Međunarodne selidbe

Kako da spakujete kamion za selidbu?

Nije lako da spakujete kamion za selidbu, čak i ako ste u tome iskusni. Najbolje to znaju radnici u agencijama za selidbu koji su spakovali mnogo kamiona do sada. Razlog je što morate pametno iskoristiti prostor, ali u isto vreme voditi računa o zaštiti tih predmeta, jer u suprotnom možete ih ozbiljno oštetiti. Preporuka je da se oslonite na profesionalce u agenciji Moja Selidba koji imaju dovoljno iskustva u pakovanju i sigurno znaju kako da spakuju stvari.Spakovane kutiije

Uredno spakovane kutije su prvi uslov da spakujete kamion za selidbu

Priprema je do velike važnosti

Iako Vam se čini da je najlakše da spakujete stvari kada su sve kutije tu pred Vama, profesionalci kažu da nije uvek tako. Naprotiv, veoma je važno da imate plan i ideju kako i gde treba staviti određene kutije. Sve će Vam to olakšati i ubrzati posao kasnije.

  • Bezbednost je uvek na prvom mestu i o tome razmišljajte kada želite da spakujete kamion za selidbu na najbolji način;
  • Važno je da umete da dobro rasporedite teret u kamionu – u suprotnom možete rizikovati ozbiljne probleme i štetu;
  • Brzina pakovanja je uvek važna kada se spremate za selidbu, ali nemojte da zbog toga rizikujete probleme;
  • Potrebno je da vodite računa i o raspakivanju kamiona jer će Vam i za to biti potrebno vreme a podjednako je opasno;
  • Najbolje je da kamion za selidbe Beograd najpre spakuje profesionalna agencija, jer samo oni znaju kako najbolje da rasporede teret i zaštite stvari.

Najveće stvari prvo

Logično je da ćete na dno kamiona staviti najveće predmete, koji ne mogu da padnu. Oni će pružiti i potrebnu stabilnost kamiona tokom putovanja, što će olakšati i Vama i vozaču. Sa druge strane, važno je za međugradski prevoz kamionom da imate i potrebna dokumenta i obeležite kutije, kako bi na carini mogli ispitati njen sadržaj bez problema.

Dobar raspored

Nakon što ste najteže stvari stavili na dno, a lakše iznad, važno je i da raspored u kamionu bude pravilan. Ne samo da morate da spakujete stvari na pravi način, već je neophodno da ostaje što manje prostora između njih. Na taj način štedite prostor, ali i predmeti čuvaju jedan drugog od pada tokom transporta. Najvažnije je, ipak, da stvari pakujete tako da ništa ne viri, da ćoškovi budu pokriveni i predmeti uglavljeni jedan uz drugi.

Skladište

Naravno da bi svi voleli da spakuju stvari tako da sve bude prevezeno jednim kamionom na destinaciju. Ali to nije uvek moguće, jer nekada imate više stvari nego što ste planirali. Ako ne možete da rasporedite stvari na pravi način, unajmite skladište Beograd u koji ćete privremeno skloniti sve što je višak. Vodite računa da skladište bude na lokaciji koja Vama odgovara, ali da bude pouzdano i dobro čuvano.

Pripremite dokumentaciju

Jasno je da pakovanje i prevoz nije jedino što bi trebalo da Vas interesuje kada se spremate za selidbu. Od velike je važnosti da se pripremite i za prevoz stvari preko granice, jer ćete morati da prođete carinu. Za neke predmete Vam neće biti potrebna dokumentacija, dok je za druge neophodno da imate garanciju i račun. Svakako se raspitajte šta Vam treba za putovanje u inostranstvo pre nego što se spremite za selidbu.

Kako da spakujete kamion za selidbu?

Konačno, kada su kutije tu i treba ih ubaciti u kamion, posao tek počinje. Postoji niz preporuka na koje treba obratiti pažnju kako biste ovaj posao uradili na pravi način.

Uglavite sve dobro

Ovo je postupak kojim se služe najbolje agencije za selidbu, ali ne može uraditi svako. Samo iskusni radnici ovih agencija umeju da spakuju stvari tako da nema prostora između, ali i da ništa ne viri. Ipak, važno je i sačuvati stvari od oštećenja, što nije uvek lako. Nemojte dozvoliti da po cenu dobrog pakovanja oštetite ili pogužvate kutiju tokom transporta. Na ovaj način dodatno štedite i na materijalu za pakovanje ali i držačima i kaiševima.

Raspakujte pažljivo

Kada jednom završite selidbu, imaćete želju da sve što pre raspakujete i smestite se. Ipak, neće biti baš lako da uradite to, iz mnogo razloga. Pre svega, kada ste već spakovali sve na mesto nemojte da padnete u iskušenje da što pre rasturite ono što ste spakovali. Može se dogoditi da oštetite kutije tokom tog procesa raspakivanja. Isto tako, može se dogoditi da se neke od kutija naglo obruše i tako oštete nešto u kamionu.

Lomljive predmete stavljajte odozgo

Jasno je i logično da lomljive stvari nikada nećete stavljati na dno, ispod teških predmeta. Ipak, kada stavljate predmete odozgo može se dogoditi da padnu i opet se oštete. Zbog toga je važno ne samo da ih stavljate preko ostalih predmeta, već i da dobro zaštitite od pada. Možete ih jednostavno uglaviti između kutija ili koristiti bolje i bezbednije metode.

Radnici nose kutije

Pre svego vodite računa o bezbednosti i Vas i radnika

Obratite pažnju na bezbednost

Ima mnogo toga na šta treba obratiti pažnju prilikom pakovanja stvari, ali bezbednost je na prvom mestu. Pre svega vodite računa da Vi budete bezbedni i da neka od kutija ne padne na Vas ili nekoga u blizini. Nakon toga, potrudite se da se ništa ne ošteti tokom puta.

Zaštitite stvari

Veliko je pitanje kako ćete na pravi način zaštititi stvari tako da ne dođe do lomova i oštećenja. Iako je za većinu stvari dovoljno da ih jednostavno uglavite, nekima je potrebno da budu i dodatno zaštićeni. U tome nije dovoljno samo da fiksirate kutije i pakovanja, već i da ih zaštitite od ogrebotina i lomljenja. Takođe, zaštitite ih tako da ne oštete i Vas i radnike dok pakuju stvari, posebno ublažite oštre ivice i linije.

Kaiševi i blokade

Tokom transporta koristi se mnogo jednostavnih stvari koje mogu da pomognu da ne oštetite stvari. Neke kompanije koriste specijalne kaiševe i blokade koje sprečavaju klizanje tokom transporta. Osim toga, možete i sami podglaviti kutije posebnim sredstvima i sprečiti oštećenja. Važno je da imate čvrst predmet ili kaiš koji je predviđen upravo za ovakve probleme.

Parking kamiona

Pakovanje kamiona za selidbu nije nimalo lako

Iskusni radnici

Konačno, najvažnije je da sarađujete sa agencijama koje imaju iskusne radnike i znaju kako da zaštite stvari. Oni znaju kako je najbolje da spakujete stvari za selidbu a da ne oštetite ništa i ne izgubite tokom puta. Nemojte brinuti zbog cene, jer ona ne mora biti visoka ako se dobro pripremite. Šta više, na ovaj način uštedećete mnogo više nego što ste planirali i opet imati dobar prevoz.