Saveti za pakovanje

Kako da se spakujete za selidbu za jedan dan?

Kada treba da se spakujete za selidbu za jedan dan onda sigurno imate mnogo pitanja i dilema. Pre svega, nijedan stručnjak koji se bavi selidbama Vam neće preporučiti da se selite na brzinu. Selidbe u kratkom vremenskom roku obično imaju mnogo prepreka i teško je pripremiti se na pravi način za njih. Ipak, ima situacija kada morate da se preselite na brzinu. Možda ste promenili posao ili ste prinuđeni da napustite stan u kratkom vremenskom roku. Šta god da je razlog, nemojte se pripremati za brzu selidbu sami. Najbolje je da angažujete agenciju za selidbe sa iskustvom koja zna kako da Vam pomogne i u ovoj situaciji.
Stan sa mnogo dekoracije i sitnih detalja

Kada imate mnogo dekoracije i sitnih stvari teško je spakovati se na brzinu

Priprema da se spakujete za selidbu za jedan dan

Ako se selite u veoma kratkom vremenskom roku, neophodno je da se na najbolji način pripremite za taj proces. To znači da se najpre morate dobro organizovati i napraviti dobar plan selidbe. Iako možda i nemate vremena da pravite velike i precizne planove, kratka lista zadataka svakako će Vam pomoći da se držite rasporeda.

  • Pakovanje je od velike važnosti prilikom svake selidbe, a naročito ako morate da se spakujete za selidbu za jedan dan – od velike je važnosti obezbediti kutije za selidbu na vreme i u različitim veličinama;
  • Transport i inače bude veliki problem kada organizujete selidbu, a posebno je teško snaći se kada se morate seliti na brzinu;
  • Teško je naći dovoljan broj radnika kada se morate seliti u kratkom vremenskom roku pa nije loše da angažujete i svoje prijatelje i rodbinu;
  • Uvek je najbolje rešenje za selidbu pronaći dobru kompaniju za selidbe – ponekad je neophodno tražiti baš onu koja ima iskustva u ovakvim selidbama;
  • Iako mnogi to zaborave selidbe na brzinu obično imaju jedan veliki problem a to je novac – one uvek koštaju malo skuplje nego u normalnim situacijama.

Najpre angažujte pomoć

Kako su gužve u agencijama za selidbu obično velike, nemojte odlagati ovaj proces previše. Kada morate da se selite za jedan dan, najpre pronađite agenciju koja će Vam pomoći. Ukoliko je neophodno, pronađite i dobar prevoz i radnike. Takođe, možda ćete morati da platite zakup skladišnog prostora ranije, pa se pripremite i za taj trošak.

Angažujte što više pomoćnika

I najbolje agencije nemaju na raspolaganju dovoljan broj radnika kada je neophodno pripremiti se za selidbu. Zato je kod brzih selidbi najteže pronaći radnike. Ovo možete rešiti tako što ćete angažovati svoje ljude. To ne moraju biti profesionalci. Neke od poslova mogu obaviti i Vaši prijatelji, rodbina i komšiluk. Važno je samo da ih bude što je moguće više. Ipak, unajmite kompaniju za specifične vrste transporta, kao što je odnošenje starog nameštaja.

Pripremite se za stres

Selidba spada u najstresnije situacije u životu. Svaka selidba je stresna, ali kod brzih selidbi je teško reći koliko ćete zaista teških momenata imati. Toliko toga treba kontrolisati a nemate vremena da ispravite grešku. Zato ćete sigurno biti pod većim stresom nego u normalnim situacijama. Sa druge strane, možete ga prevazići kao i u svim drugim situacijama, meditacijom, vežbom ili disanjem.

