Saveti i uputstva

Saveti za selidbu sa decom

Ako se niste spremali za selidbu da decom do sada, onda i ne znate koliko to može biti zahtevan posao. Neophodno je pripremiti se na vreme ali i organizovati proces tako da deca prođu kroz najmanji stres. Sigurno i sami znate da deca veoma teško prihvataju promene i da je za njih teško da se spreme za kraći put a kamoli za promenu adrese i svakodnevnih navika. Zato morate ovom problemu prići sa velikom pažnjom. Svakako je najbolje da se oslonite na kompaniju koja ima iskustva u selidbama kao što je Moja Selidba jer ćete tako prepustiti najteži deo posla oko organizacije profesionalcima. Vi ćete, sa druge strane, imati više vremena da se posvetite deci.Srećne devojčice

Postoji mnogo razloga zašto se morate pripremiti za selidbu sa decom na pravi način a jedan od tih je sreća Vašeg deteta

Priprema za selidbu sa decom

Bez obzira šta je razlog za selidbu i kako Vaša deca razmišljaju o ovoj promeni, morate započeti proces selidbe što je pre moguće. Ni Vi još uvek ne znate kako će sve ovo uticati na Vas, a sve može biti veoma stresno za celu porodicu. U nekim situacijama reakcija na promene javljaju se mnogo kasnije, kada ste već u sred pakovanja ili selidbe. Zato je najbolje pripremiti decu na vreme i organizovati se tako da imate vremena i za kratkotrajna odlaganja.

  • Adaptacija je najbitnija kada se selite sa decom – ona teško prihvataju promene i ne prepoznaju dobre strane selidbe, tako da ih morate pripremiti;
  • Stres je veliki problem za svaku selidbu i na to se morate navići što je pre moguće – ali imajte u vidu da je za Vašu decu ovaj proces još teži, pa najpre morate pomoći njima;
  • Imaćete mnogo stvari kada se spremate za selidbu sa decom – a najveći deo njih su dečje;
  • Mnoga deca se teško navikavaju na putovanja i obično su im dosadna – zato je najbolje unajmiti kombi prevoz koji je komforniji;
  • Novi život nosi mnoge promene za decu i neće svako od njih lako prihvatiti te promene – nemojte ih požurivati u navikavanju na novu sredinu.

Pripremite ih sa selidbu što je pre moguće

Iako selidba sama po sebi traje duže vreme, od pripreme i planiranja do konačnog preseljenja, sa decom će to ići još sporije. Najbolje je pakovanje za selidbu započeti ranije, ali ujedno i sa decom razgovarati o svemu pre nego što počnete sa pripremama. Što duže odlažete, to će selidba biti stresnija za njih.

Ispričajte i objasnite im detaljno šta ih čeka

Ovo je trenutak kada se morate posvetiti deci i njihovim potrebama, iako možda u glavi imate mnogo drugih briga. Deca ne razumeju da se morate preseliti na drugu adresu i veoma često to doživljavaju veoma tragično. Zato ne gubite vreme i najpre ih pripremite za sve što ova promena donosi. Ako Vam je teško da spakujete sve odmah, unajmite skladište i tamo sklonite stvari koje ne koristite često. Kasnije se možete vratiti po njih.

Napravite plan sa decom

Selidba mora početi planiranjem, i to što je moguće preciznije. Ipak, Vaša deca zahtevaju posebnu pažnju. Sada im je potrebno da budu deo ovog procesa i da ih uključite u sve što je moguće brže. To znači da počnete od planiranja procedure sa njima, koliko je to moguće.

Deca u parku

Ponekad pripreme za selidbu uključuju i duge šetnje sa decom pre nego što počnete pakovanje

Pakovanje za selidbu sa decom malo je drugačije nego za odrasle

Iako Vaša deca imaju mnogo garderobe i igračaka, samo pakovanje neće biti mnogo teže nego pakovanje Vaših stvari u kutije. Ono što će biti teško je opraštanje od igračaka koje ne nosite sa sobom. Što se tiče igračaka koje nosite sa sobom, deca, takođe, ne razumeju da njihove igračke pakujete u kutije samo privremeno. Mala deca mogu pomisliti da njihove stvari bacate, što prouzrokuje dodatni stres. Zato je najbolje to uraditi dok deca spavaju.

Počnite prvo sa pakovanjem dečjih stvari

Iako je sigurno da imate mnogo toga što morate spakovati i zaštititi, pakovanje dečjih stvari mora biti prioritet. Razlog je jednostavan – ne znate kako će se sve odvijati. Nekada deca reaguju veoma burno kada sklonite njihove omiljene igračke, jer ne razumeju da i one putuju sa Vama. Zato je najbolje da imate vremena i da se spakujete i pripremite decu i sebe na sve moguće reakcije.

Obeležite kutije

Ako pakujete igračke u kutije, onda svakako morate obeležiti na samoj kutiji da se unutra nalaze lomljive stvari. Takođe, vodite računa da te kutije stavljate odozgo, sa posebnom pažnjom, jer većina igračaka su od plastike i lomljivih materijala.

Odvojte njihove igračke od Vaših stvari

Ne samo da će Vam pakovanje oduzeti mnogo vremena, već i otpakivanje kutija nakon selidbe može trajati veoma dugo. Najbolje je da imate sistem i podelite kutije po celinama, sobi ili upotrebi. Tako će Vam biti lakše i da se raspakujete i organizujete se nakon selidbe. Dečje stvari bi uvek trebalo da budu u zasebnim kutijama.

Odbacite samo ono u šta ste sigurni da ne gledaju

Možete i sami pretpostaviti kako strašno za Vaše dete može biti da gleda kako omiljene igračke stavljate u kutije ili kese i sklanjate negde od njih. Teško je objasniti im da ćete im te igračke vratiti kasnije. Još je teže baciti višak igračaka pred selidbu. Zato je najbolje da to uradite kada deca nisu tu i to samo one igračke za koje ste sigurni da ih nisu uzeli u ruke mesecima.

Učinite selidbu sa decom zabavnom

Ko kaže da preseljenje sa decom mora biti stresno? Kao i svaki posao koji radite sa svojim mališanima i ovaj može biti zanimljiv i kreativan. Potrebno je napraviti od svega zabavu, koliko je to moguće. Uključite decu u pakovanje, dozvolite im da sami obeleže kutije sa svojim stvarima. Isto tako, dajte im pravo da izaberu sobu u svom novom domu i prve dane nakon selidbe provedite sa njima. Na taj način i Vi ćete biti mnogo opušteniji.

Uključite decu u proces gde god možete

Deca vole da budu sa roditeljima i rade stvari koje rade i oni. Selidba je odlična prilika da ih uključite u proces i pakujete stvari zajedno. Manja deca sigurno neće mnogo pomoći, ali to i nije važno. Sada je važnije nego ikad da budete složni i u ovom procesu učestvujete zajedno.

Srećna deca

Vaša porodica je pred velikim izazovom pre selidbe ali možete prevazići probleme dobrom pripremom

Napravite takmičenje u pakovanju

Deca vole takmičenja, toliko da ih možete uključiti u svaki posao na taj način. Budite sigurni da će Vas to malo usporiti u pakovanju, ali to i nije sada važno. Olakšajte deci selidbu kako god možete, pa makar to značilo i da pakovanje produžite za neki dan. Kada se spremate za selidbu sa decom onda imate mnogo toga čega se morate odreći, pa neka Vaše vreme bude jedna od tih stvari.