Saveti i uputstva

Koliko studenti treba da izdvoje za život u većim gradovima?

Svi se možemo složiti da polazak na fakultet sa sobom nosi mnogo uzbuđenja ali i briga. Ova činjenica je pogotovu tačna za studente iz provincije koji su odlučili da svoj put do uspeha traže u gradovima kao što su Beograd ili Novi Sad. Odabir studija, snalaženje u novom gradu, društvo, itd. su samo neke od tih briga. Međutim, sve one postanu manje bitne kada krene priča o finansijama. Verovali ili ne – četvorogodišnje školovanje u Beogradu ili Novom Sadu se kreće između pola milliona i 2 miliona dinara. Koliko će vas tačno koštati, teško je reći jer to zavisi od mnogo faktora. U nastavku ćemo nabrojati neke od njih u nadi da će vam olakšati donošenje odluke o tome da li je studiranje u nekom od gradova za vas. Tako da, ako vas interesuje koliko košta život u većim gradovima Srbije, na pravom ste mestu. Moja Selidba tim zna sve o tome!dva radnika nose kutije i utiču na sumu koju studenti treba da izdvoje za život u većim gradovima

Koliko studenti treba da izdvoje za život u većim gradovima zavisi i od toga da li angažuju profesionalnu agenciju za selidbe.

Školarina

Kada se student školuje na račun države, to jest, kada je student na budžetu, cena studentskog života je dosta manja. Medjutim, svi znamo da to nije uvek moguće. Neki studenti, u potrazi za srećom, upisuju fakultete koji dosta koštaju pa tako plaćaju školarine koje se kreću od 50 do 400 hiljada na godšnjem nivou. Ta cena može da bude i dosta veća ukoliko se student upiše na privatni fakultet. Ali, pored školarine, studenti državnih i privatnih fakulteta dele još neke troškove – udžbenike, skripte, pribor, ali I prijave kolokvijuma i ispita.

Svi ovi troškovi deluju jako visoko i samim tim zastrašujuće, ali nema razloga za brigu jer postoji mnogo olakšavajućih okolnosti. Na primer, mnogi studenti iz provincije imaju pravo na stipendiju, kao i na mogućnost da svoje školarine plaćaju na 10 ili 12 mesečnih rata. Imajte na umu da svaki fakultet u Beogradu i Novom Sadu ima svoj cenovnik i da te cene mogu da budu veoma različite. Stoga, ako ste budući brucoš, dobro se rapitajte o fakultetu koji vas zanima.

Stanovanje

Jedan od najvećih faktora koji će odrediti koliko košta studentski život u većim gradovima Srbije je definitivno stanovanje. Postoji mnogo opcija za stanovanje, pa hajde da krenemo od najpovoljnije – život u studentskom domu. Ova najpovoljnija varijanta iznosi samo par hiljada mesečno (izmedju 2 i 10 hiljada dinara u zavisnosti od tipa sobe). Ona pokriva i smeštaj i hranu. Međutim kako su mesta u domovima ograničena, mnogi student traže druga mesta za stanovanje. To su obično kuće ili stanovi koji se iznajmljuju na mesečnom nivou. Njihova cena takođe zavisi od mnogo faktora – lokacije, kvadrature, opremljenosti, ali i toga da li želite da živite sami ili pak da delite troškove sa cimerom.

Prosečna cena stanova u Novom Sadu se kreće oko 150 evra, dok je u Beogradu uglavnom viša i iznosi oko 200e, mada cene dosta znaju da variraju. Na kraju, samo jedna stvar je sigurna – za koji god vid smeštaja se odlučili, naši stručnjaci za selidbe stanova vam mogu pomoći da se uselite.

Hrana

Svaki student će, u šali, reči da živi od kafe. Iako konzumiranje kafe ima mnogo pogodnosti, ona nikada ne može da zameni hranu. Ovaj trošak je individualan jer se svako hrani na drugačiji način.  Neki studenti se hrane u menzi, neki spremaju sami, dok neki mogu da priušte i stalne posete restoranima i objektima brze hrane. Najjeftinija varijanta je naravno hrana u menzi – studenti na budžetu za tri obroka dnevno moraju da izdvoje oko 200 dinara, dok će oni na samofinasiranju morati da izdvoje duplo, oko 400 dinara. Ukoliko se student sam hrani, cena ovog troska će naravno zavisiti od hrane koju konzumira, te je teško predvideti koliko to može da košta.

paradajz, varjača i špagete

Hrana je faktor koji varira od osobe do osobe.

