Saveti i uputstva

Koji su gradovi Srbije najbolji za mlade preduzetnike?

Teško je izdvojiti koji su gradovi Srbije najbolji za mlade preduzetnike, jer poslova ima raznolikih. Dok je za neke dovoljno da mesto bude prijatno za život, za druge je važno i kako je grad povezan sa auto-putem. Sve to možete istražiti i sami, a za selidbu se oslonite na agenciju Moja Selidba jer će oni organizovati sve umesto Vas.
Mladi preduzetnici u kancelariji

Gradovi Srbije najbolji za mlade preduzetnike moraju ispuniti nekoliko uslova

Koji su gradovi Srbije najbolji za mlade preduzetnike?

Ima više gradova koje možemo izdvojiti kao dobre za osnivanje biznisa. Neki od njih su već na mapi najboljih gradova za posao inače.

  • Cene su od velikog značaja kada birate mesto za život, zbog toga najpre krenite od toga koliko ćete morati da uložite u svoj posao;
  • Saobraćaj je obično veliki problem u svakom gradu, posebno ako morate da vozite sirovine ili robu sa jednog na drugi kraj grada;
  • Za mnoge mlade ljude gradovi Srbije najbolji za mlade preduzetnike su oni u kojima mogu imati bogat društveni život;
  • Ako se selite sa decom, onda je demontaža i montaža nameštaja manje važna od sadržaja za njih;
  • Bez obzira kojim poslom se bavite važno je da izaberete lokaciju koja je pristupačna za Vas i Vaše klijente.

Niš

Iako nije baš poznat po velikom broju start-up preduzeća, Niš je svakako veoma poznat kao grad u kojem se može započeti posao. Pre svega, to je grad koji ima niži standard od Beograda, što ga čini veoma povoljnim za ulaganja. U njemu je lakše dobiti dozvole za gradnju, a cena kvadrata daleko je niža nego u većim gradovima. Isto tako, ovo je grad koji daje dobre uslove novim preduzećima, pa je dobro što možete uložiti bukvalno u sve što želite. Vreme je da unajmite kombi prevoz Beograd Niš i započnete posao ovde.

Sokobanja

Mada i nije grad, Sokobanja se može pohvaliti dobrim potencijalom za mlada preduzeća. Posebno je pogodan za firme koje se bave proizvodnjom ili poslovima koji se obavljaju onlajn. Prednost je u tome što ima veoma povoljne cene kvadrata, dok, sa druge strane, ima prednost u ulaganjima u infrastrukturu. Zbog toga je kombi prevoz Beograd Sokobanja jedan od najpovoljnijih i najbolje organizovanih. Ne možemo zaobići činjenicu da ste u banji, što Vam daje veliku prednost ako volite da zanimljivo organizujete svoje slobodno vreme.

Novi Sad

Po mnogo čemu je ovaj grad poznat i popularan među mladima. Počev od jednog od najpoznatijih festivala u Evropi, Exita, pa preko zanimljivih koncerata. Isto tako, ovo je grad sa veoma primamljivim cenama nekretnina, koje mogu biti na mirnim i privlačnim mestima. Ukoliko Vas zanima da započnete posao ovde, onda je dobro da se raspitate kakav je kombi prevoz Beograd Novi Sad i unajmite ga što je pre moguće.

Kragujevac

U samom srcu Srbije leži grad u kojem možete započeti razne poslove i pokrenuti proizvodnju bilo čega. Nakon što je velika fabrika delova otpustila radnike i zadržala nešto skromniju proizvodnju, ovaj grad postao je pravo mesto za nove fabrike i poslove. Veliki broj nekadašnjih radnika ali i mladih započeo je poslove koji su unapredili život u ovom kraju. Sa druge strane, tu je i seoski turizam koji uvek može biti plodno tle za ulaganja. Ako volite istoriju, u ovom gradu nalaze se Šumarice koje svakako treba obići.

Beograd

Mada je život u ovom gradu veoma skup, Beograd ima bezbroj prednosti za nove firme i fabrike. Jedna od stvari koju morate uvek imati u vidu je da je ovaj grad poznat po ulaganjima, infrastrukturi i velikom broju stranaca koji svakodnevno dolaze ovde. Isto tako, važno je naglasiti da u ovom gradu možete proširiti delatnost daleko lakše nego bilo gde drugo a i pokrenuti posao na više lokacija. Ipak, standard je ono na šta bi trebalo uvek obratiti pažnju.

Ruke

Morate svoju kompaniju napraviti da odgovara i Vama i Vašim radnicima

Uslovi koje gradovi moraju ispuniti

Neki od gradova su najpre povoljni zbog standarda i ponude. Drugi su ipak povoljniji zbog poslova i lokacije. Vi svakako dajete poslednju reč.

Dovoljno blizu svega

Naravno da je za svaki posao važna lokacija gde se obavlja, ali je ovde važno i da bude na lokaciji koja odgovara Vašem poslu. Nekada je to centar Srbije, nekada može biti i neki drugi kraj. Jasno je da će Vam od većeg značaja biti grad na granici sa susednom državom za Vaš posao ako sarađujete sa kompanijama u njoj. Sa druge strane, blizina auto-puta uvek je velika prednost.

Sadržaji i društveni život

Ako ste već mladi preduzetnik, Vama je od velike važnosti da svoj posao osnujete u mestu u kojem možete uživati i u slobodnim aktivnostima. Nekada to može biti i veliki izbor kafića i restorana, za druge je to ipak bogat kulturni život. Ako već razmišljate o selidbi u drugi grad, pogledajte šta on nudi i po čemu je poznat, pa i to stavite na listu.

Cene nekretnina

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno da cene u gradu u kojem osnivate posao budu niske. Jasno je da one utiču i na Vas ali i ono čime se bavite. Cene nekretnina značajno povećavaju ulaganja koja imate u poslu, a to podiže i cenu Vaših proizvoda ili usluga. Zbog toga krenite najpre od toga, koliko košta kvadrat, izdavanje lokala i sličnih informacija.

Ostali uslovi na koje morate obratiti pažnju

Pored očiglednih, postoji mnogo detalja na koje mladi preduzetnici zaboravljaju ili ne obraćaju pažnju. Ipak, kada pokrećete novi posao, neke stvari morate imati u vidu.

Dostupnost zdravstvene nege

Možda biste voleli da živite u nekom zabačenom kraju, bez gužve u saobraćaju i galame, posebno ako Vaš posao ne zahteva povezanost sa prevozom. Ipak, razmislite koliko je to bezbedno, s obzirom da ćete ovde zasnovati posao koji bi trebalo duže da traje. Nekada je od velike važnosti i da li ćete moći da se lečite ili pregledate ako Vam je potrebno. Ovo se posebno odnosi na fabrike u kojima radi veliki broj radnika koje morate pokriti i zdravstvenom negom.

Poslovni sastanak

Ima mnogo razloga zbog kojih neka mesta za preduzetnike imaju prednost

Zagađenost

Konačno, svako bi trebalo da bira mesto za rad i život prema stepenu zagađenosti u tom mestu. Na žalost, poslednjih godina smo svedoci da je zagađenje u Srbiji sve veće, posebno u velikim gradovima. Mada to ne mora direktno da utiče na Vaš posao, može uticati na privatan život ali i Vaše radnike. Osim toga, vodite računa o zakonima i ekološkim taksama koje u nekim gradovima mogu biti veoma visoke.