Međunarodne selidbe

Prednosti i mane selidbe u Hrvatsku

Postoje mnoge prednosti i mane selidbe u Hrvatsku pa je najbolje da najpre napravite dobar raspored i listu onoga što želite. Svaka selidba je teška na svoj način ali selidba u inostranstvo ima mnogo izazova. Ipak, ne bi trebalo da Vam bude teško da se preselite ako sarađujete sa dobrom agencijom kao što je Moja Selidba.
Hrvatska zastava

Odredite sami koje su prednosti i mane selidbe u Hrvatsku

Prednosti selidbe u Hrvatsku

Svakako da je preseljenje u drugu zemlju izazovno i na svoj način teško, ali gledajte prednosti te selidbe. Videćete i sami da je ovo zapravo jedan sasvim nov način života za Vas.

  • Svaka selidba u inostranstvo ima svoje prednosti i mane – na Vama je da odlučite na koji način se ta promena odražava na Vas;
  • Mnogi se sele u drugu državu zbog posla – ako ste i Vi jedan od tih ljudi ne brinite, imaćete mnogo bolje uslove;
  • Važno je pripremiti dokumenta kao i za svaku selidbu u inostranstvo pogotovo ako se selite na duže;
  • Zapakujte sve stvari koristeći folije za nameštaj kako se nešto ne bi oštetilo nešto od vrednih stvari;
  • Uvek je najvažnije odabrati profesionalnu agenciju sa iskustvom koja Vam može pripremiti sve što je potrebno za selidbu.

Nova država

Svaka selidba je teška, pogotovo ako je u inostranstvo. Ipak, selidba u Hrvatsku je preseljenje na malu razdaljinu od nas, što i nije tako teško. Sa druge strane, selimo se na mesto koje je drugačije od onoga na šta smo navikli i sigurno je da to donosi mnogo izazova. Zbog toga se spremite za promene i prihvatite ih kao veliku promenu u životu. A sama selidba ne bi trebalo da Vas plaši, jer uz profesionalan Beograd Zagreb kombi prevoz nećete imati nikakvih problema.

Članica Evropske unije

Hrvatska je članica EU zbog čega u njoj vladaju neka druga pravila. Ovo je država koja ima svoje prednosti i koja sigurno nudi brojne mogućnosti. Ako imate sreće pa nakon jedne internacionalne selidbe ostanete dovoljno dugo da dobijete dokumenta i radnu dozvolu, moći ćete da birate državu EU u kojoj ćete živeti. Sa druge strane, članstvo donosi i bolji standard i uslove života.

Više izbora

Iako je Hrvatska velika država i ima mnogo mesta sa različitim pravilima i uslovima života, možemo reći da je život u ovoj državi svakako bolji. Ne samo da je mogućnost da pronađete posao bolji, već je i način života drugačiji. Možete birati između mnogo različitih sektora i oblasti u kojima biste radili, što svakako donosi mnogo prednosti. Isto tako, mogućnost zaposlenja je veoma visoka.

Prirodne lepote

Hrvatska ima onu jednu veliku prednost koja se odnosi na prirodne lepote koju retko koja država ima. Nije dovoljno samo reći da ima lepe predele i pejzaže. Ovo je država koja ima i odličnu klimu, koja omogućava i lepše letovanje na Jadranu. Ako ste u prolazu, nemojte propustiti Plitvice, ali ni Jadransku obalu, svakako ćete pronaći mnogo toga za sebe.

Plitvička jezera

Hrvatska ima brojne prirodne lepote u kojima ćete uživati

Koje su mane selidbe u Hrvatsku?

Ima mnogo toga što Vam se možda neće dopasti u Hrvatskoj. Ipak, većina tih stvari posledica su loše pripreme za ovu selidbu.

Velika promena

Svakako da je selidba u inostranstvo velika promena u svačijem životu. Ako i niste planirali da se preselite ovako daleko, jasno je da je prelazak u drugu državu stresan. Za mnoge je ova promena drastična i teško se uklapaju. Mada je Hrvatska blizu i može se doći do nje za nekoliko sati, ima mnogo toga što je drugačije. Zbog toga je važno da se pripremite za ovu selidbu i za ono što Vas čeka nakon nje. Ipak, prihvatite to kao veliku promenu u životu ali u pozitivnom smislu.

Uslovi za dobijanje vize

Budući da je Hrvatska članica EU potrebno je da ispunite određena pravila kako biste dobili radnu vizu i dozvolu za rad u njoj po njihovim pravilima. Nemojte da Vas zavara poznavanje jezika, jer ćete u Hrvatskoj morati da polažete jezik, sa svim pravilima koja i nisu baš ista kao i kod nas. Isto tako, biće Vam potrebno da određeno vreme provedete u ovoj državi, pronađete posao i smestite se na neko vreme kako biste dobili boravišnu dozvolu.

Drugačiji karakter

Kao što ćete u svakoj državi naići na drugačiji karakter i pravila ponašanja, tako je i u Hrvatskoj za nijansu drugačije nego u Srbiji. Ipak, postoje brojne sličnosti sa kojima se morate suočiti jer ćete vremenom morati da naučite da živite sa novim prijateljima. Na kraju, prijateljstvo i kolegijalnost su univerzalne stvari pa je neophodno da se zbližite sa ljudima.

Koje su prednosti i mane selidbe u Hrvatsku – odgovor dajete Vi

Postoji mnogo razloga i za i protiv selidbe u Hrvatsku ali konačnu odluku dajete Vi. Najpre pogledajte sve ono što Vam se čini kao dobra i loša strana ove odluke.

Posao i škola

Možda ste odlučili da se preselite u Hrvatsku zbog posla ili studija, a onda ste i odlučili da se preselite sa celom porodicom. U tome nema ničeg lošeg, jer ćete u Hrvatskoj pronaći mnogo toga zanimljivog za Vas. Pogledajte kakve su škole u ovoj državi, šta se sve nudi i kakve su prednosti rada i školovanja. Ovde imate i jedinstvenu Pravoslavnu gimnaziju sa delimičnim programom iz Srbije, koja daje velike prednosti za školovanje i u inostranstvu a čuva tradiciju srpske kulture.

Hrvatsko primorje

Imaćete mnogo toga da vidite i posetite u Hrvatskoj

Nove obaveze

Svaka selidba podrazumeva i promene u načinu razmišljanja i rada, ali i mnogo toga novog u načinu života. Upravo je u tome problem kada treba pronaći novo mesto za život. Najpre se pitajte da li ste u mogućnosti da prihvatite novine koje Vam se nude. Koliko ste spremni da promenite u načinu života koji vodite, prihvatite da recimo duže putujete na posao ili tražite parking? Na sva ova pitanja morate odgovoriti pre nego što počnete da pakujete kofere.

Viši standard

Konačno, selidba u drugu državu ima smisla ako je zbog boljeg života i standarda. Ako bi birali prednosti i mane selidbe u Hrvatsku, ovo bi bila velika prednost. Hrvatska se izborila da krizama 90-ih i spremno ušla u Evropsku uniju. Zbog toga je sada daleko bolja država za život nego što je bila nekada a to sve može biti dobar razlog da pređete ovde da živite. Ako ništa drugo, imaćete mnogo bolji standard i uslove za rad.