Troškovi Selidbe

Da se vratimo na stanove na trenutak. Postoje i jeftinije varijante – neopremljeni stanovi. Cene ovih stanova su obicno nize za otprilike 40% ili čak 50%, stoga se i mnogi studenti opredeljuju za njih. Međutim, oni  sa sobom nose još jedan trošak – trošak selidbe! Potrebno je bezbedno doneti svoj nameštaj iz rodnog grada jer je kupovina istog jako skupa, a i nepraktična kada je tuđi stan u pitanju. Srećom, postoji veliki broj kompanija koje nude usluge selidbe. Na primer to su iznajmljivanje kamiona, pakovanje stvari, donošenje materijala za pakovanje, rasklapanje i ponovno sklapanje nameštaja, itd.

Ove usluge su veoma pogodne i za studente koji moraju da presele neku svoju opremu, instrumente, i slične lako lomljive i skupe stvari. Približnu cenu usluga ovakvih selidbi možete pogledati na sajtu kompanije koju ste izabrali ili tako što ćete ih jednostavno pozvati na kućnu adresu i zatražiti procenu.

Gradski Prevoz

Još jedan trošak vredan pomena je svakako gradski prevoz. U velikim gradovima kao što je Beograd ali i u onim manjim poput Novog Sada, gradski prevoz je preko potreban. Srećom, cena ovog troška nije velika. Studenti u Novom Sadu obično kupuju mesečne kartice za gradski autobuski prevoz koje koštaju izmedju 1200 i 2200 dinara, zavisno od zone. U Beogradu, međutim, cena te kartice je izmedju 2000 i 4000 dinara, takođe zavisno od zone. Studenti koji nisu iz ova dva grada moraju da uračunaju i putovanja kući u svoje troškove – koliko će oni iznositi zavisi od toga koliko često planirate da idete kući kao i koliko je vaša kuća udaljena od mesta studiranja.

Ruka koja piše i šolja

Popišite sve troškove pre selidbe.

Ostali Troškovi

Kada počnete da računate koliko košta studentski život u većem gradu, naizgled deluje kao da neće ostati novca za bilo šta drugo. Međutim, mora se naći novaca i za to ‘drugo’, to jest, za ostale neizbežne troškove. To su obično troškovi tipa račun za telefon i internet, vannastavne aktivnosti, izlasci, kupovina garderobe, kozmetike, itd. Ovi troškovi znaju da budu jako visoki, pogotovo ako izaberete Beograd kao svoj studentski grad, pa je neophodno biti snalažljiv.

Mnogi studenti apliciraju za stipendije ili nalaze polu-dnevne, vikend ili sezonske poslove preko studentskih zadruga kako bi platili te ostale troškove i zaradili za svoj džeparac. Međutim, postoji mnogo načina da se uštedi novac tokom studiranja u većem gradu. Na primer, kupovina stvari preko interneta i na veliko, korišćenje studentskih popusta, deljenje troškova sa cimerom, i stalno uporedjivanje cena u prodavnicama. Ponekad će delovati da je sve ovo jako teško pa čak i nemoguće. Međutim uvek postoji način da se zaraditi i uštedi čak i u velikim studentskim gradovima kao što su Beograd i Novi Sad.

Da li vam je jasnije koliko studenti treba da izdvoje za život u većim gradovima Srbije?

Sada kada znate šta sve treba da uzmete u obzir kada računate koliko košta život u većim gradovima Srbije, biće vam lakše da odlučite. Da li je jedan od ovih gradova je pravi izbor za vas ili svoju sreću treba da okušate na nekom drugom mestu? Šta god da odlučite, jedno je sigurno – studentski dani biće najlepši period vašeg života. Ako ste spremni za selidbu, pozovite nas jos danas!