Saveti za pakovanje

Kako spakovati kućnu biblioteku za selidbu?

Spakovati kućnu biblioteku za selidbu nije nimalo lako i zahteva dodatno vreme. Posebno je važno da znate šta Vam je sve potrebno za ovu priliku i koliko će Vas čitav taj proces koštati. Sa druge strane, pakovanje knjiga i njihov transport ne mora biti tako težak uz dobru agenciju kao što je Moja Selidba koja će Vam obezbediti sve što Vam je potrebno.
Knjige

Veoma je teško spakovati kućnu biblioteku za selidbu

Priprema za selidbu

Kao i kod svake selidbe, važno je obezbediti materijal i folije za pakovanje ali i dovoljno čvrste kutije. Posebnu pažnju obratite na to koliko su knjige teške, jer ćete morati da dobro ojačate pakovanja.

  • Knjige su pre svega veoma teške, zbog čega je svako pakovanje i zaštita veoma teška;
  • Pored toga što su teške one su i glomazne odnosno zauzimaju mnogo prostora, pa ćete više vremena utrošiti na njihovo pakovanje;
  • Mnogi su emotivno vezani za svoje knjige i u tome nema ničeg lošeg ali to podrazumeva posebnu pripremu za pakovanje;
  • Iako je Beograd Trebinje kombi prevoz povoljan, možda bi trebalo da razmislite da li Vam je potreban ovaj trošak za selidbu;
  • Spakovati kućnu biblioteku za selidbu je lako kada imate Kindle uređaj pa razmislite o kupovini jednog.

Čvrste kutije

Jasno je da ćete za ovaj proces morati da pripremite posebno jake kutije koje se neće oštetiti prilikom pakovanja i selidbe. Knjige su veoma teške, zbog čega su i komplikovane za selidbu. Ipak, moguće je da ih dobro pripremite ako spremite posebno čvrste kutije i to one sa jačim dnom. Mogu Vam poslužiti i pakovanja za električne uređaje ili od pića, jer su one od malo jačeg materijala. Ako se spremate za selidbu u inostranstvo, uz kombi prevoz Srbija Slovenija lako ćete se organizovati za prevoz.

Obeležite kutije

Važno je da kutije dobro obeležite kako bi radnici znali šta je u njima. Razlog je jednostavan, kutije su veoma teške, zbog čega su moguće i povrede radnika tokom selidbe. Ako već ne želite da posebno naglašavate šta je u kutijama, makar naglasite da su one teške. Tek onda upotrebite zaštitu za kutije, koje mogu biti i veoma profesionalne folije za nameštaj, jer dobro štite kutiju od oštećenja.

Knjige je teško oštetiti

Ovo je možda i deo istine, jer knjige zapravo možete oštetiti ali ne tako lako. Dobra vest je da je teško oštetiti knjige kada se selite, jer su one zaštićene u kutijama. Sa druge strane, knjige nije lako ni sačuvati ako imate težak teret, pa nije loše da povedete računa o njima. S obzirom da su pravljene od papira, jasno je da se mogu pokvasiti ili pocepati ako se sa kutijama ne postupa pravilno. Sve ovo imajte u vidu kada ih spremate za pakovanje.

Vredne kutije posebno upakujte

Mada je većina naših knjiga lako dostupna i možete ih lako pronaći, neke od njih su i veoma skupe. Ako imate vredne knjige, antikvarne vrednosti, najbolje je da ih tretirate kao skup predmet. Ovakva priprema uključuje i zaštitu, ali i posebno obeležavanje kutija. Takođe, vodite računa da kada unajmljujete profesionalan kombi prevoz Beograd Skoplje najpre dogovorite sa njima ako imate skupe predmete i knjige.

Pakovanje je od velike važnosti

Kao i kod svih pakovanja za selidbu, morate obratiti posebnu pažnju na svaki detalj. Posebno je važno da iskoristite prostor u kutijama na što pametniji način. Videćete i sami da je ovo jedini način da ponesete sve knjige sa sobom što bezbednije po njih.

Pakujte pametno

Pametno pakovanje znači da iskoristite svaki prazan prostor. Knjige bi trebalo da su lake za pakovanje jer su jednake i čvrste, ali u praksi nije uvek tako. Nisu sve knjige jednake veličine, a neke su sa mekšim, druge sa tvrđim koricama. Zbog toga nije lako spakovati ih na jedno mesto i uglaviti tako da nema praznog prostora. Ipak, moguće je da napravite mali plan kako ćete ih rasporediti tako da sve bude potaman.

Ojačajte dno

Nije dovoljno za ovu priliku samo pronaći dobre kutije, već ih morate i dobro ojačati. Kako na tržištu ne postoje kutije samo za ovu namenu, onda se morate snaći i sami. Ako već niste u mogućnosti da pronađete kutije koje su inače jače – poput onih iz prodavnica pića, onda barem ojačajte dno posebnom trakom i materijalima.

Posebno pakujte knjige sa mekim povezom

Za knjige sa čvrstim koricama trebalo bi da nema velike bojazni – one su već same po sebi čvrste. Ipak, na knjige sa mekanim koricama morate obratiti posebnu pažnju. Ne samo da su korice mekane, već su i one veoma osetljive na gužvanje i cepanje. Dobro bi bilo da ih spakujete u posebne kutije kako biste ih zaštitili od cepanja.

Naslagane knjige

Knjige su teške i zauzimaju mnogo prostora zbog čega je teško spakovati ih

Možda i nije moguće spakovati kućnu biblioteku za selidbu

Čak i ako mislite da možete da ponesete sve sa sobom, možda shvatite da i nije tako lako seliti sve knjige. Zbog toga razmislite o alternativama, odnosno, kako da sebi olakšate selidbu naredni put.

Donirajte

Ako već niste u stanju da spakujete knjige, onda ih jednostavno poklonite. I sami znate da su knjige veliko bogatstvo i za one koji vole da čitaju svakako veoma važne. Možete ih pokloniti nekoj školskoj biblioteci ili domu za nezbrinutu decu. Velike akcije prikupljanja knjiga bile su organizovane i za domove za stara lica. Svakako ćete ulepšati nekome dane svojom donacijom.

Odložite do daljnjeg

Čitanje knjiga u vreme kada se selite svakako će morati da sačeka. Zbog toga je bolje da ih privremeno sklonite dok se selidba ne završi. Bilo bi najbolje ako imate prijatelja ili neku kuću u kojoj biste mogli da ih privremeno sklonite. Ako ne, onda barem pronađite mesto na kojem ćete moći da ih sačuvate od oštećenja i vlage.

Kindle uređaj

Sa Kindle uređajem možete nositi na hiljade knjiga u samo jednom tabletu

Razmislite o Kindle-u

Poslednjih decenija Kindle je postao uređaj koji je nezamenljiv za one koji vole da čitaju. Nema ničeg lošeg u tome da se naviknete i na ovaj mali uređaj. Možete poneti sa sobom i na hiljade knjiga a svakako ćete se brzo navići i na čitanje na ovom uređaju. Pogledajte koje su sve prednosti i mane korišćenja Kindle-a. Nije ni potrebno naglasiti kako bi lako bilo spakovati kućnu biblioteku za selidbu kada imate ovaj uređaj.