Međunarodne selidbe

Šta sve treba da znate kada se selite u inostranstvo?

Kada se selite u inostranstvo imate mnogo toga što morate uraditi kako biste se pripremili. Nije dovoljno samo da se spakujete. Neophodno je pripremiti dokumentaciju, imate neophodne vize i potvrde i dozvole. Isto tako, budući da putujete na dalju destinaciju, onda je neophodno imati i dobar prevoz. Ne zaboravite da morate zaštititi svoje stvari od lomljenja ili gubitka. Dobra agencija za selidbe svakako će Vas poštedeti stresa i nervoze, pa ne oklevajte da je angažujete.Pasoš

Jedna od stvari koju morate pripremiti kada se selite u inostranstvo je pasoš i radna viza

Informišite se kada se selite u inostranstvo

Postoji mnogo toga iz zakona što morate znati kada se selite u inostranstvo. Nije dovoljno samo spakovati kofere. Nekada je neophodno imati i dokumentaciju, vizu i radnu dozvolu. Sa druge strane, život u novoj zemlji neće biti lak, pa se pripremite i za to. Potrebno je vreme da se adaptirate na sve to, prihvatite nove običaje. O svemu tome dobro je da se informišite pre nego što počnete sa pakovanjem.

  • Kada se selite u inostranstvo najpre morate pripremiti dokumenta – to morate uraditi mnogo ranije i ponekad je potrebno vreme kako biste prikupili sve što Vam je potrebno;
  • Pakovanje može biti prava noćna mora – pogotovo kada se organizuju selidbe specijalnih tereta pa se oslonite na agenciju;
  • Prevoz može biti velika prepreka za selidbu i za mnoge ljude on predstavlja teret jer morate biti veoma obazrivi kada selite svoje stvari iz kuće;
  • Ukoliko imate veoma lomljive ili vredne stvari onda se za ovaj proces morate pripremiti na poseban način – naučite kako da zaštitite osetljive i lomljive predmete;
  • Pripremite se za stres i nervozu tokom pakovanja ali i tokom same selidbe – videćete koliko su detalji ponekad stresniji od samog događaja.

Informišite se o dokumentima

Iako je to prvo što zapravo i uradite kada se selite u inostranstvo, provera dokumenata nije samo da li imate važeći pasoš. Ukoliko odlazite u inostranstvo na duže vreme, onda znate da to morate uraditi uz odgovarajući posao i stan. U tom slučaju je važno da imate i radnu vizu ali i razne druge dozvole i diplome. Sve to može potrajati mesecima, zbog čega su međunarodne selidbe veoma zahtevne.

Prijatelji

Znate i sami da je rastanak od onih sa kojima smo delili dobro i zlo najteži deo Vaše selidbe. Zato je neophodno da pripremite i njih za ovu Vašu promenu. To ne znači samo da napravite dobru žurku na kojoj ćete se dobro provesti. Provedite što više vremena možete sa njima i pre pakovanja. Potrudite se da zadržite veze sa njima i nakon selidbe, jer će Vam podrška i te kako biti potrebna.

Učlanite se u grupe sa strancima

U vreme društvenih mreža ne bi trebalo da bude teško da pronađete srodnu dušu i prijatelja čak i kada ste u tuđini. Zahvaljujući raznim grupama i forumima, mnogi ljudi koji žive u inostranstvu pronašli su svoje prijatelje i oslonac. Ne ustručavajte se da pitate sve što Vam nije jasno ali i da potražite savet i utehu kada Vam je potrebna. Svi su oni već prošli kroz to i vrlo dobro znaju kako Vam je.

Zakoni i pravila ponašanja

Sigurno je da ćete se dobro informisati o tome kakvi su zakoni u državi u koju se selite. Ipak, nemojte se zadržati samo na tome. Priprema za selidbu podrazumeva i razumevanje načina života u državi u koju se selite. To znači da razumete kako se u toj državi živi, ali i neka mala pravila ponašanja. Može biti od velike važnosti kako se i kada iznosi smeće ili kakav je kućni red u zgradi u kojoj živite.

Žena na prozoru

Pripremite se za period tugovanja i nostalgije za kućom

Kada se selite u inostranstvo pakovanje je najvažniji korak

Mnogi se plaše selidbe u inostranstvo jer znaju da će proces pakovanja trajati veoma dugo. Uglavnom to i jeste istina, ali nemojte da Vas to obeshrabri. Uz dobru organizaciju i planiranje to ne mora da bude teško. Najvažnije je da imate listu prema kojoj ćete planirati pakovanje i redosled punjenja kutija.

Garancija na uređaje

Mada će mnogi ostaviti uređaje kod kuće kada se sele, neke od njih možda ćete želeti da ponesete sa sobom. U tom slučaju imajte u vidu da su ti uređaji osetljivi za pakovanje ali da će Vam trebati i posebna dokumentacija za njih. Ne samo da morate imati dokaz da ste uređaj kupili, već ćete možda izgubiti garanciju ako ste sa njim prešli granicu.

Ostavite višak stvari

Kada već govorimo o ostavljanju stvari kod kuće, najbolje je da ostavite za sobom sve što Vam je višak. Možda želite da ponesete neki suvenir ili uspomenu, ali nema potrebe da sa sobom nosite fotelju staru 10 godina. Napravite selekciju i pripremite se za nov život tako što ćete kupiti potpuno nove stvari.

Kada se selite u inostranstvo morate se pripremiti i za adaptaciju

Budući da se selite u drugu državu imajte u vidu da će i proces navikavanja na nju trajati duže nego što ste planirali. Imaćete mnogo toga pred sobom što morate naučiti i na šta se morate navići. Za mnoge ljude to je mnogo stresniji period nego sama selidba. Srećom, postoje društvene mreže na kojima možete pronaći ljude u sličnoj situaciji i podeliti probleme sa njima.

Novi život

Sigurno ste i sami svesni promene koja sledi nakon selidbe. Ne samo da ćete živeti u novoj državi, već ćete imati potpuno drugačiju svakodnevicu. Potrebno je da nađete novi posao, a to dovodi i nove prijatelje i rutinu u Vaš život. Nekima to može izazvati veliki stres.

Istražite mesto

Ovo je neophodno uraditi čak i pre nego što krenete na put. Istražite šta Vas čeka u novoj državi i kako da pravno i zakonski organizujete bezbedno putovanje u inostranstvo. Ali onda se informišite i na drugi način. Život u novoj državi podrazumeva i nov način života, drugačije ulice, mesta za šetnju i izlet. Sve to možete istražiti i pre nego što počnete da se pakujete.

Žena u velikom gradu

Prihvatite ovu priliku kao veliku promenu u životu i tako se ponašajte

Jezik

Kada se selite u inostranstvo morate najpre naučiti jezik. Jasno je da ćete se dobro pripremiti za to, ali imajte u vidu da i pored toga nećete baš lako govoriti strani jezik odmah. Imaćete tremu i blokadu kada treba da kupujete ili razgovarate sa komšijom u zgradi. Ipak, naoružajte se strpljenjem i pripremite se za novu avanturu života!