Saveti i uputstva

Kako se lakše preseliti sa kućnim ljubimcem?

Ako želite naučiti kako se lakše preseliti sa kućnim ljubimcem, pitajte stručnjake i vlasnike ljubimaca. Sigurno je da samo onaj ko poznaje životinje može dati pravi savet. Nakon toga unajmite agenciju koja ima iskustva u ovom poslu i Moja Selidba će odraditi najteži deo posla umesto Vas.
Pas i mačka

Ako želite da znate kako se lakše preseliti sa kućnim ljubimcem, najpre posetite veterinara

Naučite kako se lakše preseliti sa kućnim ljubimcem

Možda niste svesni svega što Vas čeka, ali ne zaboravite da će ova selidba biti veoma teška Vašem ljubimcu. Životinjama je inače veoma teško da se naviknu na promene, pa je selidba jedan stresan događaj za njih.

  • Bez obzira što ljubimac nije čovek i on poseduje dokumenta – posebno ako se seli u inostranstvo;
  • Najpre obiđite veterinara i zajedno sa njim napravite plan selidbe i puta – tako ćete se pripremiti i za poteškoće za koje ne znate da postoje;
  • Ako želite da naučite kako se lakše preseliti sa kućnim ljubimcem pitajte ljude koji već imaju ljubimca i prošli su kroz veliku promenu koja se dogodila;
  • Prevoz koji ćete koristiti kada se budete selili je od velike važnosti za ovu selidbu pa nemojte uzimati bilo šta;
  • Važno je i da zaštitite kućnog ljubimca od povreda – uzmite agenciju za prevoz kućnih ljubimaca koja ima iskustva u tome.

Posetite veterinara

Zašto biste ovaj posao radili sami, kada već imate saveznika koji Vam može pomoći? Vaš veterinar sigurno ima dovoljno znanja i iskustva da Vam pomogne u ovom teškom poslu. Pre svega je važno da znate šta je najpotrebnije Vašem ljubimcu u ovom veoma stresnom trenutku. Osim toga, veterinar će pregledati ljubimca i preporučiti lek koji ga može smiriti tokom putovanja. Ukoliko se selite u inostranstvo, onda je poseta veterinaru neophodna zbog vakcina i potrebne dokumentacije. Oslonite se na profesionalce u svakom slučaju, kao što treba da angažujete profesionalce za prevoz mašina.

Dokumentacija

Za selidbe u Srbiji nije neophodno da imate posebnu dokumentaciju, ako podrazumevamo da je ljubimac primio vakcine. Od velike je važnosti, međutim, da se raspitate o neophodnoj dokumentaciji koju uzimate od veterinara. On može preporučiti novog veterinara na novoj adresi i spremiti karton Vašeg ljubimca koji će poslužiti kada pređete kod novog veterinara. Sve ovo može Vam pojednostaviti taj početak nakon dolaska u novu sredinu zbog koje se možete osećati neprijatno ili stresno. Ako ste odlučili da se selite sa kućnim ljubimcem, pogledajte 7 razloga da se preselite u južnije krajeve.

Zadržati rutinu

Od velike je važnosti da kada jednom dođete u novu sredinu nikako ne postavite svog ljubimca u situaciju da se oseća neprirodno i neprijatno. A biće teških situacija, jer ljubimci veoma dobro znaju da nisu na svom starom mestu i to im ne prija. Iz tog razloga je veoma važno da zadržite rutinu i čuvate se onih situacija koje mogu biti neprijatne. Izvodite ljubimca u šetnju u isto vreme kao i uvek, hranite u isto vreme i držite se uz iste osobe koliko god je moguće.

Spremite se za nervozu

Ljubimci ne vole promene i veoma burno reaguju. Kada počnete proces selidbe, a naročito u prvim danima nakon nje možete naići na veoma stresne situacije. Sve ovo je normalan proces za Vašeg ljubimca, pa se tako i ponašajte. Spremite se za taj stres i prihvatite ga kao deo Vaše selidbe. Provodite što više vremena možete sa ljubimcem i imajte razumevanja.

