi prevoz nameštaja, jer ćete sigurno voziti manje komade koji zauzimaju manje prostora.

Oslonite se na roditelje

Mada postajete odrasli i ovo je prilika da se priviknete na nov način života, to nije razlog da zanemarite svoje najmilije. Oni će Vam pružiti pomoć koja Vam je potrebna i sigurno dati oslonac za početak. Možda neće imati profesionalan materijal za pakovanje ali tu je agencija da pomogne na svoj način. A roditelji neka se nađu pri ruci ako treba negde još jedan par ruku. Njima će svakako biti drago da budu uz Vas.

Agencija mora biti dobra

Kada birate agenciju za ovu namenu važno je da to bude kompanija koja ima iskustva. Mnogi su skeptični prema angažovanju agencije, smatrajući to nepotrebnim troškom. Ipak, ne zaboravite da je agencija ta koja unapred može predvideti sve moguće probleme i sigurno ima iskustva i sa najtežim poslovima. Isto tako, agencija ne mora biti skupa, već Vam može uštedeti novac.

Ovo je vreme velikih promena

I sami ste sigurno svesni da je ovo trenutak kada se dešavaju velike promene u Vašem životu. Pre svega, tu je velika promena na emotivnom planu, a tu je i drugačiji prostor u kojem ćete živeti.

Manji prostor

Ne zaboravite da su studentske sobe daleko manje nego bilo koji stan. Ako tome dodamo i da ćete imati cimere, onda ćete sigurno morati nešto da ostavite kada se selite. Ovo je i dobra prilika da bacite sve ono što Vam pravi bespotrebni teret. Isto tako, ne morate sve ni da bacite. Tu je još uvek roditeljski dom koji Vam može pružiti utočište, Vama i Vašim stvarima još neko vreme.

Odvajate se od kuće

Ako je ovo Vaš prvi odlazak od kuće, onda je selidba u dom i veoma emotivan trenutak. To su emocije koje osećamo ali ne možemo da opišemo. Ne samo da se prvi put odvajate od roditelja, već je to sigurno i početak novog života za Vas koji će se produžiti u samostalan život nakon studija. Zato će i Vama i Vašim roditeljima biti veoma teško u nekim trenucima. Dobro je da se pripremite za to i dočekate ovu promenu sa ponosom. Svako u jednom trenutku treba da oseti samostalnost, pa je ovo i dobra prilika da se pripremite za nov život.

Cimeri

Skoro pa je nemoguće da živite u studentskom domu a da nemate cimere. To će biti veliki izazov za Vas, pogotovo ako nemate braću i sestre. Na neki način moraćete da se prilagodite životu koji delite sa drugima ali da i sebe promenite kako biste prihvatili druge ljude. To nije lako svakome, pa je dobro da odvojite vreme za ovaj proces. Videćete i sami da je veoma lako biti komunikativan i prijatan, naročito ako imate dovoljno volje da živite sa nekim.

Cimeri

Život sa cimerima može biti veoma zabavan i uzbudljiv

Ponesite neku ličnu stvar

Ni cimeri, ni kolege studenti ne bi trebalo da Vas spreče da sa sobom ponesete neku ličnu stvar koja Vam je uspomena od kuće. Ne ustručavajte se da na policu u domu stavite fotografiju sa porodicom, društvom ili psom. Nikome neće smetati ako na Vašem krevetu stoji plišani meda ili u kupatilu imate svoj sunđer za pranje. Sve su to mali detalji koji Vas smiruju u trenucima kada Vam nedostaje kuća i kada želite da budete na trenutak u svojoj porodičnoj kući.

Obratite pažnju na upozorenja

Ne samo da je ovo trenutak kada menjate način života, imaćete mnogo izazova i prepreka. Važno je da znate da ovo nije konačna promena i da ćete se prilagođavati i kasnije.

Morate se preseliti brzo

Iako ovo pravilo važi za svaku selidbu, kada se selite u studentski dom morate biti veoma efikasni. Jednostavno nemate vremena za duga raspakivanja i pripreme. Neophodno je da imate dobar plan i brzo donesete sve što imate u svoju sobu. Tako nećete uznemiravati ostale stanovnike doma a i Vama će biti lakše da započnete nov život. Isto tako, pripremite se za dug proces prilagođavanja, za koji Vam raspakivanje kutija samo pravi smetnju i odugovlači.

Kafa na stolu

Dobar smeštaj mnogo Vam pomaže u studiranju

Manje predmete i stvari

Ako se spremate za selidbu u studentski dom, najverovatnije će biti godišnje doba u kojem se nose laganije stvari. Zato ne komplikujte i ponesite samo one stvari koje ne zauzimaju mnogo prostora. Ovo nije trenutak da nosite kapute i jakne, čizme ali ni komode sa sobom. Prihvatite činjenicu da ćete živeti u manjem prostoru, deliti ga sa cimerima i nije dobro da zauzimate taj prostor nepotrebnim teretom. Kasnije ćete se već prilagođavati okolnostima.