Saveti i uputstva

Kako da se psihički pripremite za međunarodnu selidbu?

Nije lako da se psihički pripremite za međunarodnu selidbu, ali morate ovo prihvatiti kao svoj najvažniji posao. Ako unajmite agenciju Moja Selidba nećete morati da brinete o mogućim problemima i odlaganjima.Zastave

Neophodno je i da se psihički pripremite za međunarodnu selidbu

Pre selidbe je posao daleko teži

Od toga kako se budete pripremili za selidbu zavisi i sam njen tok. Najpre se dobro organizujte pre i biće Vam lakše da prihvatite sve moguće probleme.

  • Najvažnije je da se dobro i što ranije pripremite za dokumentaciju – biće Vam neophodno da se pripremite i pre nego što počnete sa pakovanjem;
  • Spakujte se tako da sve što imate bude što bliže Vama i na jednom mestu;
  • Internacionalne selidbe su veoma stresne pa se pripremite i za tu neprijatnost;
  • Potrebno je mnogo vremena da se sve organizujte i budite spremni za eventualna odlaganja;
  • Zbog korone su mnoga pravila promenjena – raspitajte se na vreme šta vas čeka kako biste mogli da se psihički pripremite za međunarodnu selidbu.

Počnite sa pripremama na vreme

Ništa ne povećava nervozu kao kašnjenja i odlaganja. Čak i kada ste sve isplanirali, moguće je da imate neplanirane probleme i poteškoće. Ipak, možete napraviti plan koji bi obuhvatio i alternativna rešenja, u slučaju da nešto krene naopako. U svakom slučaju, angažujte profesionalni kombi prevoz iz Nemačke za Srbiju i oslonite se na najbolje u ovom poslu. Tako će i problema biti manje, a Vi možete pronaći i dobre strane ove selidbe.

Napravite plan

Kada već pravite plan selidbe, važno je da obuhvatite sve moguće opasnosti i situacije. Naravno da kao neko ko se nije selio teško da možete baš sve predvideti. Slično važi i ako Vam je potrebna montaža nameštaja, jer sami teško da ćete moći da organizujete. Sve što je potrebno stavite na papir i isplanirate na vreme, jer jedino tako možete uraditi sve kako treba. Ne zaboravite i na to da je plan potreban i kako ne biste imali nepotrebna odlaganja.

Raspitajte se šta je sve potrebno

Budući da organizujete selidbu, sigurno je da će Vam biti potrebne kutije i raznovrsni materijali za uvijanje i pakovanje. Možda će Vam biti potrebno i skladište Beograd cena može biti i prihvatljivija nego što mislite. Važno je da sve to pripremite ranije, pa najpre razgovarajte sa stručnjacima iz agencije za selidbe. Ako možete, pitajte one koji su se preselili za savet.

Angažujte agenciju

Možda Vam se čini da je lako organizovati sve sam, ali selidba u inostranstvo nije nimalo laka. Ima mnogo stvari na koje morate obratiti pažnju. Za neke poslove pred selidbu možda niste ni čuli da postoje. Zbog svega toga je možda najbolje da angažujete dobru agenciju koja će Vam pomoći u ovom poslu. Svakako da ćete morati da platite, ali ovo može biti i veoma korisna investicija koja će Vam na kraju uštedeti novac.

Možete da se psihički pripremite za međunarodnu selidbu uz dobru organizaciju

Sama selidba može biti veoma stresna i teška. Ako se dobro pripremite i organizujete zaobići ćete moguće probleme i prihvatiti ih na vreme.

Pripremite posao i smeštaj

Veoma je teško preseliti se na novo mesto, pogotovo u novu državu ako nemate plan. Još je teže ako nemate posao i smeštaj, pa sve morate tražiti ispočetka. Neki smatraju da je dovoljno makar krenuti u avanturu i biće Vam mnogo lakše. Ipak, važno je znati da je teško krenuti u novi život ako nemate makar nekakav plan. Kasnije možete i menjati poslove i stanove, ali je važno da na početku imate nekakav oslonac.

Pripremite se za put

Kada krećete na ovako važan put, važno je da se dobro pripremite i organizujete. Ako imate makar nekakav plan, lakše ćete i putovati i stići na odredište. Za mnoge je od velike važnosti da tokom puta nemaju nikakve probleme i ometanja. Možda će Vam biti teško da putujete tako dugo, a još može biti teže ako putujete sa decom. Zbog svega toga organizujte putovanje kao kada inače putujete u neku drugu državu.

Mapa sveta

Potrebno je i da odlučite gde putujete i zašto

Ostavite višak stvari

Osim ako nemate psihološki problem da emotivne praznine popunjavate sakupljanjem stvari, olakšajte sebi koliko god možete i ostavite višak stvari. Ne morate ih baciti, nekada je dovoljno da imate osobu kojoj možete pokloniti sve. Takođe, možete pronaći organizacije i sajtove koji doniraju stvari osobama kojima je potrebno, pa se raspitajte i o tome. Biće Vam daleko lakše i brže da sve ono što Vam sada ne treba jednostavno ostavite i ne pakujete uopšte. Nakon selidbe možete kupiti sve što Vam je potrebno ponovo.

Pripremite se za stresni period

Verovali ili ne, ali ovo će biti veoma stresan period. Ne samo da ćete se nervirati oko same selidbe, već će mnoge druge okolnosti uticati na Vaše raspoloženje. Dovoljno je da nešto krene naopako ili da se dogodi neočekivani problem, pa da se Vaše raspoloženje pokvari. Naravno, sve ovo ne sme da bude razlog da klonete duhom. Spremite se i za ovaj problem i organizujte se tako da možete i da napravite pauzu i relaksirate se kada je potrebno.

Kako se ponašati nakon selidbe

Završili ste sa selidbom, ali posao još nije gotov. Još uvek je moguće da naiđete na probleme i suočite sa nervozom. Zbog toga budite posebno obazrivi.

Istražite novo mesto

Koliko god se dobro pripremili za ovu selidbu, moguće je da nakon nje naiđete na veliku neprijatnost. Nalazite se u potpuno stranoj državi, još ako nemate nikoga da se sa njim družite može Vam biti veoma neprijatno. Ali nemojte klonuti duhom, krenite u istraživanje i šetnju. Imaćete prilike da vidite kako ljudi tamo žive, ali i svoj novi kraj. U svakom slučaju, potražite ono što Vam se dopada i mesta na kojima možete provoditi vreme. Neka od ovih mesta biće Vam veoma prijatna kasnije.

Globus

Ne zaboravite da je putovanje u drugu zemlju velika avantura i izazov

Naučite jezik

Sigurno je da će Vam znanje jezika biti potrebno kada se doselite u novu državu, ali mnogi odugovlače sa tim. Što duže učite jezik, sve će Vam teže biti da se uklopite. Vodite računa da ne zakasnite previše i da se pripremite za ovaj novi deo života što pre. Zato neka Vam to bude zadatak zbog kojeg nećete oklevati. Naučite jezik kako biste mogli da se psihički pripremite za međunarodnu selidbu.