Saveti za pakovanje

Šta prvo da spakujete a šta poslednje?

Mnogi se spremaju za selidbu a da ne shvataju koliko je važno šta prvo da spakujete a šta poslednje. Deluje da je taj redosled nevažan, ali u tome se mnogo greši. Ne samo da ćete na ovaj način daleko bolje i organizovanije spakovati i zaštititi Vaše predmete, već ćete imati i više vremena. Iz agencija Moja Selidba preporučuju da se redosleda držite i kada otpakujete stvari nakon selidbe.
Čovek pakuje kutije u gepek

Važno je da znate šta prvo da spakujete a šta poslednje kada se spremate za selidbu

Zašto je važno šta prvo da spakujete a šta poslednje?

Postoji mnogo razloga zašto je ovaj redosled važan, a zaštita i dobra organizacija samo su neke od njih. Oni koji se bave selidbama uglavnom preporučuju da prvo spakujete ono što ne koristite stalno iz logičnih razloga.  Oni to preporučuju na osnovu iskustva iz mnogobrojnih selidbi u Beogradu kao i ostalih gradova širom Srbije.

  • Od velike je važnosti da imate dovoljno kutija da spakujete sve stvari koje imate – mada je i tada važno šta prvo da spakujete a šta poslednje;
  • Zaštita je uvek važna i na nju ne zaboravite čak i kada se pridržavate svih pravila pakovanja;
  • Kada se spremate za selidbu onda morate biti brzi a ovaj metod Vam pomaže da budete brzi i efikasni;
  • Dobra organizacija štedi vreme i prostor a svakako pomaže i da imate dobar redosled prilikom pakovanja stvari;
  • Ovaj metod važan i prilikom istovara stvari – agencija koja organizuje kombi prevoz Beč objasniće Vam zašto je to važno.

Velike predmete

Logično je da ćete na dno kutije spakovati prvo najveće predmete. Takvo pravilo važi i za pakovanje u kamion. Jasno je da ćete na taj način sprečiti da neki od tih predmeta padne i ošteti predmete ispod. Ove predmete možete smatrati i stabilnim nosačem, jer će omogućiti da na njih stavite manje predmete. Ipak, kompanija koja radi transport Beograd će Vam uvek preporučiti da prvo proverite koliko su ti predmeti stabilni i da li postoji mogućnost da se polome tokom vožnje.

Kuhinja

Kada počne gužva oko pakovanja i selidbe, kuhinja će biti deo stana ili kuće u koji nećete baš često zalaziti. Tokom ovih dana najbolje je da organizujete ketering ili se hranite na neki drugi način, a kuhinju spakujete odmah. Tako ćete sprečiti žurbu kada morate da zaštitite stvari od lomljenja, ali i mogućnost oštećenja kada nemate mnogo vremena za ispravljanje grešaka. Ako Vam je potreban kombi prevoz Austrija Srbija onda je najbolje da unajmite dobru agenciju.

Aparate

Najveći broj aparata nalazi se u kuhinji, ali se ovde pod njima podrazumevaju i ostali, poput fena ili grejalice. Činjenica je da Vam oni neće trebati dok traje selidba, pa je najbolje da ih odmah sklonite. Za njih će Vam biti potrebna mnogo bolja zaštita, dobre i čvrste kutije i dobar materijal za pakovanje. Jedino tako ćete biti sigurni da ste prebrinuli najteži deo posla.

Nesezonsku obuću

Možda Vam se čini kao ne baš toliko bitna stavka, ali obuću morate spakovati kada se selite. Dobro je da odmah spakujete ono što ne koristite, a to je još važnije ako su u pitanju kabaste stvari. To se odnosi i na čizme, skije ali i desetine papuča i sandala koje samo zauzimaju prostor. I njih morate zaštititi, a potrudite se i da pronađete dobru kutiju koja se neće pocepati. Veoma je važno i da naučite kako da zaštitite obuću tokom skladištenja i selidbe.

Kutije

Prvo spakujte stvari koje ne koristite

Šta spakovati poslednje?

Kada ste spakovali ono što nećete koristiti, na red dolaze predmeti koje koristite i tokom selidbe. Za njih će Vam biti mnogo teže da ih spakujete, posebno jer ih sve vreme koristite. Ipak, smatrajte ovo izazovom i dobrom prilikom da se brzo spakujete.

Sitnice iz kuće

U ovom trenutku, dok još niste počeli da se pakujete, sigurno razmišljate samo o tome kako ćete spakovati garderobu i krupne komade nameštaja. Mnogi zaboravljaju, međutim, da su oni samo deo onoga što Vam je potrebno. Pre svega morate imati i dobra pakovanja i pakete za sitnice koje svaka kuća ima, poput ukrasa na komodi ili držača za kišobrane. Dobro je da odvojite vreme samo za njih i spakujete na primereno mesto.

Odeća

Konačno, došao je red na ono što Vam je uvek pred nosom i što smatrate najpotrebnijim. Ako ste napravili dobru listu inventara i odvojili ono što ćete baciti, ostaju majice, dukserice i jakne kojima morate naći mesto. Važno je da to uradite što je moguće jednostavnije, bez mnogo razmišljanja. Nemojte posebno klasirati odeću po sezonama, ali svakako ćete prvo odvojiti najteže i kabaste komade. Na dno neka dođu jakne, pa tek onda laganija odeća.

Vrednosti

S ozbirom da se radi o vrednim predmetima, ne smete ostaviti ove vrednosti po strani. Važno je da sve vreme imate uvid u to šta pakujete, pa nećete ništa izgubiti. Zato se i predlaže da stvari koje su vredne spakujete među poslednjima. Na taj način do kraja ostaju pred Vašim očima, što znatno poboljšava kontrolu.

Upozorenja prilikom pakovanja

Svako ko se makar jednom selio zna da su ovo trenuci kada su Vaše stvari izložene brojnim izazovima. Iz tog razloga je važno da budete skoncentrisani i pažljivi prema predmetima i zaštitite ih na vreme.

Ne zaboravite da zaštitite predmete

Mada mnogi znaju da je važno zaštititi predmete kao što je važno spakovati ih, mnogi to izgube iz vida kada krene gužva oko selidbe. Ipak, prvi korak koji morate napraviti kada se spremate za selidbu je da pripremite materijal za pakovanje. Tako će Vam biti pri ruci i nećete tek tako zaboraviti koliko Vam je važan. Svaki predmet zaštitite na pravi način.

Čovek pakuje kutiju

Ne zaboravite da i nakon selidbe otpakujete kutije istim redosledom

Obeležite kutije

Mada Vam se čini kao nepotrebni napor, veoma je važno da se kutije propisno zaštite. Razlog je što će one proći mnogo ruku, od kojih neke neće biti iz Vašeg okruženja. Ako želite da zaštitite predmete od krađe, nemojte pisati šta je u kutijama. Ipak, neophodno je da na kutiji piše koja je strana gornja i da li je u njoj nešto lomljivo ili vredno. Ovakvi koraci znatno olakšavaju radnicima pakovanje u kamion.

Otpakujte obrnutim redosledom

Logično je da ako ste naučili šta prvo da spakujete a šta poslednje, taj isti metod koristite i pri otpakivanju. Sve to će Vam pomoći da se lakše organizujete u novom domu ali i da započnete nov život što pre. Naposletku, ove metode Vam pomažu i da se bolje organizujete ali i zaštitite stvari od mogućih lomova ili gubitka.