Saveti i uputstva

Najbolji način da organizujete skladišni prostor

Sigurno je da ste i sami razmišljali mnogo puta o tome kako da organizujete skladišni prostor tako da Vam bude od koristi. Samo skladište može biti i Vaš podrum ili tavan, a nekada možete i iznajmiti zaseban prostor za kabaste i sezonske stvari. To je odlična ideja za one koji žive u malim stanovima bez prostora za odlaganje stvari. Pri tom, dobra agencija za selidbe koja ujedno i izdaje ovaj prostor ne mora biti skupa a može Vam pomoći oko organizacije prostora.
Komoda sa spakovanim tanjirima

Jedan od razloga da organizujete skladišni prostor je bolja kontrola kasnije

Napravite plan pre nego što organizujete skladišni prostor

Ako postoji makar jedan razlog da spakujete stvari u jedan ovakav prostor, to je ušteda vremena i prostora. Nije lako kada morate stalno vaditi stvari koje trenutno koristite sa polica, kako biste pronašli ono što je pozadi. Dobra organizacija znatno štedi vreme.

  • Kada organizujete skladišni prostor onda pravite i više mesta za nove stvari što je uvek dobra stvar
  • Iako Vam je sređivanje skladišta verovatno najteže što ćete raditi, ovo je mnogo efikasnije za čuvanje stvari nego samo bacanje na gomilu;
  • Ako Vam je skladište sređeno, onda ćete svaki put lakše i brže pronaći ono što Vam je potrebno;
  • Sređivanje prostora čuva Vaše stvari od habanja i oštećenja – pored toga koristite i dobar materijal za pakovanje;
  • Ponekad i sami nismo sigurni gde nam šta stoji u skladištu, pa je nekada neophodno imati sistem i srediti prostor kako bismo uvek mogli da nađemo ono što nam treba.

Napravite plan

Teško je spakovati stvari u kutije ako nemate makar neki sistem u glavi kako bi to izgledalo. Mada obično to radimo napamet, imajte u vidu da mnogo toga stoji bez nekog reda u Vašim stvarima. Neke od tih stvari najbolje je baciti ili donirati. Ukoliko niste sigurni šta ćete raditi sa pojedinim stvarima, dajte ih nekome i odmah sklonite iz vidokruga. Agencija za selidbe specijalnih tereta najbolje je rešenje za ovaj problem.

Kupite nove kutije

Verovatno već imate kutije raznih veličina i vrsta u Vašem skladištu, ali to više nije dovoljno. Svaki put kada pravite generalno sređivanje kupite nova pakovanja. To će Vam pomoći da se bolje organizujete i možda dobijete i ideju kako da spakujete stvari. Da ne govorimo o tome da svaka nova kupovina daje i motivaciju da stvari sredite bolje. Ukoliko imate mnogo starih stvari i nameštaja, unajmite agenciju za odnošenje starog nameštaja i oslonite se na nju.

Reciklirajte kutije i pakovanja

Mada nije uvek najsrećnije rešenje, pogotovo ako imate lomljive i osetljive stvari, stare kutije mogu biti od velike pomoći. Ako ništa drugo, sačuvaćete velike kutije od električnih uređaja od bacanja i tako spasiti prirodu. Sa druge strane, uštedećete novac i vreme na kupovinu novih kutija. Velike kutije nisu jedino što Vam je potrebno. Ne zaboravite da imate dosta malih stvari, nakita ili sitnica koje se lako izgube. Tu je od velike pomoći kutija od jaja. Ono što mislite da nije za Vašu kuću možete smestiti u posebno skladište. Zakup skladišnog prostora nije skup a rešiće Vas velikih muka.

Kupite žičane police

Naravno da ćete u svom skladišnom prostoru imati mnogo polica i fioka. Ipak, žičane police imaju višestruku namenu. Pre svega je važno da imate police koje su pregledne, jer je teško videti šta je iza kada natrpate mnogo stvari na policu. Isto tako, one su jednostavnije, ne skupljaju prašinu i lagane, pa ih lako možete pomerati u prostoru.

Napravite sistem pre nego što organizujete skladišni prostor

Iako je pakovanje u skladište samo po sebi veliki korak napred u sređivanju prostora, to nije dovoljno. I skladište mora biti dobro sređeno. U tome je najbolje da napravite sistem gde i kako ćete odlagati stvari pre nego što počnete sa uređivanjem.

Označite kutije

Sigurno da ste i sami do sada shvatili da je najvažnije imati dobar sistem za označavanje kutija kada želite da prepakujete stvari. Teško je stalno tražiti po kutijama ono što Vas zanima, a to i pravi dodatni nered. Zato kupite dobre trake ili stikere i označite šta se nalazi u kutiji.

Magacin

I velike trgovine u svojim objektima koriste sistem obeležavanja

Koristite boje

Ako niste sigurni kako da označite kutije ili mislite da je to preterano gubljenje vremena, onda su tu stikeri u boji da Vam pomognu na drugi način. Ovaj sistem dobar je jer može pomoći i Vašoj deci da se brže snađu kada traže nešto. Najvažnije, boje mogu označavati sistem, pa je plava za predmete iz kupatila a žuta za jorgane i jastuke, na primer.

Stavite sve na zid

Jasno je da pod skladišta, koliko god bio prostran, nije dovoljno dobar za odlaganje stvari. Pre svega, nećete nikada imati dovoljno prostora, a i teško ćete se kretati kroz skladište. Ali, ako stavite na zid sve ono što je lagano, imaćete i preglednije i uvek čisto skladište. Tu možete koristiti razna pomagala, poput vešalica, kuka ali i panoa od plute ili stiropora na koji možete zakucati eksere.

Mali trikovi da organizujete skladišni prostor

Mada se čini malim i nevažnim, ponekad baš ti mali trikovi mogu biti od velike pomoći kada organizujete prostor. Pre svega počnite sa sređivanjem, onda sa pakovanjem. Vremenom ćete i sami razraditi sistem koji Vam najviše odgovara.

Odredite prostor za papir

Mada nije uvek preporučljivo sklanjanje dokumenata na posebno mesto poput skladišta može biti dobro i trajno rešenje. Važno je da koristite metalne kasete koje se zaključavaju i da ih držite na mestu gde sigurno nema vlage. Sada odredite sistem kako ćete ih čuvati, kupite mnogo različitih fascikli i tako sredite dokumenta po važnosti i grupama.

Fascikle

Odredite i prostor za čuvanje fascikli sa važnim papirima

Pakujte sezonski

Imate mnogo novogodišnjih ukrasa koji su Vam vredni a neke ste i sami uradili po sistemu uradi sam? Verovatno i sami imate naviku da sklanjate novogodišnje ukrase na posebno mesto u skladištu, pa je ovo samo dopuna tog sistema. Zimsku opremu za skijanje možete slobodno skloniti u ćošak tokom leta, jer je nećete uzimati do sledeće zime. Isto važi i za letnju opremu i gumene dušeke. Ovaj sistem omogućava da jedan deo prostora bude za stvari koje koristite stalno, pa ćete ih tako lakše videti.

Zaštite stvari od oštećenja

Nije dovoljno samo da organizujete skladišni prostor. Mada stvari stoje u jednom položaju kada su u skladištu i sigurno je da nećete morati da ih uzimate stalno, morate ih i zaštititi. Sa jedne strane, veliki problem je prašina koja može da napravi pravu pometnju u podrumu a sa druge, neki predmeti mogu se ogrebati tokom stajanja u kutiji. Koristite papir i uvijte sve što je lomljivo i osetljivo.