Saveti i uputstva

Koju hranu možete da ponesete sa sobom pri selidbi a koju ne?

Neku hranu možete da ponesete sa sobom pri selidbi, dok je za neku bolje da je ostavite. I sami pretpostavljate da kvarljivu hranu ne možete da nosite sa sobom, ali i onu koja je komplikovana za pakovanje. Isto tako, ne smete nositi hranu koja može izazvati povrede ili oštećenja drugih stvari u prevozu. Sve to možete pripremiti na pravi način ako angažujete dobru kompaniju za selidbe kao što je Moja Selidba.Palačinke

Važno je da hranu možete da ponesete sa sobom pri selidbi ali da to bude nekvarljiva hrana

Koju hranu možete da ponesete sa sobom pri selidbi

Većina namirnica koje možete poneti sa sobom i inače je veoma praktična za nošenje. Obično su to namirnice koje se ne kvare brzo i ne prosipaju se. Vodite računa, ipak, da svaka namirnica ima rok trajanja.

  • Kvarljiva hrana svakako može napraviti mnoge probleme i sigurno je da ne bi trebalo ni razmišljati o tome da je ponesete sa sobom;
  • Neku hranu možete da ponesete sa sobom pri selidbi poput one koja se lako pakuje i prenosi – svakako je bolje da unajmite dobar Beograd Zagreb kombi za to;
  • Neke namirnice koje imate u kući nisu jeftine, pa ćete svakako želeti da ih ponesete sa sobom;
  • Veoma je važno da namirnice spakujete tako da se ne oštete ali i da ne oštete druge predmete u prevozu, pa koristite samo čvrsta i dobra pakovanja;
  • Imajte u vidu da neke od namirnica možete jesti i tokom selidbe, odnosno, možete napraviti sendviče tako da Vam budu lakši za konzumiranje.

Konzerve

Najbolja hrana koju možete poneti sa sobom bilo gde je ona u konzervama. Jasno je da je ne samo bezbednije, već i praktičnije poneti hranu koja je zatvorena u konzervi i tome obezbeđena od kvarenja. Ipak, ako je konzerva naduta onda ukazuje na moguće kvarenje koje može dovesti do botulizma koji je veoma opasan. Još je bolje ukoliko nemate mesta nakon što napunite, jer ćete onda moći i da spakujete lakše, jer ne zauzima mnogo mesta. Šteta je i baciti hranu koja je u konzervama jer mnogo duže traje od obične.

Čipsevi i grickalice

Ukoliko grickalice nisu otvorene, možete ih lakše poneti i sačuvati za dane nakon selidbe. Ipak, važno je da vodite računa kako ćete ih spakovati, jer se sadržaj unutar kesice može izmrviti. Kao i kod svakog drugog pakovanja, ponesite dobar materijal za pakovanje i zaštitite od oštećenja. Za mnoge je važno i to da znaju koliki je rok trajanja ove hrane. Nema nikakve svrhe nositi kesice sa hranom koja se ubajatila i pokvarila.

Voće i povrće

Velika je dilema da li tokom selidbe nositi voće i povrće, ali o tome ne morate mnogo razmišljati. Neke vrste voća možete poneti veoma lako, recimo jabuke i nema razloga da ih ostavljate ili bacate. Ovo voće dobro je poneti i za užinu tokom selidbe za koje možete upotrebiti i male kartonske kutije. Sa druge strane, sve što je kvarljivo, curi ili je već počelo da se kvari jednostavno bacite.

Piće

Sigurno je da ćete sa sobom nositi vodu jer je važno sve vreme se hidrirati tokom rada i puta. Ipak, neka vrsta pića treba da ostane pre selidbe, dok drugu možete poneti sa sobom. U suštini, sva pića možete poneti bez problema, ali je važno dobro spakovati i zaštititi od lomljenja. Sa druge strane, nemojte poneti gazirana pića jer se tokom puta mućkaju i mogu izazvati vrenje sode.

Šta ipak ne smete nositi sa sobom

Postoje namirnice koje nikako ne bi trebalo da nosite sa sobom prilikom selidbe. Razlog je jednostavan, one se lako prosipaju ili se brzo kvare.

Kvarljiva hrana

Sigurno je da i Vi nećete poneti sa sobom hranu koja je pokvarena ili počela da menja boju. Sve što mislite da je nesigurno i sumnjivo jednostavno ostavite i bacite. Ovo se odnosi na meso, suhomesnate proizvode ali i konzerve. Ali čak i ako hrana nije počela da se kvari bolje je ostavite jer Vam nije potrebno ono što je potencijalno opasno.

Ćufte

Važno je da ne nosite sa sobom hranu koja može da se pokvari

Otvorene majoneze i prelive

Kada je u pitanju hrana koja se lako kvari, najopasniji su upravo prelivi i hrana napravljena od namirnica koje se lako kvare. Obično sadrže jaja koja mogu dovesti do pojave salmonele ali i mnogih drugih problema. Posebno se to odnosi na otvorena pakovanja, jer su ona posebno izložena kvarenju. Vodite računa da ona mogu iscureti i izazvati i veliku štetu. Zatvorena pakovanja ako su još uvek u roku možete poneti, ali i tu vodite računa kako ih pakujete.

Hleb i keksevi

Mnogi smatraju da je ove namirnice lako transportovati jer ne mogu izazvati nikakve probleme i štetu. Ipak, pitanje je koliko Vam je potrebno da nosite sa sobom ovakvu vrstu namirnica. Iako je keks možda najizdržljivija namirnica koja se teško kvari, ne treba je nositi svaki put. On može lako upiti vlagu i tako se pokvariti, a tokom selidbe se može i mrviti i oštetiti, pa izazvati i štetu. Hleb je potpuno besmisleno nositi jer ćete svakako kupiti svež kada se preselite.

Vodite računa o pakovanju

Koju god hranu i namirnice nosili sa sobom vodite računa o tome kako ćete je spakovati. Ukoliko ste odlučili da ne nosite namirnice, ima mnogo načina da ih odložite i rešite taj problem.

Pojedite sve pre selidbe

Ovo je trenutak kada treba isprazniti ormare i izbaciti sve što Vam je višak, pa iskoristite to. Pre svega, prestanite da kupujete hranu makar nedelju dana pre selidbe. Kupujte samo ono što morate kupiti sveže, dok ostalo jednostavno pojedite. Takođe, nemojte kupovati velika pakovanja i zadržite se na praktičnim pakovanjima koja se lako otvaraju i zatvaraju.

Donirajte

Ima mnogo mesta na koje možete odneti hranu i tako pomoći ljudima koji nemaju ni za jedan obrok. Ako se radi o hrani koja je u pakovanjima i imate je nedovoljno za narodnu kuhinju, jednostavno spakujte sve u hermetička pakovanja i ostavite u nekoj trgovini ili restoranu. Možda i imate nekoga u komšiluku za koga znate da mu je ovakav dar preko potreban.

Spremljeni obroci

Ovo je prilika da pojedete sve što imate u frižideru na način koji volite

Koristite za dan selidbe

Konačno, na dan selidbe ćete morati da se hranite, pa je nošenje hrane dobra ideja. Od svega što možete napravite sendviče i podelite ih na manje kocke kako bi bili praktičniji za konzumaciju. Ne zaboravite da će sama selidba trajati više sati, a da ćete imati i pomoćnike kojima bi dobro došlo da ponešto pojedu. Neku hranu možete poneti sa sobom pri selidbi i to kao dodatni obrok ili užinu.