Spavaća soba

Ima mnogo detalja i dekoracije koju morate spakovati na brzinu

Kada morate da se spakujete za selidbu za jedan dan nemojte trošiti mnogo vremena na razmišljanje

Kada se pakujemo za selidbu to obično bude mnogo duži proces nego što zamišljamo. Pre svega u toku pakovanja nailazimo na stvari koje nismo dugo koristili i videli. Zato nas nekada obuzmu emocije kada se prisetimo svih uspomena koje naše stvari kriju. Sa druge strane, nemate vremena da razvrstavate stvari na gomile sa kojih ćete ih lako pakovati u odgovarajuće kutije ako to morate da radimo na brzinu. Zato se pripremite za pakovanje veoma ozbiljno.

Bacite višak stvari

Ovo je trenutak kada se možete osloboditi svih onih stvari koje Vam prave nered u ormanu. Prihvatite ovo kao jedan novi početak u životu i tako se odnosite i prema stvarima. Jednostavno bacite ili donirajte ono što smatrate da više nećete koristiti. To su svakako one stvari koje i niste koristili u prethodnom periodu od makar godinu dana.

Ne razmišljajte previše

Kada se pakujemo za selidbu obično previše razmišljamo o stvarima i uspomenama koje stoje iza njih. U tom slučaju pravimo velike greške, jer nosimo sa sobom ono što ne koristimo. Jedan od saveta iskusnih u brzim selidbama je da ne razmišljate previše o stvarima. Jednostavno napravite dve-tri gomile, od kojih je jedna „smeće“ i bacajte sve što mislite da više neće biti deo Vašeg života.

Ne sortirajte

U uobičajenim selidbama savet je da najpre sortirate stvari pa ih onda pakujete u odgovarajuće kutije. Ipak, sada za to nemate vremena. Sada je najbolje da bukvalno bacate sve u kutije što je brže moguće. Imajte u vidu da će Vam trebati više vremena kasnije da se raspakujete.

Porodica pakuje stvari u kutije

Kada se pakujete za selidbu najviše vremena oduzima sortiranje stvari

Upotrebite peškire, ćebad i jorgane

Budući da već imate problem sa pakovanjem, a nekako morate zaštititi sve stvari u kutijama, zašto ne biste iskoristili ono što biste inače spakovali u kutije? Sve ono što je mekano može zaštititi lomljivo u kutijama. Pakujte peškire, jorgane i ćebad na dno i stranice kutije, a lomljive stvari stavljajte u sredinu.

Držite radni deo čistim

Oslobodite prostor na sredini sobe za sortiranje i pakovanje stvari. Obično je to deo koji ima mnogo kutija i stvari na jednom mestu a one prave nepotrebnu gužvu. Napravite radni prostor na sredini najveće sobe i tu držite samo ono što trenutno pakujete. Tako ćete napraviti kakav-takav red.

Obratite pažnju kako je najbolje da se spakujete za selidbu za jedan dan

Postoje neka upozorenja na koja morate obratiti pažnju kada se pakujete za selidbu. Iako je važno da imate dobru pripremu, nekada naiđete na prepreke koje Vas mogu usporiti ili napraviti probleme. Kako biste izbegli sve moguće probleme i prepreke, najpre obratite pažnju na situacije kada pakovanje ne ide po planu koji ste zacrtali. Nekada možete sprečiti i veće probleme ukoliko reagujete na vreme.

Spakujte torbu za hitne slučajeve

Ovo je savet koji ćete dobiti kod bilo kod pakovanja, ali sada je to još važnije. Morate imati torbu za hitne slučajeve čak i kada putujete na duže, a kamoli kada se selite. Tu ne morate samo staviti lekove i zavoj. Ona može biti i Vaša „torba za prvu noć“ u kojoj će biti pidžame i četkica za zube.

Ne pakujte previše

Kao što znate, Vaši ormari puni su odeće koju ne nosite. Isto tako, Vaše fioke i police imaju sigurno mnogo ukrasa koji samo skupljaju prašinu. Kada morate da se spakujete za selidbu za jedan dan odbacite sve što Vam pravi dodatni teret i bacite višak stvari.