Međunarodne selidbe

Selidba u Nemačku – jednostavan vodič

Selidba u Nemačku može biti podjednako stresna i teška kao i bilo koja selidba u inostranstvo. Budući da menjate državu, ali i posao i način života, neophodno je da se dobro pripremite. Za mnoge koji se spremaju za ovaj put, važno je da znaju šta ih tamo čeka. Osim toga, morate se adekvatno pripremiti za posao i rad u drugoj državi. Za sam postupak selidbe oslonite se na agenciju sa iskustvom i znanjem, kao što je Moja Selidba i barem sebe poštedite ovog posla.
Selo u Nemačkoj

Selidba u Nemačku može biti jedna lepa avantura

Dokumenta koju zahteva selidba u Nemačku

Kada se selite u Nemačku, najpre morate imati posao i mesto gde ćete živeti. To je danas lako obezbediti zahvaljujući agencijama koje obezbeđuju radne papire i prekvalifikaciju radnika. Ipak, nemojte dozvoliti sebi da se užurbano spremate za nešto što Vam menja život. Raspitajte se i sami unapred koliko vremena i novca je potrebno, jer neće biti lako.

  • Najpre je važno znati koja Vam dokumenta trebaju za ovaj proces – mnogi nisu spremni za sve ovo što ih čeka, misleći da je dovoljno da imaju pasoš;
  • Način života jeste drugačiji jer se selite u drugu državu – ali nije teško navići se ako krenete na vreme sa pripremom;
  • Sigurno je da će pakovanje oduzeti najviše vremena – a sama priprema podrazumeva i odbacivanje stvari koje nećete nositi sa sobom što je posebno stresno;
  • Ako želite da se sigurno i brzo preselite u Nemačku onda odaberite kvalitetan kombi prevoz za Nemačku jer jedino ćete biti bezbedni;
  • Mnogi nisu spremni na nostalgiju koja ih čeka nakon selidbe – za mnoge to i jeste najteže što su preživeli kada su se selili u inostranstvo.

Dokumenta

Iako Vam za Nemačku nije potrebna viza, neka vrsta dokumenata ipak će Vam biti potrebna. Ona su zapravo ista kao kod selidbe iz Nemačke u Srbiju, samo što podrazumevaju neophodne prevode diplome i radnih dozvola. Ako želite da radite u Nemačkoj, onda morate imati prevod Vaše diplome i neophodnu prekvalifikaciju za određeno zanimanje. Takođe, postoje agencije koje pronalaze posao u ovim situacijama.

Transport robe

Mnogi ne znaju da i prevoz robe podrazumeva da morate imati neophodnu dokumentaciju. Ako izaberete kombi prevoz dobre agencije, onda ne morate brinuti o bezbednosti. Ipak, morate imati dokumentaciju za transport robe i carinu. Kutije moraju biti dobro zatvorene i obeležene, a morate imati i spisak stvari koje su u njima.

Poznavanje jezika

Mada se to podrazumeva i većina i prođe neki kurs nemačkog jezika pre selidbe u Nemačku, obično se to ne smatra važnim. Ipak, nije dovoljno samo obezbediti dobar međunarodni kombi prevoz kada se selite u ovu državu. Neophodno je imati makar osnovni kurs nemačkog kako biste se lakše snašli i pronašli posao.

Selidba u Nemačku znači i da ćete promeniti život

Ako ste spremni na ovu promenu onda ste sigurno ispitali i šta sve ona predstavlja. Iako Nemačka nije tako daleko, život u njoj malo je drugačiji nego u Srbiji. Pre svega je važno naučiti zakon, pravila ponašanja, pa čak i kućni red u zgradi u kojoj živite. Videćete i sami da ima mnogo toga što je drugačije nego ovde, ali u isto vreme i mnogo bolje.

Dvorac u Nemačkoj

Ima mnogo toga što možete videti u Nemačkoj

Mnogo Srba odlazi tamo da živi

Smatra se da već oko 400,000 Srba živi u Nemačkoj a svakodnevno aplicira veliki broj njih za odlazak. To je tužna vest za Srbiju, ali opet znači da Vam neće biti dosadno tamo. Sigurno je da ćete na poslu pronaći ljude koji tamo žive i rade već duže vreme, a potiču iz naših krajeva. Tako ćete se brže uklopiti.

Agencije za zapošljavanje

Sve više agencija radi proces zapošljavanja u Nemačkoj i to će Vam znatno olakšati proces prelaska tamo. Takve agencije nude i mogućnost prekvalifikacije i učenje jezika. Uz njihovu pomoć možete lakše pronaći i posao, ali i dobiti sve informacije o selidbi. Za sva pitanja opet tu je i ambasada Nemačke.

Svaka oblast ima svoja pravila

Za vreme pandemije koronavirusa videli smo da Nemačka kao država ima svoja pravila koja ne važe jednako u celoj državi. Budući da su kao država podeljeni na oblasti, svaka oblast ima svoje zakone i pravila. U tom slučaju je važno znati koja pravila važe za Vašu oblast i ponašati se u skladu sa tim. Ne brinite, u svim oblastima ste podjednako dobrodošli za rad.

Naši se tamo organizuju

Logično je da nakon što je veliki broj naših ljudi otišao u Nemačku na rad naši su se lako organizovali i druže se. Poznato je da tamo postoje naše škole, organizacije i udruženja pri crkvi koja pomažu našim ljudima da se lakše snađu. U ovim udruženjima se uči i naš jezik, pa je svakako mnogo lakše da se prilagodite ali i pobedite nostalgiju nad rodnim krajem.

Selidba u Nemačku trajaće malo duže nego što ste mislili

Sam proces preseljenja jeste kratak i preporučuje se da traje što je moguće kraće. Drugim rečima, nemojte previše odugovlačiti pakovanje i opraštanje sa prijateljima, jer će Vam biti samo teže. Ali, nakon što to obavite i pređete da živite u drugoj zemlji, videćete da pravi proces preseljenja tek počinje. Imajte strpljenja i družite se sa ljudima koji žive tamo.

Napravite žurku

Možda Vam sada i nije do toga, ali dobra žurka na kojoj će biti svi od kojih se opraštate dobar je način da prevaziđete tugu zbog odlaska. Ona je i dobra prilika da prebrodite najednom ovaj težak trenutak. Naravno, sigurno je da ćete dosta vremena provesti sa svojim najbližima i pre i posle ove žurke.

Grad u Nemačkoj

Pripremite se za drugačiji način života u Nemačkoj

Pripremite decu

Možda je najteže u ovom trenutku pripremiti decu za odlazak. Ona se opraštaju od svojih prijatelja i imaju sigurno mnogo toga da promene. Zato im posvetite sve vreme koje možete. Dajte im priliku i da tuguju ali i budu ljuti. Isto tako, jedan period nakon selidbe posvetite njima i prilagođavanju.

Nostalgija

Ma koliko želeli da se preselite, mučiće Vas nostalgija za rodnim krajem. Nekima je to trajalo kraće, dok se kod nekih povremeno javlja. Ne zaboravite da selidba u Nemačku ne znači kraj, već samo početak nove faze u Vašem životu, pa se u skladu sa tim i ponašajte.