Saveti i uputstva

Selidba u Niš – sve što treba da znate

Selidba u Niš može biti veoma zahtevan proces. U zavisnosti od toga sa kog kraja Srbije dolazite u ovaj grad, možete naići na razne prepreke u saobraćaju ili gužve na autoputu. Ukoliko ste odlučili da se preselite ovde kako bi započeli život sa porodicom, onda morate nešto i naučiti o ovom gradu. Svakako je najbolje da angažujete agenciju koja organizuje jeftine selidbe jer ćete tako značajno uštedeti. Ne morate ovaj proces organizovati potpuno sami.
Kafa u kafiću u Nišu

Selidba u Niš svakako je velika promena u Vašem životu bez obzira odakle se selite

Selidba u Niš mora početi dobrim planiranjem

Iako je svaka selidba na svoj način teška, prelazak u drugi grad svakako je među najtežim preseljenjima. Ne samo da menjate adresu, već morate potpuno promeniti način života i svakodnevicu. Ipak, svaka selidba počinje na isti način a to je planiranjem. Jedino tako možete biti sigurni da se ništa loše neće dogoditi i da ćete prevazići sve moguće probleme i prepreke.

  • Pakovanje je uvek problem kada su selidbe u pitanju, pa i selidba u Niš mora početi pripremom materijala za pakovanje;
  • Novac je svakako jedan od velikih problema kod svih selidbi ali Vi možete sprečiti da to postane problem ako izaberete dobru agenciju za selidbe;
  • Pre nego što krenete put Niša izračunajte koliko kilometara ima do tamo i koliko će Vam biti potrebno goriva, sati putovanja i slično – to će Vam olakšati pripreme;
  • Transport je uvek važan kada se selite pa i ovaj put – ako odaberete kvalitetnu agenciju za selidbe Niš onda Vam ni ovaj deo posla neće predstavljati problem jer će oni organizovati sve kako treba;
  • Nov grad uvek nosi i novo uzbuđenje ali i krizu – pripremite se za dug proces adaptacije i uradite sve što možete da izbegnete depresiju i usamljenost.

Odaberite dobar prevoz

Nekada je kamionski prevoz jedino dobro sredstvo za transport Vaših stvari. Budući da se selite u drugi grad, morate poneti sve što imate sa sobom. Kamion je najbolji izbor i kada imate velike komade nameštaja, ali i kada imate veliku porodicu. Na taj način možete izbeći česte povratke i ne morate najmiti prostor za skladištenje stvari koje ne možete poneti odmah.

Procenite troškove i budžet

Kao i kod svake selidbe i ovde je neophodno proceniti koliko će Vas ovaj proces koštati. Svakako da je najbolje da napravite svoju listu troškova i makar grubo izračunate koliko novca morate pripremiti. Dobra agencija će Vam pružiti i cenovnik usluga tako da i sami možete izračunati sve troškove pre nego što proces počne. Ovo je najbolji trenutak da odlučite šta i kako ćete preseliti sa sobom a šta ostavljate.

Izaberite kompaniju

Mnogo toga tokom Vaše selidbe zavisiće od kompanije koja Vam organizuje selidbu. To znači da morate imati dovoljno dobru kompaniju koja poznaje ovaj proces i ima iskustva u organizovanju svih vrsta selidbi. Nije dovoljno samo da imate spisak usluga koje nude, već i mogućnost da u saradnji sa njima odaberete one usluge koje su Vam zaista potrebne.

Napravite plan selidbe

Svaki veliki posao mora biti na neki način isplaniran. Nekada je dovoljno samo staviti na papir planirane korake, dok ćete za neke projekte morati da pravite i čitave liste zadataka kako nešto ne biste zaboravili. Sa selidbom je situacija ista. Morate napraviti makar grub plan svega što ćete uraditi tokom selidbe. U ovom slučaju to znači da isplanirate i ono što je Vaš posao, ali i što pretpostavljate da je posao kompanije.

Par na planinarenju

U okolini Niša ima mnogo mesta na kojima možete planinariti

Poteškoće koje selidba u Niš može doneti

Svakako je da se morate pripremiti za brojne prepreke i probleme koji mogu nastati kada se selite u Niš. Pre svega morate imati dobar prevoz, ali i pomoćnike za iznošenje stvari. Sve ovo, međutim, ne mora predstavljati nikakav problem ako angažujete dobru agenciju. Ljudi koji su zaposleni u njima pružiće Vam svu pomoć i savete oko organizacije.

Uštedite gde možete

Čak i ako se spremate za selidbu u Niš sa dobrim budžetom, neophodno je sačuvati novac gde god i koliko god možete. To znači da morate imati i novaca, ali i mogućnost da uštedite na nekim uslugama kompanije. Srećom, svaka kompanija ima više različitih usluga koje možete kombinovati, dok neke možete uraditi i sami. Na taj način uštedećete dovoljno da imate novaca i za neke dodatne usluge koje možda niste planirali.

Rastavite nameštaj

Ukoliko rastavite nameštaj na manje delove ne samo da ćete uštedeti prostor, već i vreme pa i novac. Da ne govorimo o tome koliko Vam ova metoda čuva sam nameštaj od oštećenja. Isto tako, olakšaćete svojim pomoćnicima i radnicima agencije utovar i istovar. Sve ovo dobro je ako imate profesionalce sa dobrim alatom da Vam pomognu. U suprotnom vodite računa da nešto ne oštetite sami.

Organizujte pakovanje

Samo pakovanje obično ima mnogo faza i koraka, ali se sve svodi na to da imate dobar materijal za pakovanje i vremena i organizacije. Ipak, najbolje je da se za ovaj proces dobro pripremite, što znači i da imate uvid u to šta sve posedujete, koliko prostora to zauzima i da li je neophodno uzeti specijalan materijal za pakovanje i zaštitu.

Selidba u Niš je veoma lepo iskustvo u životu

Vi sigurno znate da je Niš jedan veoma zanimljiv i istorijski interesantan grad. Možete mnogo toga posetiti kada ste tamo. I njegova okolina pruža brojne mogućnosti za bavljenje sportom i istraživanje. Ukoliko volite istoriju, onda ćete u ovom gradu otkriti mnoge važne događaje iz istorije grada. Sve ovo pomoći će Vam da se lakše prilagodite novom gradu i započnete lep život ovde.

Niš je istorijsko mesto

Grad Niš veoma je poznat u istoriji Srbije i u svom viševekovnom trajanju obeležio je istoriju Balkana. Na ovom prostoru susretale su se velike sile Evrope i na neki način uticale na sudbine naroda koji su živeli ovde. Na svakom koraku možete pronaći ostatke te veličanstvene istorije. Preseljenje u Niš može biti dobar povod da naučite nešto i o ovom delu Srbije.

Čovek sa mačkom

Važno je da se za ovaj put pripremite zajedno sa porodicom i kućnim ljubimcima

Ima dosta prigradskih naselja

Pored tradicionalnih podela grada na manja naselja, Niš je tokom 20. veka bio i veliki industrijski centar. Sve to dovelo je do ubrzane gradnje nakon Drugog svetskog rata i izgradnje velikih stambenih četvrti. Zbog toga Vam može biti zbunjujuće da se snađete u nekim delovima grada, ali to ćete brzo prevazići.

Turizam

Selidba u Niš može biti veoma zanimljiva i zbog toga što je ovaj grad poznat kao ozbiljan banjski centar. Ukoliko volite banjski turizam onda je dobro da istražite Nišku banju i okolinu. Sigurno je da ćete se lepo provesti ovde i naći svoj mir i sigurnost.