Saveti za skladište

Priprema knjiga za skladište

Priprema knjiga za skladište obuhvata mnogo toga. Počev od pravljenja inventara samih knjiga pa do zaštite od vlage i prašine. Ipak, najvažnije je da knjige prenesete u skladište na bezbedan način i sa što manje ljudi. Vodite računa da svaka knjiga bude dobro zaštićena i spakovana a samo skladište bezbedno i čisto. Posetite agenciju Moja Selidba kako biste iznajmili pravi prostor za Vaše stvari.
Knjige u ruci

Priprema knjiga za skladište ih štiti od oštećenja i čuva prostor

Priprema knjiga za skladište počinje od pakovanja

Nije dovoljno samo nabacati knjige u kutije i odneti u skladište. Imaćete mnogo više posla oko inventara, ali i zaštite. Zbog toga krenite na vreme i pakujte kao i svaku vrednu stvar.

  • Pre svega je važno dobro zaštititi knjige od propadanja, vlage i prašine – priprema knjiga za skladište najpre polazi od njihove zaštite;
  • Odredite prostor u kome ćete držati knjige – to mora biti mesto koje je dovoljno zaštićeno od vlage ali ima i dovoljno vazduha i prostora za knjige;
  • Mnogi zaborave da je nošenje stvari veoma važno i da će Vam biti potrebno da angažujete nosače – kao i kada se spremate za internacionalne selidbe, ovo može trajati duže nego što ste planirali;
  • Vlaga uništava papir i time i knjige – vodite računa da ih dobro zaštitite od ovih uticaja;
  • Prašina jeste neprijatna i fina, ali može biti i veoma štetna za knjige pa ih dobro sačuvajte od nje na vreme.

Inventar i plan

Iako Vam se čini da su sve to iste knjige i da samo treba spakovati u što veće kutije, skladištenje nije tako jednostavno. Neophodno je da napravite inventar listu i da odredite šta i kako treba spakovati. Nisu sve knjige iste, neke su veće, neke imaju meke korice i povez. Pakovanje se razlikuje od knjige do knjige. Slično je i kada spremate knjige za kombi prevoz Nemačka jer imate mnogo različitih stvari da spakujete.

Čvrste kutije

Iako će Vam knjige stajati na jednom mestu, teško je dopremiti ih do skladišta bezbedno. Zbog toga je važno da ponesete u čvrstim kutijama. Slično je i sa nameštajem, koji je najlakše preneti ako ga rastavite. Zbog toga je važno da unajmite majstore koji znaju kako se sprovodi montaža nameštaja i kako da Vam transportuju nameštaj bezbedno. Najbolje je da sve spakujete u kutije od pića jer imaju čvrsto dno a čiste su.

Odvojte vredne knjige

Svaki dom, pogotovo onaj koji neguje čitalalačke navike, ima više vrsta knjiga. Neke su skuplje i time i teže za pakovanje i prenošenje. Od velike je važnosti da ponesete knjige bezbedno i čisto skladište Beograd u skladu sa njihovom vrednoću. One skuplje sa antikvarnom vrednošću spakujte na pravi način i obezbedite od gubljenja i oštećenja.

Zaštitite korice

Ako imate više knjiga u mekom povezu biće Vam veoma teško da ih spakujete na pravi način. Posebno se to odnosi na starije knjige koje su već počele da propadaju. Pripremite ih na pravi način i zaštitite korice od propadanja i gužvanja. Videćete i sami da se one zapravo lako gužvaju zbog čega ih je teško zaštititi. Najbolje je da ih pakujete pažljivo i odvojite jedne od druge.

Pripremite skladište

I samo skladište ne sme biti tek tako odabrano. Knjige su veoma osetljive i mogu biti i veoma lako oštećene. Izaberite dobro skladište ali ga i zaštitite od uticaja i problema.

Otvorena knjiga

Neke knjige koje posedujete imaju veliku vrednost

Napravite police

Iako Vam je možda trenutno lakše da spakujete sve knjige u velike kutije i gurnete u ćošak, kasnije Vam se to može obiti o glavu. Za knjige je najvažnije da imate dosta vazduha i da ih čuvate od vlage, plesni i štetočina. Takođe, ako ih stavite na police napravićete više prostora u skladištu koji će Vam sigurno biti potreban. Zbog toga ne štedite na dobrim policama na zidu i uvek možete da se vratite svojim omiljenim naslovima. Pogledajte koji je povoljan uticaj čitanja na zdravlje.

Bez vlage i čisto

Kada se radi o izboru skladišta, od velike je važnosti da ono bude bezbedno ali i zaštićeno od vlage. Svako skladište je obično zaštićeno od spoljašnjih uticaja, ali pitanje je kako je održavano unutra. Pre nego što prenesete knjige u skladište, obiđite prostor i donesite sami zaključak. Ukoliko ima makar i malo vlage kasnije Vam to može uništiti knjige.

Nikako držati ispod nečega

Knjige jesu čvrste i imaju jake korice, ali ovoga puta nije važno samo to. Od velike je važnosti da knjige budu i zaštićene od pritiska koje stvari mogu da ostave. Držite ih na mestu koje je iznad ostalih stvari i nikako ih ne stavljajte ispod teških predmeta. Vremenom se mogu napraviti tragovi na koricama i listovima koje nikako ne možete izbrisati.

Vredne držite zasebno

Već je rečeno da možete imati i veoma vredne knjige koje zahtevaju poseban tretman. Ovakve knjige obično su veoma skupe i nije dobro ostaviti ih u nekom skladištu daleko od Vaših očiju. Ovo se posebno odnosi na knjige koje imaju antikvarnu vrednost i koje mogu vredeti i mnogo više nego nakit. Njih držite u stanu ili sefu. Ako već morate da ih stavite u skladište, obezbedite posebni metalni ormar.

Poslušajte savete stručnjaka

Nakon što ste knjige stavili u skladište posao nije završen. Knjige morate obilaziti i zaštititi na pravi način. Veoma je važno da pratite da li su u dobrom stanju tokom skladištenja.

Pokriti zbog prašine

Obično kada skladištimo knjige ne mislimo mnogo na njih i šta će biti za par meseci. Na žalost, prašina je neumoljiva i vrlo brzo „napadne“ Vaše omiljene naslove i zauvek ih uništava. Zbog toga je važno da ih zaštitite upravo od ovakvih stvari i to odmah, čim završite skladištenje. Najjednostavniji način je prekriti ih čaršavom, ali možete koristiti i naročite mrežice za ovu namenu. Šta god je potrebno, samo da knjige ne dođu u dodir sa prljavštinom.

Knijga na prozoru

Ako volite da čitate potrudite se da sačuvate svoje blago

Redovno ih obilazite

Nakon što se završi priprema knjiga za skladište i skladištenje, dolazi trenutak kada zatvarate skladište. Mnogi obećaju sebi da će povremeno obilaziti skladište ali to ne ispune. Nakon nekog vremena može se pojaviti buđ, vlaga ili prašina koji trajno uništavaju knjige. Zbog toga ih redovno obilazite kako biste pratili da li ima nekih problema ili su knjige u međuvremenu uništene. Na taj način reagovaćete na vreme na moguća oštećenja.