Saveti i uputstva

Selidba iz kuće u stan – na šta obratiti pažnju?

Selidba iz kuće u stan može biti veoma teška jer predstavlja veliku promenu. Mnogima je teško da se naviknu na promenu koju sa sobom nosi manji prostor. Zbog toga unajmite dobru agenciju koja će Vam pomoći u ovom procesu. Agencija Moja Selidba ima iskustva u ovim poslovima i sigurno Vam može pomoći na pravi način.
Kuhinja u malom stanu

Selidba iz kuće u stan može biti veoma teška zbog smanjivanja prostora

Priprema za selidbu

Promena u ovom slučaju je dvostruka i veoma je važno da se dobro pripremite. Stručnjaci se slažu da je najpre važno da imate dobru podršku i pomoć tokom ovog procesa.

  • Imaćete manje nameštaja jer postojeći nameštaj ne možete doneti sa sobom – imajte to u vidu pre nego što počne selidba iz kuće u stan;
  • Neophodno je da se dobro organizujete, jer imate dvostruki posao – da pakujete stvari i bacite višak;
  • Pre internacionalne selidbe najpre napravite dobar raspored u novom stanu kako biste olakšali i sebi ali i majstorima;
  • Teško je navići se na promene koje donosi manji stan pa je najbolje da se najpre pripremite za ove promene.

Krenite što ranije

Pravilo koje važi kod svih većih poslova i obaveza je da započnete posao što je ranije moguće. Tako ćete lakše isplanirati sve a i imati vremena da ispravite eventualne probleme. Za mnoge je od velike važnosti i to da sve što se uradi bude uz posebno planiranje i pripremu alternativa, jer ćete tako moći nesmetano da obavite posao bez odlaganja. Naravno, na vreme unajmite kombi prevoz iz Nemačke za Srbiju jer ćete na taj način uštedeti i vremena i novca.

Izmerite novi stan

Kada se radi o smanjivanju prostora, najpre morate znati sa čim raspolažete. U ovom slučaju je neophodno i da imate dovoljno prostora i da unosite nameštaj, što mnogi obično zaborave. Morate znati da li su okviri vrata dovoljno visoki da prođe ormar, ali i sama soba dovoljna da u nju stane nameštaj. Ukoliko utvrdite da se Vaš nameštaj na uklapa, jednostavno unajmite skladište Beograd cena neka za sada bude u drugom planu.

Agencija je bolja od prijatelja

Možda Vam se čini da ćete sa prijateljima sve uraditi brže i lakše, ali to može predstavljati daleko veći problem nego što mislite. Imati prijatelja svakako je dobro i sigurno je da će se oni potruditi da Vam pomognu koliko god je moguće. Ipak, ako Vam je potrebna specifična vrsta pomoći, kao što je montaža nameštaja ili specijalno pakovanje biće Vam daleko bolje da unajmite profesionalce. I cena može biti manja ako angažujete agenciju.

Praktičan nameštaj

Jasno je da više nećete moći da koristite isti tip nameštaja kao ranije. Zbog prostora ćete morati da se odreknete mnogih stvari, a veličina i vrsta nameštaja je samo neka od njih. Imajte u vidu da je nameštaj u našoj službi a ne obrnuto i prema tome se i vodite kada kupujete nov nameštaj za stan. Najbolji je onaj koji se može sklopiti i koji sam po sebi ne zauzima mnogo prostora. Takav nameštaj bio je popularan pre nekoliko decenija. U tom slučaju možete pronaći i polovan nameštaj i srediti tako da odgovara Vašim potrebama.

Spavaća soba u malom stanu

Biće potrebno da neke stvari bacite

Važno je kakav raspored napravite

Kada prelazite u manji prostor najvažnije je da imate dobru pripremu i način na koji planirate da se priviknete. A pre svega, važno je i kakav raspored napravite u novom prostoru.

Napravite raspored u novoj sobi

Daleko je bolje da u novoj sobi napravite raspored odmah, pre nego što počnete sa unošenjem nameštaja. Naravno, neće biti baš lako, jer na taj način ste primorani da zamišljate kako bi nova soba trebalo da izgleda. Možete i unajmiti stručnjaka za ove potrebe ili pronaći neki od onih programa koji su dostupni na internetu u iste svrhe. Šta god da pronađete imajte u vidu da su ovi programi samo simulacija, pa se nemojte previše oslanjati na njih.

Napravite inventar listu

Svakako da će Vam biti lakše da se organizujete kada već imate predstavu koliko stvari nosite sa sobom. I ne samo to, ova lista će Vam pomoći da napravite dobar plan i eventualno izmenite nešto u novoj kući. Najveći problem koji sada imate zapravo je smanjivanje, odnosno, manji prostor, što znači i manje nameštaja. Vaša prva obaveza je da utvrdite šta od nameštaja imate i šta ne možete poneti sa sobom.

Unajmite skladište

Kao i kod svakog posla, neophodno je da imate i pomoć i podršku koja će služiti „za svaki slučaj“. U ovom slučaju teško je reći da li je ovo pomoć za svaki slučaj ili je možda prava neophodna pomoć. I sami ćete shvatiti da ćete nešto morati da ostavite kada se selite u kuću, a gde ćete ostaviti, to zavisi od Vas. Ipak, skladište je najsigurnije, najbezbednije i sigurno najkvalitetnije mesto za Vaše stvari. Potrudite se da izaberete pravu agenciju koja je pouzdana i brine o svojim skladištima.

Selidba iz kuće u stan je i velika promena

Najveći problem biće višak nameštaja koji morate odmah da odbacite. Pripremite se za ovu promenu što je pre moguće.

Odmah bacite višak

Mada je ovo najteži deo posla, ovo je posao koji ćete najduže odlagati. Teško je odreći se stvari pa makar i morali da ih bacite. Dok ste za jedne emotivno vezani, drugi su sigurno važni za normalan život i navikli ste na njih. Zbog toga će Vam sigurno biti teško da se odreknete tih stvari. Ipak, biće Vam daleko lakše da se odmah odreknete tih stvari i prekinete svaku zavist od njih. Kako menjate prostor u kome živite biće Vam potrebno da kupite i odgovarajući nameštaj.

Pripremite se za ogromnu promenu

Sama selidba iz jednog doma u drugi je stresna, a kada se selite iz većeg stana u manji onda je još i stresnija. Imajte u vidu da ćete promeniti bukvalno sve, uključujući i veličinu prostora. Doslovce ćete morati da živite drugačije i da imate manje nameštaja i prostora za život. Sve to prouzrokovaće mnogo problema u prvo vreme, pa se na vreme pripremajte i za taj proces.

Dnevna soba u malom stanu

Pripremite se za promenu nakon selidbe u manji prostor

Mali stan ima svojih prednosti

Nakon prvog šoka može Vam biti veoma teško da prihvatite promenu koja Vam se upravo događa. Mnogima je teško da prihvate da će živeti u manjem stanu i bez odgovarajućih dodataka. Ipak, kada se selidba iz kuće u stan završi shvatićete da sve to i nije tako loše. Na kraju, život u stanu je daleko lepši i funkcionalniji a Vaš život jednostavniji.

https://unsplash.com/photos/3wylDrjxH-E

https://unsplash.com/photos/psrloDbaZc8

https://unsplash.com/photos/21xbUDIN8ao

https://unsplash.com/photos/ykK7DS6vueg