Transport kućnog ljubimca je veoma važan

Bez obzira što mislite da je Vaš ljubimac miran i tih, tokom selidbe može bit veoma nervozan. Poštedite sebe muka i unajmite profesionalce za ovaj posao.

Kavez ili nosiljka

Mada Vam je prva želja da svoj ljubimca stavite u krilo i tako ga transportujete, najbolje je da ne radite tako. Pre svega, to je opasan način, jer su uvek moguće nesreće tokom puta. Takođe, ljubimcu a i Vama može biti veoma neudobno tokom puta, a to pojačava nervozu. Najbolje je da uzmete kavez i ostavite ljubimca na sigurno mesto sve dok traje transport.

Lekovi za smirenje

Postoje oprečna mišljenja da li ljubimcu treba davati lekove za smirenje ili ne. Neki ljubimci teško podnose put i sve što prati selidbu, pa su ovi lekovi jedino pametno rešenje. Sa druge strane, neki ljubimci možda teško podnose lekove, a i vlasnici nisu baš spremni da ih tako „drogiraju“. Najbolje je da pitate veterinara i dozirate lek onako kako Vam on preporuči. Ovo će svakako biti bolja odluka, nego da i Vi i ljubimac trpite tokom puta. Pogledajte koje su to stresne situacije za Vašeg ljubimca.

Sklonite ga negde tog dana

U zavisnosti od toga koliko dugo se pakujete, dobro bi bilo da svog ljubimca sklonite negde tog dana. Dok traje pakovanje ne možete voditi računa gde stajete, a naročito o tome ne mogu brinuti radnici u agenciji. Možete nehotice povrediti ljubimca. Ne samo da ćete poštedeti sebe teškog posla, već će i ljubimac biti na sigurnom. Birajte mesto gde se oseća bezbedno, recimo u komšiluku, ili rodbine.

Mali pas

Zadržite rutinu koliko god je moguće kada se selite sa kučnim ljubimcem

Šta raditi nakon selidbe

Verovali ili ne, ali prava muka počinje nakon selidbe. Za Vašeg ljubimca ovo je trenutak kada shvata da ništa neće biti kao pre. Potrudite se da mu ovaj period učinite prijatnijim.

Dajte vremena ljubimcu

Kao što je Vama promena teška i ponekad se osećate depresivno i Vašem ljubimcu može biti teško da prihvati sve što se dešava. Imajte razumevanja i pripremite se za period tokom kojeg će se Vaš ljubimac navikavati na sve što mu se dešava. Pre svega, nemojte biti grubi ili vikati na njega. Budite njegov prijatelj i strpljivo sačekajte da prođe period adaptacije.

Pustite ga da ispita nov dom

Svaka životinja voli da obeleži teritoriju, pa će i Vašem ljubimcu trebati vremena da proveri gde će od sada živeti. Dajte mu priliku i vremena da ispita nov dom. Možda će to značiti i neku malu štetu, ali nemojte zameriti ljubimcu. Kao što se i u Vašoj glavi sada odvija prava drama, tako je i njemu teško da sve ovo prihvati. Dajte mu priliku da se privikne na sve što se dešava i budite strpljivi.

Pas

Ne zaboravite da će Vašem ljubimcu ova promena teško pasti

Istražite zajedno

Kada konačno sredite sve što ste imali i završite sa raspakivanjem, dolazi vreme kada se navikavate na novu sredinu. Kao što će Vama biti teško u ovoj situaciji, tako će biti i Vašem ljubimcu, ali nema razloga da u tome budete sami. Udružite se i zajedno istražite mesto u koje ste došli. Pre svega, pogledajte šta Vas čeka u budućem životu i pronađite ono što Vas čini srećnim i zadovoljnim. Možete naučiti kako se lakše preseliti sa kućnim ljubimcem veoma lako.